22. decembar 2022.22. dec 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

AKCIJA DOPUNSKE IMUNIZACIJE MMR VAKCINOM

Kolektivni imunitet čuva živote

„Neophodno je da obuhvat bude 95 odsto da bi populacija bila zaštićena i razvio se kolektivni imunitet. Ta oboljenja imaju relativno blagu kliničku sliku, ali komplikaciju su ono što ugrožava život. Takođe, deca kojoj je već narušen imunitet ne mogu da se vakcinišu i kolektivnim imunitetom se i oni štite“ navodi pedijatar dr Snežana Biševac, načelnik službe za zatitu dece Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“
Prethodne godine MMR vakcinu primilo je najmanje dece u poslednjih 20 godina u Srbiji. Četiri okruga imala su obuhvat vakcinom ispod 70 odsto, a među njima je i Mačvanski. Svetska zdravstvena organizacija sa Institutom za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, zajedno sa zavodima za javno zdravlje i domovima zdravlja, pokrenuli su akciju kako bi se uradila dopunska imunizacija dece rođene od 2014. do 2020. godine.

Epidemija malih boginja u Srbiji je bila 2017. godine, kada je obuhvat bio znatno veći nego sada. Obolelo je oko 6.000 dece, dok je 15 izgubilo život. Među preminulim je najviše bilo dece koja nisu smela da se vakcinišu zbog drugih bolesti koje su imali.

-Od kada su vakcine pronađene, krajem 18. veka, zahvaljujući njima neke bolesti su potpuno iskorenjene, a mnoge su smanjene na minimum. Vakcinacijom osoba dolazi u kontakt sa oslabljenim ili umrtvljenim mikroorganizmima ili njihovim produktima, sa ciljem da se pospeši imunski odgovor organizma, što dovodi do zaštite pri kontaktu sa bolešću, obajšnjava pedijatar dr Snežana Biševac, načelnik službe za zatitu dece Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“.

Kalendar vakcinacija podrazumeva obavezne vakcine, a postoje i preporučene. Obaveznim vakcinama se, u našoj zemlji, vakciniše protiv deset oboljenja, a daje se pet vakcina i to u prve dve godine života.

-BSŽ vakcina se daje nakon rođenja i vakcina protiv hepatitisa B. Sa navršenih mesec dana daje se druga doza vakcine protiv hepatitisa B, a treća sa navršenih šest meseci. Deca sa dva, tri i po i navršenih pet meseci dobijaju pentaksim i prevenar 13 vakcinu, koje štite od difterije, tetanusa, pertusisa, poliomijelitisa i oboljenja izazvanih hemofilusom influence, odnosno od oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije, kao i revakcinu godinu dana nakon poslednje doze, navodi dr Biševac.

Studije dokazale da NEMA povezanosti između MMR vakcine i autizma
-Brojne studije su rađene u SAD, Velikoj Britaniji, Danskoj, Švedskoj i dokazale su da nema povezanosti između autizma i MMR vakcina. Vakcina se daje u tom periodu kada dete počinje da razvija govorne sposobnosti, intenzivnije motoričke sposobnosti i kada počinju da se ispoljavaju određeni poremećaji ponašanja iz spektra autizma, kaže dr Snežana Biševac.


Roditelji bez problema pristaju da vakcinišu decu navedenim vakcinama. Sporna je MMR vakcina, koji dete prima u drugoj godini, od 13. do 15. meseca. Pad obuhvata imunizacije desio se uporedo sa ekspanzijom društvenih mreža, na kojima se dezinformacije najlakše i najbrže šire.

-Neophodno je da obuhvat bude 95 odsto da bi populacija bila zaštićena i razvio se kolektivni imunitet. Međutim, u poslednjih par godina taj broj je manji, a posebno u prošloj godini. Donekle je to posledica i pandemije kovida. Akcenat je sada na tome da se ta prošuštena godišta sada imunizuju. Mi smo intenzivirali imunizaciju i uspeli da dođemo do procenta od oko 93, dece 2020. godišta, koje je trebalo da se vakciniše prošle godine.

Šabački Dom zdravlja će intenzivirati pozivanje dece i dr Biševac apeluje na roditelje da se odazovu pozivu. MMR vakcina štiti od morbila (malih boginja), rubele i parotitisa (zauški).

- Ta oboljenja imaju relativno blagu kliničku sliku, ali komplikacije su ono što ugrožava život. Takođe, deca kojoj je već narušen imunitet ne mogu da se vakcinišu i kolektivnim imunitetom se i oni štite. Morbile mogu da izazovu pneumoniju, upalu uha, encefalitis, to može da dovede i do smrtnog ishoda. Rubela je osipna groznica koja najčešće prolazi asimptomatski, ali kod trudnica u prvom trimestru može da izazove trajno oštećenje ploda. Zauške mogu da dovedu do zapaljenja testisa i kasniji sterilitet. Zbog toga je vakcinacija MMR vakcinom izuzetno važna, navodi dr Biševac.
Neželjeni efekti nakon MMR vakcine su blagi, uglavnom podrazumevaju lokalne reakcije na mestu uboda, kao što su crvenilo ili blag otok. Reakcije se očekuju od sedmog do četrnaestog dana i to može biti i blaga temperatura, retko uvećane žlezde na vratu i izuzetno ospe po telu, što traje od jednog do tri dana.

-Ovaj konkretni program dopunske imunizacije pokretnut je u ovom trenutku i zbog toga što imamo migracije iz podneblja gde je slab obuhvat MMR vakcinom, kako ne bi došlo do pojave epidemije. Važno je da se vakcina primi u najranijem periodu, kada se izgrađuje imunski sistem, da bi se stvorio adekvatan imunski odgovor koji štiti pri kontaktu sa obolelim i u odraslom dobu, ističe dr Biševac.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa