24. novembar 2022.24. nov 2022.
Zaštita od naglog pregrevanja
Krečenje voćnjaka

Zaštita od naglog pregrevanja

Pravo vreme za krečenje voćnih zasada je upravo sada, u jesen. Stabla voćaka premazujemo kako bismo sprečili naglo zagrevanje pod uticajem sunčevih zraka. Nakon niskih temperatura, koje pri površini zemljišta znaju biti i nekoliko stepeni niže nego u meteoroškoj kućici, jutrnji sunčevi zraci naglo zagrevaju stablo. Ova pojava je češća tokom hladnih noći i toplih zimskih dana
Mnogi ne znaju zašto se stabla voćaka premazuju krečom. Neupućeni misle da se radi o ulepšavanju, pa tako stabla premazuju tek u proleće, ali pravo vreme za krečenje voćnih zasada je upravo sada, u jesen. Stabla voćaka premazujemo kako bismo sprečili naglo zagrevanje pod uticajem sunčevih zraka. Nakon niskih temperatura, koje pri površini zemljišta znaju biti i nekoliko stepeni niže nego u meteoroškoj kućici, jutarnji sunčevi zraci naglo zagrevaju stablo. Ova pojava je češća tokom hladnih noći i toplih zimskih dana kada se kora zagreva dvojako i to: direktinim sunčevim zračenjem i refleksijom od snega na površinu od kojeg se sunčeva svetlost odbija i pogađa stablo/koru voćke.

Zagrevanjem stabla dolazi do širenja dubljih slojeva tkiva, koje ne prati širenje kore te tkivo puca.

Kajsije, šljive i trešnje su posebno osetljive na pucanje kore pa ukoliko se ne okreče značajno se smanjuju šanse da opstanu duži niz godina


Na mestima gde se kora raspukla, naseljavaju se patogeni koji su uzročnici truljenja i takve rane teško zarastaju. Kako bismo sprečili pojavu pucanja, stabla i ramene grane treba premazati smesom svetle boje po receptu:
5 kg negašenog kreča + 0,25kg kvašljivog sumpora +0,5kg kuhinjske soli + voda
Kreč se prvo zagasi i odstoji nekoliko dana pa se onda dodaju drugi sastojci. Sastojke je potrebno dobro izmešati i dodati toliko vode da se dobije žitka smesa koja se može nanositi četkom. Pre premazivanja dobro je da smesa odstoji 24 sata kako bi bolje prijanjala na koru. Kvašljivi sumpor uništava štetne gljivice na kori i odbija štetočine dok so daje bolju lepljivost smesi. Stabla voćaka premazati od zemlje pa sve do iznad račvastih grana 30-40cm, odnosno, mesto gde grana izlazi iz stabla naročito je osetljivo na pucanje.

Najbolje vreme za krečenje voćaka je pred samu zimu kraj novembra početak decembra, tako da voćke budu okrečene pre niskih temperatura. Pravilo je da se krečenje obavlja po lepom i suvom vremenu na temperaturama iznad 0° C, u protivnom, krečna opna bi se smrzla i odmah odvojila od drveta, odnosno kore i stabla.

Najbolje vreme za krečenje voćaka je pred samu zimu kraj novembra početak decembra, tako da voćke budu okrečene pre niskih temperatura. Pravilo je da se krečenje obavlja po lepom i suvom vremenu na temperaturama iznad 0° C


Kajsije, šljive i trešnje su posebno osetljive na pucanje kore pa ukoliko se ne okreče značajno se smanjuju šanse da opstanu duži niz godina. Ukoliko na stablu primetite pojavu pucanja kore, takve rane treba dobro očistiti od trule kore sve do zdravog tkiva i zatim premazati gustim rastvorom koji se pravi od smese gline i pepela, i to na 1 kg gline dodati 0,1 kg pepela. U smesu dodati toliko vode da se dobije gusta smesa u koju još možemo dodati i 1% bakar sulfata koji pomaže dezifekciju rane, a da se ne bi naselili razni patogeni. Veoma star recept za saniranje rana na drvenastim vrstama je i priprema 1,6 kg goveđeg stajnjaka + 0,1 kg peska + 0,8 kg pepela + 0,8kg kreča, u sve ovo dodati veoma malo vode. Ovako pripremljena smesa je kompaktna i lako razmaziva, te dobro prileže na ranu.

Naknadna premazivanja kalemarskim voskom pomoći će zarastanju. Zahvaljujući sumporu i kreču ova mešavina koja se primenjuje tokom krečenja ima dezinfekciono dejstvo, jer čisti stablo od gljivica i lišajeva. Krečenje takođe može da utiče na odlaganje kretanja vegetacije (kretanje sokova ) za nekoliko dana, što u našim uslovima može da bude dosta značajno zbog ranih prolećnih mrazeva.
Dipl. Inž. Slavica Maksimović, PSSS Šabac

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa