12. januar 2012.12. jan 2012.
NASTAVAK EVROPSKOG PUTA I IMPLEMENTACIJA EVROPSKIH STANDARDA

OČUVANA EKONOMSKA I POLITIČKA STABILNOST

Nastavak borbe za očuvanje teritorijalnog integriteta i dalje približavanje Evropskoj uniji osnovne su karakteristike spoljne politike Srbije. U Srbiji je, uprkos ekonomskoj krizi i kolapsu pojedinih evropskih privreda, očuvana ekonomska stabilnost, a u republičkom budžetu za 2012-tu izdvojena su sredstva koja će služiti kao podsticaj srpskoj privredi, ističe u razgovoru za „Glas Podrinja“ republička poslanica iz Šapca, Daniela Lovrin-Gavrilović
Nakon 9. decembra i prolongiranja dobijanja statusa kandidata za ulazak u Evropsku uniju, Srbija se suočava sa pritiskom pojedinih zapadnih diplomatija putem izjava da je evropski put naše države povezan sa nastavkom dijaloga Beograda i Prištine, koji mnogi povezuju sa pitanjem konačnog statusa Kosova i Metohije. Ima li razloga da se ova pretpostavka shvati kao realna opasnost po dalji tok evrointegracija?
Nastavak dijaloga Beograda i Prištine, da, ali priznanje Kosova i Metohije od strane Srbije, ne, ako ste na to mislili. Nikada Kosovo nije bilo formalan uslov za evropske integracije Srbije, a nije ni prirodno da to bude, jer pet članica Evropske unije nisu priznale Kosovo kao državu. Uostalom neke evropske zemlje imaju sličnu situaciju kao mi sa Kosovom, Kipar na primer. S druge strane, moje mišljenje je da takvu odluku, mislim na priznanje Kosova, mogu da donesu samo građani na referendumu kroz promenu Ustava, a to se nikad neće dogoditi, i mislim da je to svima iz Evropske unije jasno. Prema tome, ja sam optimista po pitanju dobijanja statusa kandidata. Srbija je na putu ka evroinegracijama uradila sve što je bilo neophodno. Preporuka Savetu Evrope od strane Evropske komisije da dodeli kandidaturu Srbiji, znači da smo dostigli nivo neophodan za taj status. Pozitivno mišljenje najreprezentativnijeg tela zajednice evropskih država je priznanje Srbiji za sprovedene reforme u svim oblastima društvenog života.
Da li smatrate da je, zbog često veoma ucenjivačkih stavova iz Brisela, podrška građana ulasku u Evropsku uniju u blagom padu? Ako zanemarimo političke procese, koji ne poznaju elemente pravde, koji su to pozitivni aspekti koje Srbija može da primeni iz evropskog sistema vrednosti?
Samo kretanje Srbije ka Evropskoj uniji može da garantuje Srbiji stabilnost, bolji životni standard, nove investicije i modernizaciju Srbije. Sigurna sam da građani to znaju, bez obzira na to šta pokazuju trenutna istraživanja. Prilagođavanje Srbije standardima EU koji postoje u organizaciji i funkcionisanju institucija, u zaštiti ljudskih i građanskih prava, garantovanju pravne i svake druge sigurnosti, organizovanju privrede, od velikog je značaja za građane Srbije. Dakle, prilagođavanje standardima, a ne samoj Uniji kao nekoj zajednici, to su pozitivni aspekti evrointegracija. Srbija, odnosno ova Vlada i Parlament su mnogo uradili na tom planu.
Na čiju podršku računate u implementaciji tih vrednosti i da li očekujete značajnu podršku građana Vašoj politici?
Zasluga Demokratske stranke je ta što je postignut konsenzus oko ulaska Srbije u Evropsku uniju. To znači da se danas sve ozbiljne političke stranke slažu da nema ekonomskog napretka Srbije bez kretanja ka Evropi. Sigurna sam da će građani i na narednim izborima pružiti podršku dosadašnjoj politici i da će naredna Vlada voditi istu, „evropsku“ politiku, a da će Demokratska stranka biti okosnica te Vlade. Dakle, računam na podršku građana i političkih partnera koji se suštinski, a ne samo deklarativno zalažu za evropski sistem vrednosti.
Doneli smo sve sistemske i reformske zakone, neophodne za jednu evropsku, modernu državu. Dobili smo za to i priznanje od Evropske komisije i Srbija danas nije ista država kao pre četiri godine, odnosno pre mandata ove Vlade.
Evropska unija, kao i Srbija, tokom prethodnih godina je osetila izuzetno jak talas ekonomske krize, a predviđanja ekonomskih eksperata, pa i političkih zvaničnika, nisu optimistična ni u narednom periodu. Da li Vlada Republike Srbije ima konkretne mere kojima će stimulisati srpsku privredu?
Iza nas je godina koju je pre svega obeležila svetska ekonomska kriza. Mnoge zemlje u okruženju, ali i druge evropske zemlje imale su velikih ekonomskih problema. Vlada Republike Srbije uspela je da dobrom ekonomskom politikom ublaži efekte krize i sačuva ekonomsku i političku stabilnost, primenjujući čitav niz ekonomskih mera, a tako će biti i u ovoj godini. Na primer, u budžetu za 2012. godinu izdvojeno je više para za podsticaj poljoprivredi, kao najbitnijoj privrednoj grani, jer se najveći deo stanovništva upravo i bavi poljoprivredom.
Da li je ekonomski položaj jedno od pitanja koje Vam građani postavljaju u Kancelariji narodnog poslanika, sa kakavim ste se iskustvima susretali tokom rada i kakvi su dalji planovi vezani za aktivnosti kancelarije?
Za četiri godine, koliko radi ova kancelarija, ostvarili smo saradnju sa preko 1. 000 naših sugrađana. Bilo je raznih pitanja, ali ću ovom prilikom istaći jedno. Naime, radi se o porodicama koje imaju decu ometenu u razvoju. Problemi ovih porodica su višestruki. Roditelj koji se brine o detetu, to je najčešće majka, nije u mogućnosti ne samo da radi i da zarađuje za život, nego ni da zbog toga ostvari pravo na penziju. Te porodice u najboljem slučaju žive od jedne plate, i često su na ivici egzistencije. U tom smislu istakla bih rešenje Zakona o socijalnoj zaštiti koje je između ostalog i rezultata rada ove kancelarije, a imam utisak da je malo promovisano u javnosti. Naime, po ovom zakonskom rešenju roditelj koji se najmanje 15 godina brine o svom detetu sa smetnjama u razvoju, može ostvariti pravo na penziju kad dostigne određene godine starosti. Ovo je odlično zakonsko rešenje i sigurna sam da će suštinski poboljšati uslove života ovih porodica. Što se tiče planova za naredni period, oni su vezani za ostvarivanje nekih prava žena o kojima ću više govoriti kad za to dođe vreme. U svakom slučaju, Kancelarija nastavlja sa radom do kraja mandata ovog parlamenta, a sigurna sam i posle toga, odnosno kad se konstituiše novi parlament.
Kakvo je Vaše mišljenje o trenutnoj političkoj situaciji u Šapcu, i kako ocenjujete rad Gradske uprave?
Šabac ima izvanrednu gradsku upravu, i to je uspeh prvenstveno Demokratske stranke. I to treba otvoreno reći. Na svim mestima ključnim za funkcionisanje gradske uprave, nalaze se predstavnici Demokratske stranke. Mi dobro funkcionišemo sa našim koalicionim partnerima, ali najveći deo odgovornosti za funkcionisanje Grada, tu mislim i na javna preduzeća, ima Demokratska stranka. Pa kad je već tako, kad smo najviše odgovorni, onda hoću još jednom da kažem da smo i najviše zaslužni za to što je Šabac danas jedan od najrazvijenijih gradova u Srbiji.
Kakve rezultate očekujete na lokalnim izborima sledeće godine, i može li se očekivati da Vaša stranka nastavi saradnju sa dosadašnjim partnerima u vlasti, ili su moguće promene?
Očekujem pobedu Demokratske stranke na izborima. Sa koalicionim partnerima smo do sada imali odličnu saradnju i nema razloga da tako ne bude i ubuduće.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa