8. decembar 2022.8. dec 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Crveni krst Šabac priredio svečani prijem za volontere

Zahvalnice plemenitim dobrovoljcima

-Smatramo da je naša dužnost da na Međunarodni dan volontera ukažemo na njihov značaj i zahvalimo im se na svemu što su uradili za nas. Okupili smo samo deo istaknutih volontera koji će primiti zahvalnice za svoj trud, rad, vreme i znanje koje su pružili kako bi pomogli ljudima u nevolji i u radnim programima organizacije- naglasio je sekretar Crvenog krsta Šabac Slavko Radovanović
Dušu svake organizacije čine ljudi, a oni koji drugima poklanjaju ono što se ne može vratiti- vreme, proslavili su Međunarodni dan volontera. Crveni krst Šabac priredio je u ponedeljak svečani prijem za njih, a predsednik, dr Miroslav Popović, uručio im je zahvalnice, ističući da „svojim nesebičnim zalaganjem, kao plemeniti dobrovoljci, daju pozitivan primer budućim generacijama“.

Velika porodica
Jedan od njih, Aca Perić, dve decenije je deo priče o volonterizmu i ističe da je to najsrećniji period njegovog života. Bio je predsednik Omladinske terenske jedinice „Čivija“ u više mandata, član Upravnog odbora nakon poplava 2014.godine, profesionalno angažovan na podeli pomoći ugroženim domaćinstvima.

„Budi human- snaga čovečnosti (moć dobrote)“
„Crveni krst Srbije obeležio je 5. decembar - Međunarodni dan volontera, pod sloganom „Budi human- snaga čovečnosti (moć dobrote)“, te se posebna pažnja poklanja volonterima koji deluju u svojim lokalnim zajednicama, čineći ih otpornijim na rizike, kao što su prirodne katastrofe, ekonomske, političke i zdravstvene krize. Kao najveća i najstarija volonterska organizacija u zemlji, podseća da su volonteri nezamenljiv resurs svakog društva koje teži razvoju i da je njihov učinak višestruk. Volontiranje predstavlja svesno poklanjanje vremena, veština, znanja i energije za dobrobit drugih ljudi i zajednice bez materijalne nadoknade“, ističu u Crvenom krstu Srbije.


-Taj period pamtim kao period najvećeg umora, ali i zadovoljstva u životu. Saznanje da na taj način pomažeš drugima nema cenu. Zahvaljujući poznanstvima koja sam stekao, u svakom gradu u Srbiji, pa i regionu, imam nekog kome mogu da se obratim. Mi gradimo mostove koje su drugi porušili. Svaki grad ima svoje volontere i svi smo jedna velika porodica. Pored davalaštva krvi koje je dominantno, naši volonteri obilaze škole i uče decu toleranciji i ljudskim vrednostima koje su danas u jako velikom deficitu. Savetujem roditelje da dovedu decu u Crveni krst, jer su neprocenjiva znanja i iskustva koja će ovde steći. Dobiće sve što im je potrebno da se razvijaju kao pravi ljudi- naveo je Perić.

Promocija humanih vrednosti
Sekretar Crvenog krsta Šabac Slavko Radovanović podsetio je da šabačka, zajedno sa organizacijom na nivou Srbije, beleži najveći broj volontera u zemlji. Osnovne i srednje škole veliki su oslonac u širenju ideje o humanosti.

-Smatramo da je naša dužnost da na ovaj veliki praznik ukažemo na njihov značaj i zahvalimo im se na svemu što su uradili za nas. Okupili smo samo deo istaknutih volontera koji će primiti zahvalnice za svoj trud, rad, vreme i znanje koje su pružili kako bi pomogli ljudima u nevolji i u radnim programima organizacije- naglasio je Radovanović.

Kako je rekla profesorka Marija Aleksić, u Medicinskoj školi „Dr Andra Jovanović“ dugi niz godina postoji tim za saradnju sa Crvenim krstom koji se na čelu sa rukovodstvom vrlo rado odaziva svim njihovim akcijama, uz učešće velikog broja učenika.

Generalna Skupština UN 17. decembra 1985. godine ustanovila je Međunarodni dan volontera. U svetu ih, naveo je Radovanović, ima 12,5 miliona, Crveni krst Srbije ima 60 hiljada, a šabački oko 280.
D.D.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa