15. decembar 2022.15. dec 2022.
Pred meč protiv Vojvodine: Aćimović, Bajić, Šaulić,  U. Jovanović, Savić, Surić, Trifunović, M. Popović, Kostić, Foto: Privatna arhiva

Pred meč protiv Vojvodine: Aćimović, Bajić, Šaulić, U. Jovanović, Savić, Surić, Trifunović, M. Popović, Kostić, Foto: Privatna arhiva

U ringu protiv zaborava

Bez sale, novca, takmičara

Obećavajući početak, brzi krah. Spor sa JNA. Borba za opstanak i spas. Godinu i po dana u kojima je bosk nestao u Šapcu. Novi početak od nule. Promena imena
Na samom početku šestedesetih novi talas opimizma poneo je šabačke poklonike boksa. Ponovo je formiran snažan sastav koji je donosio interesantne duele sa rivalima iz cele Jugoslavije. Šabački Radnički je, između ostalih, ostvario vrednu pobedu nad velikim rivalom iz Novog Sada. Bilo je poznomajskog popodneva 13:7 na stadionu Fudbalskog kluba „Radnički“. Meč je organizovan 20. maja 1960. godine.

Rezultati ispod renomea
Za klub na početku šestedesetih nastupaju i velika imena poput Kostića, Jagerovića i Gajića, međutim oni su onda već u poznim godinama, nastupaju bez treninga, u težinski jačim kategorijama, te i rezultati izostaju.


Aćimović je bez borbe protiv Kosića doneo prve bodove Šapčanima, potom je Bojić pokazao više od Lukića. Slavni Arpaši je bez borbe protiv Puzića ostvario prvu pobedu za Novosađane. Šaulić je protiv Garčeva ponovo uvećao prednost Radničkog. Uroš Jovanović je pretrpeo poraz od Milanovića, a potom su Savić i Rašeta boksovali nerešeno.

13:7 vredna pobeda Radničkog


Usledila su dva meča završena diskvalifikacijama. Najpre je Surić diskvalifikovan, a pobedu je slavio Krainović, a potom je bosker Vojvodine Dickov diskvalifikovan, dok je Trifunović ostvario pobedu.

Foto:Đorđe Bajić Moruna,
uspešni takmičar i trener Mačve zajedno sa pulenom Jakovom Bajićem, Privatna arhiva


U poslednja dva meča pobedu Radničkom su obezbedili Popović i Kostić. Popović je savladao Janjića, a Kostić prekidom u drugoj rundi Šaulića.

Poput prethodne i ova decenija je obećavala na svom početku, a onda je klub ubrzo došao na novu ivicu egzistencije. Bio je blizu uspeha i 1961. godine, a posebno 1962. kada Radnički gubi „meč loptu“ na svom bojištu. U odlučujućem meču, u tom trenutku drugoplasirano Jedinstvo iz Zemuna čini senzaciju, pobeđuje u Šapcu osvaja prvo mesto, a Radnički je pao na poziciju tri.

Ponovo Mačva
Nakon decenije egzistencije Boksreskog kluba „Radnički“, doneta je odluka na skupštini kluba u martu da se vrati staro ime, Mačva. To je bila i poslednja promena naziva. Pod novim/starim imenom, u pripremi za sezonu Mačva pobeđuje Srem i Radnički Sombor.


Pojačan klub ulazi u 1963. Odlično započinje u Prvoj kvalitetnoj ligi, međutim onda se događa da ostaje bez sale za trening. Usled spora sa JNA, koji je na tom prostoru predvideo štale za konjički klub nema uslove za trening. Poveo se spor koji je kasnije rešen u korist BK Mačve. Ipak, pre toga nema uslove za rad, finansije su na izdisaju. Ekipa boksuje u Svetozarevu protiv istoimene ekipe kao domaćin. Većina boksera napušta klub, a tim osvaja samo dva boda od 12. do 24. kola. Tokom čitave 1964. godine boksa nije bilo u gradu, osim revije u čast dve decenije od oslobođenja. Mačva nema finansije, takmičarski kadar i postavlja se znak pitanja hoće li se ponovo probuditi?

Novi talas optimizma šabačkog boksa

Entuzijazam nekolicine zaljubljenika i trud Đorđa Bajića Morune oživeo je klub koji praktično nije postojao do jeseni 1965. godine.
D. B.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa