22. decembar 2022.22. dec 2022.
Jednoglasno usvojen budžet za 2023. godinu
SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE KOCELjEVA

Jednoglasno usvojen budžet za 2023. godinu

Planirano je da se u opštinsku kasu slije oko 481 milion dinara. Sa druge strane rashodi su projektovani na iznos od gotovo 524 miliona, te će se deficit od nešto više od 43 miliona dinara nadoknaditi iz neraspoređenog viška prihoda iz ranijih godina
Jedna od najvažnijih odluka, donetih na prošlonedeljnoj sednici Skupštine Opštine Koceljeva, bila je usvajanje budžeta za narednu godinu. Planirano je da se u opštinsku kasu slije oko 481 milion dinara. Sa druge strane rashodi su projektovani na iznos od gotovo 524 miliona, te će se deficit od nešto više od 43 miliona dinara nadoknaditi iz neraspoređenog viška prihoda iz ranijih godina.
Odbornici su jednoglasno podržali predlog o prihodima i rashodima za 2023. godinu.

To su pre njih učinili članovi Opštinskog veća na svojoj sednici na kojoj je o projektovanom budžetu govorio šef odseka za finansije u opštinskoj upravi Mileta Kovačević koji je istakao da se godinama unazad insistira na realnom planiranju prihoda, te da je tako bilo i ovoga puta.

–Planirani prihodi treba da budu na nivou izvršenja ove godine, eventualno uvećani za rast cena, odnosno za projektovanu inflaciju u narednoj godini. Mi se toga i pridržavamo i koristili smo podatke za prvih deset meseci u realizaciji i izvršenju odluke o budžetu, tako da smo na osnovu toga i planirali realni, pre svega prihode, a automatski nakon toga i rashode što je bilo moguće bolje i realnije sagledati u ovom trenutku- rekao je Kovačević i dodao da je potrebno najpre pokriti stalne troškove te da je ovo početni predlog sa kojim treba da se krene u narednu godinu.

–Bez obzira što imamo dovoljno para na računu, nas i dalje Zakon o budžetskom sistemu ograničava da ne možemo planirati da potrošimo sve što imamo na računu, nego samo deset posto više od onoga što zaradimo u tekućoj godini- objasnio je šef odseka za finansije.

Utoku naredne godine biće potpisan ugovor za izgradnju zelene pijace u Koceljevi, te da je zbog toga za potrebe realizacije ovog projekta bilo potrebno predvideti u opštinskoj kasi 47 miliona dinara kao učešće lokalne samouprave u projektovanoj vrednosti izgradnje ovog objekta


ZNAČAJNA SREDSTVA PLANIRANA ZA IZGRADNjU ZELENE PIJACE
Kovačević je ukazao na činjenicu da će u toku naredne godine biti potpisan ugovor za izgradnju zelene pijace u Koceljevi, te da je zbog toga za potrebe realizacije ovog projekta bilo potrebno predvideti u opštinskoj kasi 47 miliona dinara kao učešće lokalne samouprave u projektovanoj vrednosti izgradnje ovog objekta.

–Ovaj iznos nije beznačajan za naš budžet, pa se to malo odrazilo i na neke druge investicije gde smo morali u ovom trenutku da malo manje novca planiramo, pre svega na izgradnji i održavanju saobraćajne infrastrukture. Mi smo i ove godine dobijali određena sredstva na konkursima kod mnogih ministarstava i to je novac za koji mi redovno konkurišemo kroz projekte. Značajna sredstva smo na taj način dobili u ovoj godini i nadamo se da će se to nastaviti i u narednoj- zaključio je Kovačević.
Predsednik opštine takođe je govorio o jednom od najvećih projekata čija realizacija bi trebala da počne u toku naredne godine i podsetio da postupak javne nabavke za izgradnju zelene pijace u Koceljevi ne sprovodi lokalna samouprava već da celokupan proces vodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

–Novac je iz evropskih fondova. Bila je već jednom raspisana javna nabavka pre određenog vremea. Međitim, zbog žalbe pojedinih ponuđača celokupan proces je morao da krene iz početka. Ponovo je raspisana javna nabavka, tako da bi ovih dana trebali da imamo konačnu odluku o izboru izvođača. U procesu smo koji ne može da se zaustavi i ne dovodi se uopšte u pitanje da li će se raditi i graditi ta pijaca. Naprotiv, mislim da to sve ide u dobrom smeru, ali da sačekamo najpre izbor izvođača, pa ćemo govoriti o sledećim koracima- poručio je Dušan Ilinčić.

PANTELIĆ OSTAJE NA ČELU “PROGRESA”
Na 19. sednici, održanoj prošlog petka, odbornici su doneli odluku o sprovođenju javnog konkursa za imenovanje direktora JKP “Progres” Koceljeva.

Istovremeno, 23 od 24 prisutna predstavnika u parlamentu su podržali predlog da se dosadašnji direktor Dragan Pantelić, diplomirani inženjer poljoprivrede, kome je prethodni četvorogodišnji mandat istekao juče, imenuje za vršioca dužnosti direktora ovog komunalnog preduzeća do sprovođenja javnog konkursa, odnosno najduže na period od godinu dana.



IMENOVAN LOKALNI SAVET RODITELjA
Svake godine skupština donosi rešenje o obrazovanju i imenovanju Lokalnog saveta roditelja opštine Koceljeva koji čine predstavnici Saveta roditelja svih vaspitno-obrazovnih ustanova sa područja lokalne samouprave.

Novoimenovani članovi ovog saveta na mandat od godinu dana su Kristina Savić, predstavnica PU “Poletarac”, Ivana Đaković iz OŠ “Mića Stanojlović” i Vesna Bošković, predstavnik roditelja Srednje škole.

Zamenici su Ivana Radosavljević, Ivana Pantelić i Jasmina Terzić.

–Članovi Lokalnog saveta imenuju se svake godine. Tačno se definiše šta je njegov zadatak. Ono što im je jedna od obaveza i što je predočeno to je da Lokalni savet roditelja ima obavezu da dva puta godišnje izveštava Skupštinu Opštine o svom radu. To do sada nije bila praksa, ali će se u buduće to promeniti- naglasio je Miodrag Tadić, načelnik nadležnog odeljenja u opštinskoj upravi.
Jedan od zadataka Lokalnog saveta je da daje mišljenja, inicira akcije i predlaže mere za ostvarivanje prava deteta, unapređivanje obrazovanja, vaspitanja i bezbednosti učenika. Takođe, u njegovoj nadležnosti je praćenje i razmatranje mogućnosti unapređivanja jednakog pristupa, dostupnosti i mogućnosti obrazovanja i vaspitanja za decu, sprečavanje socijalne isključenosti učenika iz ugroženih i osetljivih grupa.
V.Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa