Info

8. decembar 2022.8. dec 2022.
Kuba – Rumunija 1938 (foto: wikipedia commons)

Kuba – Rumunija 1938 (foto: wikipedia commons)

DA LI STE ZNALI?

(Ne)suđeni debitanti

Na svim Svetskim prvenstvima od prvog u Urugvaju nastupilo je ukupno 80 reprzentacija, među njima su, verovali ili ne i Kuba, odnosno Indonezija. Četvrtfinale je ostalo san mnogih jakih nacija, ali i stvarnost Kube!

Obe selkecije su participirale u Francuskoj 1938. godine, na trećoj svetskoj planetarnoj smotri. Ovaj kao i prethodni Šampionat u Italiji 1934. organozovani su samo u nokaut sistemu, bez grupne faze. Indonezija (Holandska istočna indija kako se onda država zvala) mesto je obezbedila povlačenjem Japana iz kvalifikacija, dok je Kuba automatski stekla mesto povlačenjem šest reprezentacija iz Konkakaf zone.

Britanci izvan sveta
Reprezentacije iz Velike Britanije odbijale su da nastupe u kvalifiakcijama i na mondijalima pre Drugog svestkog rata. Smatrali su takmičenje neozbiljnim, ostavši orijentisani na svoje Kup Britanije. Ipak, u kvalfkacijama za Svetsko prvenstvo 1934. i 1938. igrala je Slobodna država Irska (jedinstvena reprzentacija irskog ostrva), iako je teritorijalno pripadala kruni, odnosno Palestina, kao deo protektorata Britanije.


Kubanci mogu da pamte ne samo učešće, nego i plasman u četvrtfinale! U osmini su eliminisali Rumuniju. U regularnom toku je bilo 3:3, a potom u ponovljenom meču Kubanci slave 2:1. Poraženi su od Švedske 8:0 u četvrtfinalu. Najbolji strelac Hektor Sokoro Varelja. Indonezija je doputovala kao autsajder i to je pokazala u osmini finala gde je Mađari pobeđuju 6:0. Jugoslavija, treća iz Urugvaja, propustila je oba naredna Šampionata. U kvalifiakcijama za 1934. bolji su bili u grupi 6 Rumunija i Švajcarska, dok smo u dvomeču sa Poljskom poraženi u borbi za SP 1938.

Pred duel Indonezije i Mađarske 1938 (foto: the Antique football tw)


Ovaj Mondijal je bio i tužna najava svega što sledi. Austrija je posle anšulsa postala deo Nemačke i imali su jednu reprezentaciju. Španija se povukla zbog građanskog rata, a ostaje misterija zašto kao zamena za Austriju nije pozvana Letonija koju su Austrijanci eliminisali. Do danas Letonci nisu imali nastup na Svetskom kupu.

Indija 1948 (foto: Inian football team tw)


Jedinstvenu priliku za debi imala je 1950. Indija, ali je odbila poziv za nastup u Brazilu, jer je zabranjeno igranje bez kopački. Iako je Škotska pozvana kao i Engleska, odlučile su da odigraju meč i da putuje ona koja pobedi. Bila je to Engleska. Jugoslavija je bila jedini predstavnik istoka Evrope.
D. B.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa