1. decembar 2022.1. dec 2022.
Steva Stojićević,  jedan od najboljih  šabačkih boksera, Foto: Privatna arhiva

Steva Stojićević, jedan od najboljih šabačkih boksera, Foto: Privatna arhiva

U RINGU PROTIV ZABORAVA

Jači od mnogih, slabiji od propisa

Novi oporavak kluba. Postepeni povratak bivših asova. Stvaranje izuzetnog tima. Pobeđivani vrhunski rivali, osvajane pojedinačne titule, reprezentativci jaki i u Evropi. Tim poslednji u Srpskoj ligi. Kako?
Ostao je šabački Radnički na korak od Prve lige i morao je da se vrati na novi početak. Odličan tim je “razgrabljen”, od onih koji su bili deo elite koju su Šapčani sanjali. Lukić Rokica prelazi u Vojvodinu, Radović u beogradski Radnički, odlaze Ivanović i Sič, Jančika je takođe u Vojvodini, Popović Rakin u Dinamu, neko završava karijeru i ponovo je Radnički u istom rangu i gotovo da počinje od nule.

Radnički nastupa u Vojvođansko- šumadijskoj ligi grupa Sever. Rivali su iz: Zrenjanina, Bečeja, Rume i Sente. Ubrzo je ponovo zasijalo sunce nade u šabačkom boksu. Jančika i Vekan se vraćaju, preuzimaju ulogu trenera, a već 1957. ponovo su u Radničkom: Rokica, Rakin, Zeka Kostić. Sve kategorije su pokrivene, Radnički je ponovo tim za Prvu ligu.

O snazi Šapca govore posebno dva pripremna meča.

Slavoljub Kostić Zeka, Foto: Privatna arhiva


Već početkom 1957. godine, 28. januara, u Šapcu gostuje Mladost iz Osijeka, jedan od najboljih klubova bivše države, u tom trenutku sa više reprezentativaca i šampiona. Šapčani su mogli da vide nastup petorice reprezentativaca: Gavre Cea, Čoka, Pavića, Nogulicu i Kladarina. Ne samo da su mogli da ih, već je jedan od njih poražen, a jedan boskovao nerešeno protiv domaćih heroja. Radnički je ostvario veliku pobedu 11:9.

Tadin je savladao Vogera, Cveja Lukić Bačića, Janković reprezentativca Pavića, Rokica Lukača i Kostić Kučića. Poslednja dva trijumfa su ostvarena prekidima u prvoj rundi. Poraženi su: Jančikić od Čoka, Milić od Nogulice, Savić od Kladurina i Bila od Šarčevića. Aćimović i Gavra Ce su boksovali nerešeno.

Pojedinačni šampioni
Ne samo da Radnički Šabac ima izvanredne borce na ekipnom nivou, već su oni dokazani i u pojedinačnim takmičenjima. U ovoj godini Ilija Lukić Rokica je treći bokser sveta u svojoj kategoriji, osvaja bronzu na Evropskom prvenstvu, dok je Cveja Lukić šampion Jugoslaije u bantam kategoriji za 1957. godinu. On je Radničkom pristupio krajem 1956. iz Novog Sada.


Nepunih mesec dana kasnije nova boskerska poslastica i duel Radničkog protiv moćnog pančevačkog Dinama. Nova pobeda za Šabac 11:7, u duelu boksovanom 25. februara.

Grubić je bolji od Somborca, Janković od Krstića, Kostić od Vesića, a bez borbe bodove osvaja Lukić Rokica, uparen sa Milosavljevićem. Poražen je Tadin od Borovića, Milić od Rakića, dok su Cveja Lukić i Belovuković borbe protiv Stojkanovića i Brankova završili bez pobednika.

Jančikić i Bajić, Foto: Privatna arhiva


Radnički je bio klub koji je pobeđivao najjače timove


Možda se pitate šta se zbiva sa rezultatima u Ligi. Ovo je bio tim da se “prošeta” do najvišeg ranga, međutim klub tavori, nalazi se na začelju, jer niko od pridošlica ne nastupa u prvenstvu. Propisi su strogi u tom periodu. Oni koji su nastupili za jedan klub u prvenstvu, nemaju pravo u istoj sezoni da nastupe za drugi, mogu da promene sredinu, no ne i da boksuju ligaške mečeve. Zbog toga je Radnički i klub koji pobeđuje najjače timove Srbije i ekipa poslednja na tabeli Srpske lige, iza Spartaka, Jedinstva i Banata.
D. Blagojević

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa