15. decembar 2022.15. dec 2022.
Foto: Glas Podrinja, ova saradnja je primer dobre prakse,  pozitivnog načina rada  i razmišljanja i predstavlja  i svojevrsnu promociju aktivnosti  i temeljnih vrednosti koje  donose očigledne benefite

Foto: Glas Podrinja, ova saradnja je primer dobre prakse, pozitivnog načina rada i razmišljanja i predstavlja i svojevrsnu promociju aktivnosti i temeljnih vrednosti koje donose očigledne benefite

Podržan od Vlade Švedske u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine

Projekat „O-dva-ja-mo“ predstavljen u Bogatiću

Učestvuje 17 lokalnih samouprava, a cilj je zdravija životna sredina i razvijanje svesti o odvajanju otpada u kućnim uslovima
Projekat odvajanja kućnog otpada „O-dva-ja-mo“ predstavljen je prošlog četvrtka u sportskoj hali u Bogatiću, u prisustvu predstavnika delegacije Evropske unije Antoana Avinjona, pomoćnika ministra za zaštitu životne sredine Dušana Čarkića, predsednika Opštine Milana Damnjanovića, direktora JKP „Bogatić“ Vladana Popadića i gostiju. Podržan je od strane Vlade Švedske i sprovodi se u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, a Opština Bogatić jedna je od 17 lokalnih samouprava koje u njemu učestvuju. Cilj je smanjenje deponija i zdravija životna sredina.

Opština pokazala posvećenost projektu
Kako je istakao Avinjon, to je prva faza projekta u koji EU investira 6,6 miliona evra i početak investicije u tu oblast koju žele dodatno da unaprede.

-Veoma smo zadovoljni što smo u Bogatiću, zato što je to opština koja je veoma posvećena ovom projektu. „O-dva-ja-mo“ ima nameru da se otpad, koji bi se inače odlagao na deponiju, preusmeri na reciklažu. To je čak i više od recikliranja, zato što sami građani preuzimaju na sebe odgovornost unapređenja životne sredine. Ovo je samo jedan od projekata koji imaju za cilj da utiču na svest o odvajanju otpada u kućnim uslovima- podvukao je programski menadžer EU za životnu sredinu.

Pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine rekao je da je to način da se unapredi život u lokalnoj zajednici.

Projektom je obezbeđen moderan troosovinski kamion smećar, 42 kontejnera i 1.849 kanti zapremine od 250 litara, u koje će se odlagati reciklabilni otpad

-Ministarstvo zaštite životne sredine stoji uvek iza svih lokalnih samouprava i građana Republike Srbije. Ovo je samo jedan od koraka koje smo preduzeli za unapređenje života svih nas. Naša vrata su uvek otvorena i otvoreni smo za dalju saradnju, šta god misle da ministarstvo može da uradi za građane, stojimo im na raspolaganju. Čestitam Opštini Bogatić na izuzetnoj komunikaciji i saradnji- naglasio je Čarkić.

Foto: Glas Podrinja


Predsednik Opštine Milan Damnjanović naveo je da projekat pokazuje društvenu odgovornost, zalaganje, entuzijazam i postignute rezultate u oblasti zaštite životne sredine. Učešće opštine u investiciji obezbeđenoj kroz program IPA 2017 i vrednoj blizu 200 hiljada evra je oko 25 hiljada evra.

Informisanje građana o prednostima odvajanja otpada
-To su pokazatelji razvijene svesti svih nas, kao i pravca kojim se kao društvo i država krećemo ka zacrtanom cilju- stvaranju boljeg života za sve građane. Ova saradnja je primer dobre prakse, pozitivnog načina rada i razmišljanja i predstavlja i svojevrsnu promociju aktivnosti i temeljnih vrednosti koje donose očigledne benefite. U Opštini Bogatić ćete uvek imati pouzdanog saradnika i prijatelja. Nadam se da ćemo i u budućnosti biti u prilici da kreiramo pozitivne promene na sveopšte zadovoljstvo- istakao je Damnjanović.

Ovo je samo jedan od projekata koji imaju za cilj da utiču na svest o odvajanju otpada u kućnim uslovima


Projektom je obezbeđen moderan troosovinski kamion smećar, 42 kontejnera i 1.849 kanti zapremine od 250 litara, u koje će se odlagati reciklabilni otpad.

-Unapredili smo postojeći sistem novom opremom, posudama za odlaganje otpada i novim vozilom. Time smo oslobodili deo angažovanih ljudskih resursa i preusmerili ih na onaj deo gde do sada nismo imali redovno prikupljanje i odnošenje smeća. Tako je u nov sistem odnošenja otpada uvedeno više od 3.000 novih korisnika i sedam novih mesnih zajednica, odakle se organizovano prevozi na Regionalnu deponiju „Srem- Mačva“- rekao je direktor JKP „Bogatić“.

Foto: Glas Podrinja, u programu su učestvovali i mališani Predškolske ustanove „Slava Ković“ u Bogatiću


Eko- ambasadori informisali su građane o prednostima odvajanja otpada i same reciklaže za životnu sredinu i lokalnu zajednicu. U programu su učestvovali i mališani Predškolske ustanove „Slava Ković“ u Bogatiću.
D.D.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa