15. decembar 2022.15. dec 2022.
Sačuvati bogatstvo  prirodnih resursa
CENTAR ZA LOKALNA PITANjA O REALNIM PROBLEMIMA GRAĐANA MAČVANSKOG OKRUGA

Sačuvati bogatstvo prirodnih resursa

Centar za lokalna pitanja je nevladina organizacija, koja svoje delovanje i aktivnosti usmerava na ukazivanje konkretnih, lokalnih problema svih stanovnika Mačvanskog upravnog okruga. Postoje i rade oko dve godine.

-Cilj naše organizacije jeste promena postojećeg kursa – ohrabriti građane da se aktiviraju i uključe u rešavanje pitanja koja su od značaja za njihove i živote njihove dece. Organizovanje i funkcionisanje mreže koja bi u lokalnim samoupravama Mačvanskog upravnog okruga podsticala na buđenje svesti i vršila edukaciju stanovništva po pitanjima važnim za ostvarivanje njihovih prava garantovanih demokratskim tekovinama civilizovanog sveta, kaže Marija Jocić iz Centra za lokalna pitanja.

Projekat Centra za lokalna pitanja bavi se pitanjem zaštite životne sredine na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga. Marija navodi da su im prethodnih godina problemi poput političkih i ekonomskih bili na prvom mestu, tako da nije bilo prostora za bavljenje razvijanjem ekološke svesti građana. Međutim, stanje se popravlja poslednjih godina, jer se pokreće sve više projekata vezanih za zaštitu životne sredine i podizanje ekološke svesti.

-Zaštita životne sredine jeste neizostavan i izuzetno bitan segment u životu savremenog čoveka usled nekontrolisanog, prekomernog zagađivanja i decenijski nesavesnog odnosa prema prirodi i njenom okruženju. Očuvanje životne sredine, njenih specifičnosti i vrednosti, kao i njena zaštita, pozicioniraju se kao osnovni zadatak savremenog društva. Ukoliko želimo da imamo razvijenu ekološku svest moramo, pre svega, da posedujemo i određeno znanje iz oblasti vezanih za ekologiju i zaštitu životne sredine.

Prvenstveno moramo da znamo koji su nam resursi neophodni za opstanak na planeti, kako se ti resursi racionalno koriste, koje navike je potrebno menjati iz korena. Uzmimo na primer bacanje otpada na javnim površinama ili u prirodi, takavo ponašanje izaziva negativne posledice za prirodu i potrebno je usvojiti obrazac ponašanja koji nam pokazuje da se otpad baca na mesta koja su predviđena za to. Ovo je jedan nivo ekološke svesti koji je poželjan da razvije većina stanovništva posebno u mestima koja su jako naseljena, kaže Marija.

Kao uzrok nastanka većine ekoloških problema ističe ljudski faktor, kao i da to znači da nam nikakva naučna dostignuća niti tehnološki napredak neće nadomestiti nedostatak ekološke svesti.

-Upravo zbog toga je potrebno raditi i na ekološkoj kulturi svakog pojedinca, počev od onih namjlađih kroz vaspitanje i obrazovanje. Iako u tom periodu života nismo u mogućnosti da razvijemo ekološku svest na neophodnom nivou, možemo da stičemo znanja i obrasce ponašanja koji će u kasnijem životnom dobu doprineti razvoju ekološke svesti. Mačvanski upravni okurg je izuzetno bogat prirodnim resursima poput šuma, čiste vode i raznih ruda. Toga negde jesmo svesni ali nedovoljno, nedostaje nam informisanost o ekološkim problemima i to je ono na čemu moramo da radimo - da svakog pojedinca informišemo šta se dešava sa našim vazduhom, vodom i zemljištem i kako može da doprinese da ta bogastva sačuvamo za nas i buduće generacije koje dolaze, navela je Marija Jocić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa