24. novembar 2022.24. nov 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Bogat program u čast erudite, književnika i prevodioca

Manifestacija „Vinaverov svet 2022“ u petak i subotu u Šapcu

Kako je ocenio član Gradskog veća zadužen za kulturu Miroljub Mijušković, manifestacija je za razliku od prošlih godina proširila svoje kapacitete, budući da je organizovana u saradnji sa eminentnim srpskim umetnicima i renomiranim ustanovama kulture u Srbiji
Manifestacija „Vinaverov svet 2022“ biće održana u petak i subotu, 25. i 26. novembra, na više lokacija u gradu. Ustanove kulture ponudiće bogat program posvećen eruditi, književniku i prevodiocu Stanislavu Vinaveru, a u ovogodišnje sadržaje uključene su i kolege van Šapca i eminentni srpski umetnici, istaknuto je na konferenciji za novinare u utorak u Gradskoj kući.

Otkrivanje skulpture i izložba
Počinje otkrivanjem skulpture „Robot“ poznatog umetnika Nikole Kolje Božovića u Galeriji na otvorenom u Savskoj aveniji, u petak od 11 sati.

-Skulptura je urađena od nerđajućeg čelika. Robot je sam po sebi nasmejan, vedar, nema sumnje da će biti zanimljiv našim sugrađanima, što je bila ideja i koncept ovog rada. Autor je već izlagao kod nas kao samostalni umetnik. Predstaviće se i ciklusom koji traje od 2000. godine do danas- podvukao je direktor Kulturnog centra Šabac Uroš Lukić.

Uključenost svih ustanova kulture
Kako je istakla direktorka Fondacije „Stanislav Vinaver“ Aleksandra Pavlović, cilj je da se pri organizaciji, pripremanju i realizaciji kulturnih manifestacija uključe sve ustanove kulture.
-Neophodno je da prilikom organizovanja manifestacija koje obeležavaju značajne datume za život našeg grada, ili se osvrću na pojedine ličnosti koje su ostavile bitan trag u umetničkom stvaralaštvu, budu uključeni svi ili bar veći broj institucija kulture. Verujem da se iz programa vidi da smo ove godine uspeli u tome, te da je to doprinelo njegovoj sadržajnosti i punoći- navela je direktorka Fondacije „Stanislav Vinaver“.


Istog dana u Narodnom muzeju u 12 sati biće otvorena izložba jednog od naših najpoznatijih slikara Petra Lubarde „Lubarda, jedna priča“, na kojoj će biti prikazano 29 radova.

-Posetioci će imati prilike da vide slike velikog jugoslovenskog slikara koje nisu prikazivane ranije, niti u ovom obimu. Biće prezentovana foto- dokumenta iz Kuće legata i Muzeja Jugoslavije, kao i slike koje su poklon predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu. Zanimljivo je da se Lubarda i Tito nikad nisu upoznali. Sugrađani mogu pogledati izložbu do 23. decembra, a ulaz je besplatan- navela je direktorka Narodnog muzeja Šabac Mirjana Perić.

U petak od 18 sati u dvorani „Vinaver“ Biblioteke šabačke biće održana promocija knjige sugrađanina, istoričara Branislava Stankovića, koja nosi naziv „Konstantin- knjiga o Vinaveru/Srpstvo kao sudbina“, na kojoj će govoriti recenzenti. Biblioteka je u subotu od 11.30 sati domaćin i nacionalnog naučnog skupa sa međunarodnim učešćem „Stanislav Vinaver i muzika“, koji će obuhvatiti Vinaverovo književno stvaralaštvo, ali će akcenat biti i na njegovom interesovanju i detaljnom bavljenju muzikom.



Promocija knjige, naučni skup i koncert
-Knjigu je podržala Fondacija i porodica Vinaver. O njoj će govoriti autor i recenzenti, a jedna od njih je prof. dr Milica Vinaver. Naučni skup organizuje katedra za muzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, a cilj je da osvetli stvaralaštvo Vinavera i njegovu izuzetnu vezu sa muzikom. Postoje brojne muzičke kritike, ali i eseji, gde je Vinaver ostavio lični govor i pečat u pisanju o muzici. Za Vinavera, muzika je bila svuda, i to ne samo kao muzika sfera, već kao smisao svega postojećeg, kako u njegovom razmišljanju o umetnosti, tako i u njegovoj poeziji i prozi. Davala je glavni i osnovni ton i ritam svemu. Otuda je važno da upravo ovaj naučni skup to potvrdi i da imamo jedan dobar zbornik koji ćemo moći ubuduće da čitamo i preispitujemo se o Vinaveru i muzici- podvukla je direktorka Biblioteke šabačke Jelena Podgorac Jovanović.

Muzička škola „Mihailo Vukdragović“ ima čast da zatvori program manifestacije. Direktorka Sonja Živković pozvala je sugrađane da dođu na koncert u subotu od 18 sati.

-Održaćemo lep koncert „Vinaveru u čast“ sa interesantnim programom, prijemčiv publici. Očekujem veliki broj sugrađana. Subota je slobodan dan, dan za uživanje i uverena sam da će uživati u zvucima gitare, harmonike, klavira, u izvođenju učenika osnovne i srednje škole. Biće solo pesama, a na programu je i kompozicija Stanojla Rajičića na tekst Stanislava Vinavera- rekla je Živkovićeva.

Kako je ocenio član Gradskog veća zadužen za kulturu Miroljub Mijušković, manifestacija je za razliku od prošlih godina proširila svoje kapacitete, budući da je organizovana u saradnji sa eminentnim srpskim umetnicima i renomiranim ustanovama kulture u Srbiji.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa