29. decembar 2022.29. dec 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

KLjUČEVE STANOVA DOBILO 25 IZBEGLIČKIH PORODICA

Rešen višedecenijski problem

Ključeve stanova prošlog četvrtka dobilo je 25 izbeglica nastanjenih na teritoriji Šapca. Nakon 27 godina od napuštanja rodnih kuća u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj trajni dom su našli u ulici Zeke Buljubaše.

-Došli smo u Srbiju 1995 godine iz Petrinje. Napokon, nakon toliko godina, ulazimo u svoj stan. Mojoj porodici ovo znači veliku sigurnost. Nećemo više morati da plaćamo stan, nego ćemo imati svoj krov nad glavom, kaže Daliborka Marković koja se sa tročlanom porodicom useljava u jedan od stanova.
Stanovi su izgrađeni u okviru regionalnog stambenoom programa, potprojekat 2. Radi se o zajedničkom višegodišnjem programu Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

-Regionalni stambeni projekat se nastavlja i u 2023. godini. Tokom proteklih 10 godina 6.869 izbegličkih porodica u Srbiji je dobilo svoj trajni dom, a samo u prethodna tri meseca više od 150 porodica je dobilo svoje stanove. Imaćemo još novih i seoskih domaćinstava i stambenih objekata kojima ćemo pomagati izbegličke porodice širom Srbije, navela je Nataša Stanisavljević, komesar za izbeglice Republike Srbije.

Foto: Glas Podrinja


Projekat se sprovodi uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansira se sredstvima Evropske unije, kao najvećeg donatora, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Ukupna bruto površina zgrade je 1.580 metra kvadratna, a vrednost radova je iznosila 540.504,00 evra. Stanovi su veličine od 30 do 68 metara kvadratnih, u zavisnosti od broja članova porodice.
Događaju je prisustvovao i gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić, koji je porodicama čestitao i zahvalio svima koji su pomogli da se ovaj projekat uspešno realizuje.

-Ratnih ‘90-ih godina kroz grad Šabac je prošlo oko 17.000 izbeglica, porodica koje su stale bez svojih domova. Posle toliko godina, uz pomoć Vlade Republike Srbije, Komesarijata za izbegla i raseljena lica, preko brojnih evropskih donatora, Evropske unije, završili smo ovaj objekat i rešili stambeno pitanje za 25 porodica sa prebivalištem u Šapcu. Ovo je divan dan za sve ove porodice. Zahvaljujem im se na strpljenju. Objekat je malo kasnio, ali našli smo mogućnosti i sredstava da sve završimo kako treba i da se ove porodice usele pre novogodišnjih praznika. Verujem da su zadovoljni i čestitam im na trajnom rešenju stambenog pitanja, rekao je gradonačelnik Pajić.

Uručenju ključeva su prisustvovali i Ričard Koli, šef razvojne saradnje u Ambasadi Švajcarske, Mirjana Maksimović, predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji, Dušan Kovačević, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o Beograd.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa