12. januar 2012.12. jan 2012.
KNjIGA O MAČVANIMA U BALKANSKIM I PRVOM SVETSKOM RATU

ZA NAUK POTOMCIMA

Ginuli hrabro, daleko od kućnog praga, s osmehom na licu. Otadžbina ispred svega. Zatekli zgarišta umesto kuća. Izdavači Narodna biblioteka Janko Veselinović Bogatić i Republički Savez potomaka ratnika Srbije 1912-1920 Beograd
Velike borbe i stradanja srpskog naroda početkom prethodnog veka, u dva balkanska i u Prvom svetskom ratu, posebno Mačvana, podstakle su autore knjige „Mačvani u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu (1912-1918)“, da posle nekoliko godina arhivskih istraživanja, objave podatke do kojih su došli o poginulim, pomrlim i nestalim ratnicima iz Mačve, koje je odneo ratni vihor. Na ovo je svakako imalo velikog uticaja i to što su obojica članovi Republičkog Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920., Beograd, i to Petar Berić kao predsednik Opštinske organizacije i istovremeno član Republičkog izvršnog odbora Saveza dok je Dragan Josipović sekretar pomenute organizacije. Ipak odlučujući su bili lični razlozi.
- Moj otac Ljubomir i moja dva strica, bili su učesnici u oba balkanska i u Prvom svetskom ratu, i pošto mi je otac ispričao neke pojedinosti iz svojih šest godina ratovanja, to mi je ostalo urezano u sećanju, a kada je on, pre nego što sam završio gimnaziju, nažalost umro, osećao sam kao svoju obavezu da nešto učinim u vezi sa onim što mi je pričao ““ kaže profesor Petar Berić.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa