22. decembar 2022.22. dec 2022.
Smajo u duelu protiv Petrovića

Smajo u duelu protiv Petrovića

Oporavak na plećima talenata

Šabački boks je postao voljen od prvog meča, ali iako podrška nije jenjavala, ovdašnji klub, ma koje ime da je nosio, prolazio je period uspona i padova, red tmurnih oblaka brige, red najsjajnijeg sunca uspeha. Ponovo je krenuo od nule sredinom šezdetih, posle perioda u kome nije bilo sale za trening, novca, takmičara, međutim nikada entuzijasta i znalaca nije manjkalo, te se BK Mačva po navici, ponovo brzo vinula od nule do najviših vrhova.

Mačva početak i kraj
Smajo Karadarević najveći deo karijere je proveo u Mačvi. Kratko je predstavljao Partizan, ali se vratio u svoj klub na kraju decenije. Milan Marinković Pitolj je čitavu karijeru proveo u Mačvi, važo je za izuzetnog klupskog boksera koji je doneo mnogo bodova. Milan Sušić Suvi je u Mačvi počeo i završio, a samo u jednoj sezoni je boksovao za Radnički iz Niša. Mile Savić je boksovao za Mačvu do kraja karijere. Jedini izuzetak je Mikan Popović. Ponikao je u Mačvi, a potom je prešao u Partizan. Vremenom je prešao u profesionalce. Vraćao se u Šabac, ali samo za profesionalne duele.


Ulogu stvaraoca novih dobrih boksera preuzeo je u teškom trenutku Đorđe Bajić Moruna. Znao je osećaj iz ringa, znao je kako se postaje pobednik, ali je pre svega znao da pronađe i obuči talente na kojima će se zasnivati razvoj kluba. Formirana je ekipa i u nekoliko godina su napredovali talentovani šabački mladići, budući asovi: Mile Savić, braća Karadarević, Mihailo Marinković Pitolj, Milan Sušić Suvi, Mikan i Raša Popović, Jeremić, Dučić, Rajšić, Šera Bogunović...

Mihailo Marinković Pitolj


Mačva boksuje u Drugoj ligi Srbije, a jedan od mečeva koji pasionirani ljubitelji plemenite veštine pamte je derbi duel protiv ekipe Banata iz Zrenjanina. Dogodio se u leto 1968. godine, u bašti Doma sindikata, pred velikim brojem vernih i bučnih navijača. Gosti su imali ulogu favorita, jer je Mačva prinuđena da nastupi sa dva debitanta, Krcom Jeremićem u lakoj kategoriji i Rašom Popovićem u teškoj. Rivali vrhunski, Prekajski i Urban. Gosti su već upisali te bodove, ali su oba debitanta boksovala izvanredno, izborila nerešene mečeve, a u zbiru je Mačva pobedila 11:9. Rajšić u srednjoj i Josipović u poluteškoj su ostvarili pobede protiv D. Vujina i Golubovića. Topalović u polusrednjoj kategoriji je bodove osvojio bez borbe. Čubrak i Moldvaj su se borili bez pobednika, dok su trijumfe Zrenjanincima doneli: Mojić pobedivši Kojića u bantamu, Čizmić bolji od Vasiljevića u lakoj i Z. Vujin od Jurišića. Bodove bez borbe su osvojili u velter kategoriji.

Sušić pobeđuje Beneša 2:0


Osim uspeha timskih, bokseri Mačve su dobri i u pojedinačnoj konkurenciji. Smajo Karadarević je 1966. osvojio omladinsku Zlatnu rukavicu i titulu juniorskog prvaka Vojvodine i Jugoslavije. Boksovao je i za omladinsku reprezentaciju protiv SSSR. Milan Sušić Suvi je postao juniorski prvak Jugoslavije 1968. u lakoj kategoriji pobedivši u finalu čuvenog Marijana Beneša. Sušić osvaja titulu i 1969, kada to čini Šera Bogunović. Živorad Rajšić Rajša je 1968. seniorski vicešampion države, poražen u finalu od Parlova. Živan Dučić je juniorski prvak, a sve veme izvrno boksuje i Mile Savić koji tokom 1969. beleži godinu sa svim pobedama. Stižu sedamdesete godine i novi optmizam. Ponovo je formirana Druga savezna liga i Mačva je njen član, sa ambicijom plasmana u Prvu ligu.

Mile Savić u još jednom trijumfu
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa