15. decembar 2022.15. dec 2022.
Nepažnja uzrok materijalnih šteta i tragedija
BROJ POŽARA NA OBJEKTIMA SVAKE GREJNE SEZONE SVE VEĆI

Nepažnja uzrok materijalnih šteta i tragedija

Zimski period, odnosno period od početka pa sve do kraja grejne sezone, karakteriše povećan broj požara na građevinskim objektima. Kako navode u Odeljenju za vanredne situacije u Šapcu, razlog tome su neispravni ili neočišćeni dimnjaci, nepažnja prilikom loženja peći na čvrsta goriva, ostavljanje uključenih grejalica bez nadzora, ostavljanje odeće ili drugih zapaljivih predmeta u blizini peći ili grejalica, preopterećenje elektro-instalacija i neispravni električni uređaji. Svi ovi uzroci mogu se svrstati u ljudski faktor, odnosno nepažnju ili nemar.

-Statističke podaci pokazuju da se broj požara na objektima iz godine u godinu polako uvećava. Na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga, koju pokriva rad Odeljenja za vanredne situacije u Šapcu, uzimajući kao uzorak period grejne sezone od 15. oktobra do 15. aprila, pripadnici vatrogasno spasilačkog bataljona su u sezoni 2019 – 2020. Godina intervenisali 278 puta na stambenim i poslovnim objektima. Za isti period u sezoni 2020 – 2021. intervenisali su 282 puta, a prošle sezone, broj intervencija je iznosio 292. Od početka ove grejne sezone do danas smo intervenisali i ugasili požar na 58 objekata, navodi komandant vatrogasno – spasilačkog bataljona Šabac Bojan Milinković.

Komandant vatrogasno – spasilačkog bataljona Šabac Bojan Milinković


Naš sagovornik navodi i da se broj požara na objaktima sa teritoriji grada Šapca, prema prethodnim
pokazateljima, takođe uvećava. Tokom grejne sezone u periodu 2019-2020. pripadnici vatrogasno spasilačke čete u Šapcu su intervenisali 102 puta. U sezoni 2020-2021. su intervenisali 113 puta, dok je u periodu 2021-2022. godina taj broj iznosio 116. Od 15. oktobra ove godine do danas na teritoriji grada Šapca dogodila su se ukupno 22 požara na objektima.

-Evidentno je da se broj požara na objektima iz godine u godinu uvećava. Nažalost, ovakvi tipovi požara pored toga što izazivaju veliku materijalnu štetu predstavljaju i veliki rizik po život i zdravlje ljudi. U periodu 2020-2021. imali smo jednu osobu nastradalu u požaru, dok je 2021. u požaru na objektu život izgubila jedna osoba a povređeno dva lica. Veliki materijalni gubici koje čovek pretrpi u požaru nisu ništa naspram ljudskih života koji se ne mogu nadoknaditi, kaže Milinković
Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenje za vanredne situacije u Šapcu apeluje na sve naše građane da budu odgovorni prema sebi, svojim porodicama i svojim komšijama - da provere ispravnost svojih dimnjaka i peći na čvrsto gorivo, da udalje nameštaj i drugi gorivi materijal od grejnih tela, da ne ostavljaju uključene grejalice bez nadzora, da ne preopterećuju elektroinstalaciju, da električne uređaje drže u čistom i urednom stanju, da se svi električni radovi izvode od strane ovlašćenih električara, da pre izlaska iz objekta provere da li su isključili električne uređaje. Ukoliko se dogodi da požar nastane građani obavezno treba da pozovu vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj 193 i slušaju njihove savete.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa