1. decembar 2022.1. dec 2022.
Jugoslavija Pred meč protiv Urugvaja 02.06.1962.  (Melić prvi s desna u donjem redu) FOTO: REPREZENTACIJA.RS

Jugoslavija Pred meč protiv Urugvaja 02.06.1962. (Melić prvi s desna u donjem redu) FOTO: REPREZENTACIJA.RS

FUDBAL: SVETSKA PRVENSTVA 1930-2022 (2)

Srećna Južna Amerika

Dva najbolja plasmana reprezentacija na Mondijalima. Bek, Arsenijević standardni. Melić u utakmicama koje su odvele u završnicu. Bek strelac tri gola, Melić jednog
Dugo čekani duel Srbije i Brazila na Svetskom prvenstvu odigran je četvrtak, 24. novembra. Dve selekcije su igrale drugi put pod tim imenima na Mondijalima, a ukupno peti put naša reprezntacija igra protiv Brazila. Brazil je bio bolji 1950. i 2018, pobednika nije bilo 1974, a 1930... Sećajući se mondijalaca iz našeg kraja, njihovih nastupa na najvećem fudbalskom takmičenju, odlazimo do Urugvaja i Čilea, a prvo sećanje upravo je duel iz 14. jula 1930. i jedine pobede nad „kariokama“.
Urugvaj 1930.

Malo ko je davao realne šanse Jugoslaviji, sastavljenoj od igrača iz dva beogradska kluba (BSK i Jugoslavija, uz jednog igrača ekipe Soko iz Beograda) u duelu protiv Brazila na početku Mondijala u Urugvaju. Najveća uzdanica bio je internacionalac iz Seta, nekadašnji igrač Mačve Ivica Bek, dok je zadatke u odbrani imao Mikica Arsenijević, as ponikao u Šapcu i Mačvi. Na kraju se senzacija dogodila, 14. jula 1930 Jugoslavija je pobedila Brazil 2:1.

Tirnanić je doneo prednost. Nekoliko minuta kasnije akciju započinje Stefanović, pronalazi Marjanovića koji prelazi dva igrača Brazila, upućuje pas Beku. Ivica je snažniji i spretniji od odbrane, otvara sebi prostor, te jakim udarcem povećava prednost na 2:0.

Reprezentativci pred duel
protiv Brazila 14.07.1930. (Bek drugi, Arsenijević četvrti s desne straneu gornjem redu)
FOTO: REPREZENTACIJA.RS


Bek je pogodio dva puta u ubedljivoj pobedi protiv Bolivije 4:0 koja je odvela reprezentaciju u polufinale i čuveni meč protiv domaćina. Prvi pogodak je usledio posle snažnog udarca na asistenciju Tirnanića, nakon prodora po desnoj strani, dok je drugi proizvod solo akcije Ivice Beka koji je predriblao tri igrača Bolivije pre nego je plasirao loptu iza leđa Bermudeza.

Poraz od domaćina 6:1 u polufinalu ostaje zabeležen u analima, ali ne zbog sportskih kriterijma. Sva tri meča su oba nekadašnja igrača Mačve odigrala i doprinela najvećem uspehu nacionalnog tima do sada. Najtačnije je reći da su naša reprezentacija i SAD podelili treće i četvrto mesto. Utakmica za tu pozicju nije predviđena. Prema jednim tumačenjima Jugoslavija je treća kao ekipa koja je izgubila od kasnijeg šampiona u polufinalu, dok postoje tvrdnje da je treća Amerika, zbog bolje ukupne gol razlike (7:6 u odnosu na 7:7).

Detalj utakmice protiv Bolivije 17.07.1930. (Bek okrenut leđima)FOTO: PINTEREST


Igrali su: Jakšić, Ivković, Mihailović, Arsenijević, Stefanović, Đokić, Tirnanić, Marjanović, Bek, Vujadinović, Sekulić. Oni su nastupili i protiv Urugvaja, dok je Sekulića protiv Bolivije zamenio Najdanović.



Na prvom Svetskom prvenstvu nastupilo je 13 reprezentacija. U grupi A su igrali: Jugoslavija, Brazil i Bolivija, grupu B su činili: Argentina. Čile, Francuska i Meksiko, C grupa bili su: Urugvaj, Rumunija i Peru, a D SAD, Paragvaj i Belgija. Nosioci grupa su bili domaćin, Brazil, Argentina i SAD. Jedini kriterijum za Sjedinjene države bila je profesionalna liga u kojoj su igrali isključivo imigranti, najviše iz Škoteske i Engleske. Oni su činili i reprezentaciju.

Čile 1962.
Vojislav Melić je prešao iz Mačve u Crvenu Zvezdu 1960. godine, te iako je stigao iz nižeg ranga ubrzo se nametnuo trenerima Beograđana, a potom i selektorskoj komisiji (Lovrić, Mihailović, Ruševljanin), te je za dve godine od druge lige stigao do Mondijala u Čileu.

Nije bio u sastavu u prvom kolu kada je Jugoslavija izgubila od SSSR 2:0, a potom je uvršten u vezni red u naredne dve, odlučujuće utakmice. Učestvovao je dobrim igrama u pobedi protigv Urugvaja 3:1, kao i nad Kolumbijcima 5:0. U potonjem duelu se upisao u strelce. Odlična akcija reprezentacije u belim dresovima, krunisana je proigravanjem sa jednog na drugi ugao kaznenog prostora, gde je u trku Melić iz prve zahvatio loptu sa oko 16 metara matirajući Sančeza za 4:0. Nije ga bilo u sastavu u duelima protiv Nemačke, Čehoslovačke i Čilea.



Ekipu u duelu protiv Kolumbije činili su: Šoškić, Durković, Jusufi, Radaković, Marković, Popović, Anković, Šekularac, Jerković, Galić, Melić. Urugvajcima se suprotstavio isti tim, uz zamenu Skoblara umesto Ankovića.

U Čileu je igralo 16 selekcija: SSSR, Jugoslavija, Urugvaj, Kolumbija (A); SR Nemačka, Čile, Italija, Švajcarska (B); Brazič, Čehoslovačka, Meksiko, Španija (C), Mađarska, Engleska, Argentina, Bugarska (D).
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa