22. decembar 2022.22. dec 2022.
„Školski život“ osvaja publiku
Profesor Lazine škole Nikola Tanasić sa učenicima pokrenuo emisiju

„Školski život“ osvaja publiku

Školski život je, navodi, „simboličan i sveobuhvatan naziv koji sugeriše da svako od nas, barem u jednom delu svog života, veliki deo vremena provede u školi- nastavnici u radu sa učenicima i saradnji sa kolegama, a učenici u sticanju obrazovanja i razvijanju različitih veština od životnog značaja“. Rubrike su namenski pravljene tako da budu informativne, edukativne i zabavne
Svako ko želi da se informiše o dešavanjima u OŠ „Laza K.Lazarević“ to može da učini i na zvaničnom Jutjub kanalu te obrazovne ustanove, gde je nedavno postavljena nova emisija „Školski život“. Realizuju je učenici sa profesorom srpskog jezika i književnosti Nikolom Tanasićem, a osim informacija o aktivnostima, nudi i sadržaje koji mogu biti interesantni, kako mladima, tako i svim generacijama- da se podsete kako je biti đak. Ideja se rodila nakon izjašnjavanja učenika petog razreda o izboru obavezne slobodne aktivnosti, kada se većina opredelila upravo za medijsku pismenost. A koji je bolji način da se taj predmet predaje, nego praktična primena? Teorijska znanja su hteli da primene u razvijanju lepog projekta i tako je nastala emisija koja će jednom mesečno biti lep video materijal o dešavanjima u školi.

Sve što čini školu i život u njoj
-Opredeljenje učenika za taj predmet je bilo inicijalna kapisla da realizujem nešto što sam oduvek priželjkivao. Želja mi je bila da Lazina škola ima i svoju autorsku emisiju po kojoj će biti prepoznatljiva, a čiji će cilj biti da prati sve aktuelnosti i promoviše aktivnosti koje sprovode naši učitelji, nastavnici i stručni saradnici u radu sa učenicima. Ideja je da promovišemo znanje, jer to je produkt škole, a zaista je mnogo i projekata u kojima kao obrazovna ustanova učestvujemo. Uprava škole je, na čelu sa direktorom Milanom Blagojevićem, podržala ideju i omogućila neophodne tehničke uslove kako bismo imali naš mali improvizovani studio- ističe profesor Tanasić.
Školski život je, navodi, „simboličan i sveobuhvatan naziv koji sugeriše da svako od nas, barem u jednom delu svog života, veliki deo vremena provede u školi- nastavnici u radu sa učenicima i saradnji sa kolegama, a učenici u sticanju obrazovanja i razvijanju različitih veština od životnog značaja“. Rubrike su namenski pravljene tako da budu informativne, edukativne i zabavne.



-„Vest meseca“ prenosi najznačajniju informaciju za prethodni period, „Pravopisne reklame“ imaju edukativnu ulogu- da na zanimljiv način, kroz dijaloge učenika odeljenja 5/1 i njihovo učešće u predmetu medijska pismenost, pojasne neko pravopisno pravilo, „To smo mi“ prikazuje različite talente naših učenika. „Sa nastavnikom na ti“ je najzahtevnija rubrika, jer predstavlja studijski razgovor jednog od nastavnika sa našom mladom voditeljkom Dunjom Stepanović, učenicom osmog razreda, o nekoj aktuelnoj temi u školi, dok „Naša priča“ promoviše humana dela koja čoveka čine velikim. „Vesti sa terena“ predstavljaju sve aktivnosti u kojima su učenici i nastavnici uzeli učešće, tako da ćemo ubuduće biti česti gosti različitih proba, sportskih dešavanja i slično- objašnjava Tanasić.

Kako emisija bude rasla i napredovala, dodaje, tako će se i rubrike menjati i dopunjavati inovativnijim sadržajima. Pohvale upućuje učenici koja je pokazala da je dorasla voditeljskom zadatku.

Novosti, talenti i humanost pre svega
-Sa Dunjom imam odličnu saradnju, bez ikakvog spremanja smo došli na zakazan snimajući dan, ja sam joj ukazao na neke tehničke stvari, na dikciju, ona je to jako brzo usvojila, uošte nismo imali potrebu da ponavljamo snimanja da bismo to sređivali. Sve je zaista vrlo lepo teklo, pronašla se u tome i voli svoj zadatak. Sad je trenutno najvažnija saradnica u realizaciji i pravljenju emisije. Montiranjem se ja bavim, koristimo školsku kameru i telefon, jer neke priče nastaju spontano, bez prethodne pripreme i montaže. Kako emisija bude rasla, trudićemo se da dobije bolji i kvalitetniji izgled- podvlači profesor.

Učenici Dunji nije bilo teško da stane pred kameru, budući da je u toj ulozi već bila, u okviru projekta novinarke Tanje Ilić.



-Prethodno iskustvo mi je značilo, jer nisam imala veliku tremu. Nije bilo naporno, ni komplikovano, jer sam imala vremena da se pripremim za snimanje i proučim tekst kako bi sve na kraju bilo kako smo zamislili. Najzahtevnije je raditi razgovore sa profesorima, ali dobra priprema sve olakšava. Mislim da će svi koji budu gledali emisiju imati priliku, ne samo da se upoznaju sa životom i aktivnostima u našoj školi, već i da razmisle malo o tome koliko je važno biti human, a moći će i da uživaju u kvalitetnoj muzici i mladim talentima škole. Meni će značiti i da se, kad prođe neko vreme, sa određene vremenske distance podsetim kako je nekad bilo- naglašava Dunja.

U prvoj emisiji, koja je nakon samo nekoliko dana emitovanja već zabeležila više od 600 pregleda, gledaoci mogu da uživaju u muzičkim talentima škole, nastupima horova, kao i da vide najavu za projekciju školskog filma „Nebeske straže“ profesora Svetislava Predića. Obavezna je i promocija humanitarnih aktivnosti u školi, jer se tako deca uče pravim vrednostima i od malih nogu stvaraju „veliki“ ljudi.
D.D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa