15. decembar 2022.15. dec 2022.
U ponedeljak je Sveti Nikola

U ponedeljak je Sveti Nikola

U ponedeljak, 19. Decembra, SPC i vernici praznuju uspomenu na Svetog Nikolaja Mirlikijskog Čudotrvorca. Smatra se zaštitnikom putnika, zatvorenika, oklevetanih i siromašnih
Rođen je u grčkoj koloniji Patari u 3. veku (280. godine) u maloazijskoj rimskoj provinciji Likiji. U bogatoj hrišćanskoj porodici stekao je dobro obrazovanje.

Od detinjstva je bio veoma religiozan, izučavao je Sveto pismo, tokom dana nije napuštao hram, a noću se molio i čitao knjige. Njegov stric, episkop Nikola Patarski, proizveo ga je u čin čteca, a potom u čin sveštenika.



Kada su se njegovi roditelji upokojili, nasleđeno bogatstvo podelio je siromašnima.
Početak svešteničke službe Svetog Nikole pripisuje se vremenu vladavine rimskih careva Dioklecijana i Maksimilijana. Bio je zatvoren za vreme Dioklecijanovih progona, a oslobođen za vreme Konstantina Velikog. Nakon smrti Galerija, njegov savladar Licinije uglavnom je tolerisao hrišćanske zajednice, koje su počele da se razvijaju.

U mladosti je putovao u Palestinu i Egipat, a po povratku u Likiju, postao je episkop Mire. Borio se protiv paganizma, bio neumorni propovednik Vaskrslog Hrista i činio čuda još za života.
Prema predanju, na jednom turskom ostrvu nadomak grada Fetije, nalazio se vizantijski grad u kojem je služio kao episkop. I danas tu postoje ostaci Episkopske palate, kao i ostaci crkve Svetog Nikole, sa grobnicama u kripti pod crkvom.

Sveti Nikola je dugo poživeo i, kao retko koji svetac, upokojio se prirodnom smrću,
340 godine. Njegove mošti su kasnije, tek u 7. veku sklonjene u grad Miru, pred opasnošću od arapske invazije. U 11. veku njegove mošti su prenete u italijansku luku Bari, gde i danas čudotvore


Sveti Nikola je dugo poživeo i, kao retko koji svetac, upokojio se prirodnom smrću, 340 godine. Njegove mošti su kasnije, tek u 7. veku sklonjene u grad Miru, pred opasnošću od arapske invazije. U 11. veku njegove mošti su prenete u italijansku luku Bari, gde i danas čudotvore.

Poznat kao zaštitnik oklevetanih, često ih oslobađajući sudbine nevino osuđenih, zaštitnik je moreplovaca i drugih putnika, dece i neudatih devojaka.

Nikoljdan je, uz Jovanjdan i Đurđevdan, najčešća slava kod Srba. S obzirom da se slavi vreme Božićnog posta, svečari pripremaju posnu hranu za trpezom.

Čestitamo svim domaćinima koji proslavljaju Svetog Nikolu kao krsnu slavu.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa