8. decembar 2022.8. dec 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

JKP „Bogatić“ u projektu IPA 2017 Evropske komisije

Uvođenjem sistema separacije otpada do značajnih ušteda

Benefit ovog projekta je da su postojeća vozila preusmerena na druge mesne zajednice. Prvi put u Opštini Bogatić usluga odnošenja otpada proširena je na novih sedam mesnih zajednica: Badovinci, Klenje, Banovo polje, Očage, Crna Bara, Glogovac i Salaš Crnobarski
JKP „Bogatić“ realizovaće vredan projekat finansiran iz IPA 2017 Evropske komisije. Vrednost investicije je blizu 200 hiljada evra, a učešće Opštine je oko 25 hiljada evra.

Značajno za opštinu i podizanje nivoa svesti o reciklaži
Ministarstvo zaštite životne sredine u saradnji sa EISP2 programom podržanim od strane Vlade Švedske, sprovodi projekat uvođenja odvojenog sakupljanja reciklabilnog otpada u oviru četiri regiona upravljanja otpadom u Srbiji (Pančevo, Srem- Mačva, Duboko i Pirot). Cilj je podizanje nivoa svesti o reciklaži otpada, što će omogućiti značajne uštede za komunalno preduzeće. S druge strane, nepravilno odložen otpad stvara dodatne troškove.

Oprema dobijena projektom
Za opštinu Bogatić kroz projekat je obezbeđena sledeća oprema:
-za sakupljanje reciklabilnog toka otpada: 1.849 plastičnih HDPE kanti od 240 litara, 9 plastičnih HDPE kontejnera od 1,1 kubnih metara
-33 plastičnih HDPE kontejnera od 1.1 metar kubni za sakupljanje stakla
- jedno troosovinsko vozilo za sakupljanje i prevoz reciklabilnog toka otpada kapaciteta 20 metara kubnih sa mehanizmom za presovaanje otpada i mogućnošću prihvatanja kanti od 120/ 240 litara i kontejnera od 1,1 metar kubni u skladu sa standardima EH 840- 1 i EH 840- 3.


-Predloženi model primarne separacije otpada odnosi se na zajedničko sakupljanje reciklabilnih frakcija odvojeno od preostalog toka komunalnog otpada. U plavoj kanti/ kontejneru sakupljaće se zajedno sav „suvi“ tj. reciklabilni otpad koji obuhvata različite vrste materijala pogodne za recikliranje kao što su plastika, papir i karton, metal, guma itd. U toku je podela plastičnih kanti od 240 litara za primarnu separaciju otpada za domaćinstva individualnog tipa, dok je model „lokacije za donošenje“ i upotreba kontejnera od 1.1 metar kubni planiran za urbane gradske zone, odnosno za domaćinstva u okviru kolektivnog stanovanja (blokovi stambenih zgrada) i komercijalnog sektora- navodi direktor JKP „Bogatić“ Vladan Popadić.

Foto: Glas Podrinja, Direktor JKP „Bogatić“ Vladan Popadić


Pre samog korišćenja i uvođenja sistema odvojenog sakupljanja otpada, sprovedene su odgovarajuće pripremne aktivnosti kako bi se projekat uspešno realizovao i građani bili spremni za budući koncept sakupljanja otpada i pravovremeno informisani u odgovarajućim brošurama.

-Uspostavljena je jedinica za implementaciju projekta. Sa JKP Regionalna deponija „Srem- Mačva“ Šabac potpisan je sporazum o prijemu primarno separisanog komunalnog otpada u Bogatiću. Prioritet u uvođenju primarne separacije otpada treba da imaju naselja u okviru opštine u kojima već postoji uspostavljen i dobro organizovan sistem sakupljanja komunalnog otpada, tako da se za sada to realizuje samo na području naseljenog mesta Bogatić- objašnjava Popadić.

Dodaje da je projekat veoma značajan za opštinu, te da će od toga u kojoj meri se budu pridržavali sistema razdvajanja otpada zavisiti koliko će preduzeće manje plaćati Regionalnoj deponiji „Srem- Mačva“.

Odnošenje otpada iz još 3.200 domaćinstava
Benefit ovog projekta je da su postojeća vozila, konkretno kamioni smećari, sa Bogatića preusmereni na druge mesne zajednice i samim tim unapređujemo postojeći sistem upravljanja. Prvi put u Opštini Bogatić usluga odnošenja otpada proširena je na novih sedam mesnih zajednica: Badovinci, Klenje, Banovo polje, Očage, Crna Bara, Glogovac i Salaš Crnobarski. To je oko 3.200 novih domaćinstava, plus svi privrednici koji se nalaze na toj teritoriji. Do sada je otpad odnošen iz sedam mesnih zajednica: Bogatić, Belotić, Dublje, Metković, Glušci, Uzveće i Sovljak. Bilo je mnogo problema, imali smo prepune deponije koje su dobile naziv privremene i tu su građani mogli legalno da odlažu otpad, koji smo mi sakupljali, kako bismo stvorili prostor za novo odlaganje. Napomenuo bih da smo i u Mesnim zajednicama Badovinci i Salaš Crnobarski, (Bogatić i Dublje su već imali), postavili kontejnere gde građani mogu besplatno odložiti uginule životinje na legalan način. Imamo ugovor sa kompanijom „Energo- zelena“ iz Inđije koja redovno, tri puta nedeljno, odnosi uginule životinje, besplatno za teritriju opštine.


Održavanje puteva nova nadležnost
-Dvaput mesečno ćemo prikupljati suvi otpad, odvoziti ponovo na Regionalnu deponiju „Srem- Mačva“, u dogovoreno vreme, njihov predstavnik će uraditi procenu procenta razdvojenog otpada. U skladu sa tim ćemo i plaćati uslugu odlaganja otpada, a u slučaju da 100 posto bude razdvojen po klasifikaciji, ta usluga će za nas biti besplatna. Lokalna samouprava subvencioniše naše preduzeće kroz trojni ugovor u kome učestvujemo sa JKP Regionalna deponija i Opštinom- kaže direktor JKP „Bogatić“ .
Unapređenje sistema upravljanja otpadom za sada se odnosi samo na opštinu Bogatić.

-Smatram da su građani dovoljno edukovani, a uz besplatnu podelu kanti delimo i informativnu brošuru. Oni potpisuju ugovor da se pod određenim serijskim brojem nalazi odgovarajuća posuda za odlaganje otpada kod određenog domaćinstva- navodi on.

Foto: Glas Podrinja


Za sledeću godinu planira se održavanje svih zona na teritoriji opštine, uz novinu- na evidenciju usluge odnošenja smeća na mesečnom računu će biti pridodata usluga održavanja groblja u svim mesnim zajednicama.

-Nastavljamo sa održavanjem svih privremenih deponija i zatvaranjem deponija u pojedinim mesnim zajednicama kao što smo to uradili u Mesnoj zajednici Sovljak i kroz projekat Euro- exchange u MZ Metković i Belotić. Trudimo se da građanima prvo pružimo šansu za pravilno odlaganje otpada, pa tek onda da zatvorimo deponiju u toj mesnoj zajednici- zaključuje Popadić.

Na prethodnoj Skupštini prvi put je doneta odluka da se poslovi održavanja lokalnih puteva na teritoriji opštine povere JKP „Bogatić“, koje u svojoj nadležnosti već ima održavanje čistoće u gradu, iznošenje i deponovanje smeća, uređenje i održavanje zelenih i drugih javnih površina, uređenje i održavanje groblja i sahranjivanje.
D.D.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa