24. novembar 2022.24. nov 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

JAVNI ČAS U CRKVI KOCELjEVAČKOJ

Sa patrijarhom Pavlom kroz život

Na trinaestogodišnjicu od smrti patrijarha Pavla u crkvi Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Koceljevi profesorka srpskog jezika i književnosti Lidija Marković i veroučitelj Vladimir Perić održali su javni čas za koceljevačke srednjoškolce na temu “Sa patrijarhom Pavlom kroz život”.

–Učenici prvog razreda srednjih stručnih škola po Godišnjem planu i programu obrađuju nastavne jedinice vezane za Stari i Novi zavet. Praksa naše škole je takva da se na sve načine trudimo i dodatno angažujemo kako bismo došli do istog cilja- funkcionalnog znanja- istakla je profesorka Marković i dodala da je učenicima podeljen nastavni materijal koji će im pomoći u sopstvenom istraživačkom zadatku za individualni rad kod kuće, te da svaki srednjoškolac istražuje neku od važnih patrijarhovih životnih misija: o crkvi i porodici, stradanju srpskih svetinja na Kosovu, o patrijarhu u godinama Drugog svetskog rata.

–Njihovo dodatno angažovanje biće dvostruko nagrađeno, znanjem za život i znanjem za predmetnu ocenu- zaključila je profesorka srpskog jezika i književnosti u Srednjoj školi u Koceljevi.

Na godišnjicu fizičkog odlaska patrijarha Pavla realizatori javnog časa podsetili su na brojne važne poruke koje je u amanet ostavio.

–Čovek je jači mrtav nego nečovek živ.

–Bog nas je stvorio ljudima i traži od nas da to i budemo. Nema takvih vremena u kojima to ne bi mogli biti i ne bi bili dužni da to budemo.

–Prava ljubav je jedino kada ljubav ne traži svoje. Kada voliš nekog bez ikakve logike. To je i prava sloboda. E, zato sam hrišćanin.

–Brodovi ne potonu zbog vode koja ih okružuje, već zbog vode koja uđe u njih. Nemojte dozvoliti da ono što vas okružuje uđe u vas i povuče vas na dno.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa