12. januar 2012.12. jan 2012.
SANjA ĐURIČIĆ, MAGISTAR BIOTEHNIČKIH NAUKA

ZNANjEM DO USPEHA

Bivša učenica Šabačke gimnazije magistrirala na Poljoprivrednom fakultetu u Beograd prošle godine. Od 2007. radi u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju
Životni put bio joj je malo drugačiji od njenih vršnjaka, trnovit, a oni koji je poznaju znaju o čemu je reč. Nastojala je i uspela da uz vedar duh, istrajan rad propraćen sticanjem znanja i posao u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju izradi projekat magistarskog rada „Mogućnosti i potrebe odvodnjavanja zemljišta meandra reke Save kod sela Prova“ dajući na taj način veliki doprinos rodnim Vladimircima, gradu Šapcu i okolini.
Imajući u vidu heterogenost ispitivanog područja „Orlača“ u radu je došlo do sveobuhvatne ocene mogućnosti i potreba odvodnjavanja zemljišta meandra reke Save. Naučni doprinos magistarske teze Sanje Đuričić za opštinu Vladimirci i Republiku Srbiju veliki je. Ukazala je na činjenicu da se ekstremno vlažna područja u deltama većih reka moraju tretirati kompromisnim tehničkim rešenjima radi obezbeđivanja kako održivog razvoja poljoprivrede, tako i očuvanja prirodnih ekosistema. O ovoj činjenici u dosadašnjim rešenjima odvodnjavanja u našoj stručnoj praksi nije vođeno dovoljno računa tako da su mnoga takva područja sa izuzetnim i retkim primercima flore i faune bespovratno nestala.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa