1. decembar 2022.1. dec 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Manifestacija „Vinaverov svet 2022“

Umetnici stvaraju svet za generacije koje dolaze

„Fondacija “Stanislav Vinaver” je okupila ljude spremne da doprinesu širenju kulture i umetnosti u svojoj zajednici, kao što je to učinjeno tokom ove godine kada su kroz saradnju povezane ustanove kulture u gradu. Narodni muzej, Biblioteka šabačka, Kulturni centar i Muzička škola tokom manifestacije “Vinaverov svet 2022” poštuju sve ono što je Vinaver kao eruidta ostavio iza sebe kroz bogat program i povezivanje ustanova u Šapcu“, rekao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić
Manifestacija „Vinaverov svet 2022“ posvećena šabačkom eruditi Stanislavu Vinaveru u organizaciji Fondacije „Stanislav Vinaver“ uz podršku grada Šapca i ustanova kulture, ponudila je sugrađanima i gostima grada bogat i sadržajan program.

-Ovogodišnji program je samo mali doprinos dragocenom stvaralaštvu kojim nas je Stanislav Vinaver darivao. Čovek koji oseti svoje prizvanje i krene za njim, neminovno stvara dela koja nadžive vreme u kome je stvarao. To je učinio i Vinaver i Lubarda. Puni strasti i ljubavi, svesni da su često i na meti kritika, oni su uspeli da treptaje svoje duše pretoče u pisanu reč, slikarska platna- podvukla je Aleksandra Pavlović predsednica Fondacije „Stanislav Vinaver“.

Izložba “Lubarda - jedna priča” u Narodnom muzeju u Šapcu
U Narodnom muzeju u Šapcu javnosti je do 23. decembra dostupna izložba slika Petra Lubarde pod nazivom „Lubarda - jedna priča”. Postavku čine dela autora koja nisu deo stalne postavke u Legatu Petra Lubarde, niti su izlagana u ovom obimu, kao i dela iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije upotpunjena odabranim delima iz fonda Muzeja Jugoslavije, poklonjenim predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu.

Foto: "Glas Podrinja"


Pored slika i crteža na izložbi je prikazana i arhivska foto-građa Kuće legata, do sada nepoznata javnosti, foto-arhiva Doma JNA, sada Medija centra „Odbrana”.

-Kultura jedne lokalne samouprave počiva na entuzijastima koji su spremni da žive za kulturu. Fondacija “Stanislav Vinaver” je okupila ljude spremne da doprinesu širenju kulture i umetnosti u svojoj zajednici, kao što je to učinjeno tokom ove godine kada su kroz saradnju povezane ustanove kulture u gradu. Narodni muzej, Biblioteka šabačka, Kulturni centar i Muzička škola tokom manifestacije “Vinaverov svet 2022” poštuju sve ono što je Vinaver kao eruidta ostavio iza sebe kroz bogat program i povezivanje ustanova u Šapcu- rekao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.
Autorski tim postavke su kustoskinje Jelena Knežević iz Medija centra „Odbrana”, Dina Pavić iz Kuće legata i Ana Panić iz Muzeja Jugoslavije, dok je za vizuelni identitet kataloga i izložbe zadužena Aleksandra Kapor iz Medija centra Odbrana”.

Foto: "Glas Podrinja"


Slikar Đuro Lubarda želi da sačuva sećanja na svog strica Petra, kroz slike, ali i književno delo, kako bi javnost saznala do sada nepoznate detalje iz života poznatog umetnika.

-Naravno da je prisutna porodična nostalgija, s obzirom na to da smo samo sin i ja direktni potomci. Želimo još više da istaknemo značaj Petra Lubarde, ne samo na ovim prostorima, već i na prostorima gde je dobijao prestižne nagrade. Nedavno je napisana doktorska disertacija na osnovu porodične arhivske građe, a odnosi se na boravak Petra Lubarde u zarobljeničkom logoru - naglasio je Lubarda.
Pomoćnik ministra za kulturu i informisanje Radovan Jokić svečano je otvorio izložbu napomenuvši da je Šabac prepoznat od strane Ministarstva kao grad koji brine o kulturi.

Nova skulptura u Savskoj aveniji
U otvorenoj Galeriji na Savskoj aveniji, otkrivena je skulptura pod nazivom “Robot pronalazač deteline” beogradskog umetnika Nikole Kolje Božovića, nastala kao rezultat Rezidencijalnog programa za vizuelne umetnike Kulturnog centra u Šapcu, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Šapca.

-S obzirom na to da je Božović bio gost Rezidencijalnog programa za vizuelne umetnike Kulturnog centra za 2022. godinu. Zadovoljstvo je biti deo svega, posebno što skulpturu predstavljamo u okviru Vinaverovih dana. Kulturni centar već nekoliko godina radi na ulepšavanju i oplemenjivanju javnog prostora u gradu putem inicijative koja se tiče oslikavanja murala, postavljanja savremenih skulptura u javni prostor. Mislimo da smo po ovom projektu postali jedinstveni, ne samo u našem neposrednom okruženju, nego i u celoj Srbiji- naveo je istoričar umetnosti Filip Kovačević.

Foto: "Glas Podrinja"


Autor je tokom svečanog otkrivanja skulpture poručio je da mu je čast što se njegovo delo nalazi u Savskoj aveniji, koja postaje reprezent savremene umetnosti.

-Ovo je do sada najveći format koji sam imao prilike da uradim. „Robot“ je delimično inspirisana igricom koju igra moj sin. Verujem da sve ono što činimo činimo za generacije koje dolaze - dodao je Nikola Kolja Božović.

U Gradskoj kući priređen je prijem za profesore i studente katedre za muzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, učesnike međunarodnog naučnog skupa pod nazivom „Stanislav Vinaver i muzika“. Dvodnevna manifestacija „Vinaverov svet 2022“ završena je koncertom ,,Vinaveru u čast“ u Muzičkoj školi „Mihailo Vukdragović“.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa