1. decembar 2022.1. dec 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Obeleženo 190 godina postojanja OŠ „Jevrem Obrenović“ u Oridu

Znanje je moć

Svečanom akademijom u Šabačkom pozorištu prošle srede obeležen je veliki jubilej- 190 godina postojanja OŠ „Jevrem Obrenović“ u Oridu. U muzičko- scenskom programu prikazanom na velikoj sceni učestvovali su učenici te osmogodišnje obrazovne ustanove.

Mali broj škola može da se pohvali trajanjem kakvo beleži. Nalazi se na lepoj lokaciji i opremljena je u skladu sa svim standardima, a njenim osnivanjem 1832. godine Orid je postao duhovni i administrativni centar tog kraja.

Foto: "Glas Podrinja"


-Osnivanju škole prethodio je kulturni i ekonomski procvat šabačke nahije. Ponosni smo što nosimo ime velikog čoveka koji je činio mnogo za prosvetu i nastavljamo da koračamo njegovim stopama. Vremena su se menjala, nastava se osavremenila i usavršila. Trudimo se da đaci ni u čemu ne oskudevaju u poređenju sa matičnom školom. U školi se sada koriste računari, elektronski udžbenici, interaktivne table, projektori, ali suština je ostala ista- da je znanje moć koja se prenosi sa generacije na generaciju mlađim pokoljenjima. Imamo čime da se pohvalimo, rezultati koje naši učenici postižu na brojnim takmičenjima dovoljno govore- podvukao je direktor Duško Bojić.

Šest godina po osnivanju prve škole u Šapcu, osnovana je i škola u Oridu, istakla je muzejski savetnik Tatjana Marković, govoreći o istorijatu te obrazovne ustanove. Tokom narednih decenija se širila, u Srbiji se tek uspostavljao sistem školstva i sve više dece se školovalo.

Foto: "Glas Podrinja"


-Kada je 1882. godine usvojen Zakon o prosveti, škola u Oridu je imala pedesetak godina staža. U periodu Prvog svetskog rata 49 učitelja je prošlo kroz nju, od kojih je 16 bilo učiteljica, što je zaista impresivan podatak, ako znamo činjenicu da su se ženska deca vrlo retko ili gotovo nikako školovala u tom periodu. Postoji u arhivskoj građi izveštaj Ministarstva prosvete iz 1912. godine gde se napominje da u pocerskom srezu ima 12 škola, od kojih je izvestilac istakao jednu kao smeštenu u izuzetnom objektu i nazvao je palatom, misleći na školu u Oridu. Međuratni period je slabije poznat istraživačima, jer je veliki deo građe stradao, ali već 1954. godine, škola od niže gimnazije sa šest razreda postaje osmogodišnja škola, a 1970. godine je postala deo sistema OŠ „Sele Jovanović“, koja od 2008. nosi naziv „Jevrem Obrenović“- naglasila je Markovićeva.

Direktor škole Duško Bojić uručio je posebnom savetniku ministra dr Zoranu Kostiću i zameniku gradonačelnika Blaži Kneževiću na poklon umetničku sliku, Foto: "Glas Podrinja"


Među zvanicama u publici su bili posebni savetnik ministra prosvete dr Zoran Kostić, zamenik gradonačelnika Blaža Knežević, direktori javnih i obrazovnih ustanova, kao i predstavnici kolektiva i roditelji.
D.D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa