29. decembar 2011.29. dec 2011.
ODRŽANI

DANI JAPANA U ŠAPCU

Tokom četvorodnevne manifestacije, Šapčani imali priliku da se sretnu sa različitim formama japanske kulture i umetnosti. Za Šapčane je upriličena izložba Ukijo-e grafike 18. i 19. veka, postavka bonsai, predavanje o japanskoj arhitekturi, veče japanskog filma i muzike. Za učenike osnovnih škola organizovane su origami i manga radionice sa eminentnim predavačima ““ origami majstorima i članovima Društva ljubitelja japanske pop kulture “Sakurabana“
Otvaranjem izložbe Ukijo-e grafike osamnaestog i devetnaestog veka, prošle srede u holu Biblioteke šabačke, počeli Dani Japana u Šapcu. Manifestaciju su zvanično otvorili gradonačelnik Šapca Miloš Milošević i ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki.
- Velika mi je čast da ugostim ambasadora Japana u Srbiji, japanske umetnike koji će se predstaviti Šapčanima, kao i pretstavnike japanske ambasade, i da im zahvalim za energiju koju su uložili u ovu manifestaciju. Ovo je prilika da se duhovno obogatimo i upoznamo osnovne karakteristike kulture Japana, čime ćemo na najbolji način nastaviti dobre odnose započete 1982. godine bratimljenjem sa gradom Fudžimijem. Iako Šabac ima gradove pobratime koji su geografski bliži, kontakti sa Fudžimijem su među intenzivnijima. Naročito me raduje što će se pojedini programi manifestacije održavati u školama, jer je to garancija da ćemo prijateljstvo preneti na mlađe generacije, rekao je prilikom otvaranja manifestacije gradonačelnik Šapca Miloš Milošević.
Ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki, pored želje da naši sugrađani uživaju u bogatom sadržaju i različitim formama japanske kulture i umetnosti, podsetio je i na podatak da je prošlo devet meseci od zemljotresa koji je pogodio istočni Japan i zahvalio građanima Šapca i cele Srbije na iskazanoj brizi za živote njegovih sunarodnika, moralnu i materijalnu pomoć.
- Uveren sam da će manifestacija “Dani Japana“ u Šapcu, doprineti kulturnom obogaćenju građana Šapca, približavanju kultura Japana i Srbije i jačanju naših veza i odnosa, naglasio je ambasador Cunozaki.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa