29. decembar 2022.29. dec 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

POČELA PODELA KANTI ZA SAKUPLjANjE RACIKLAŽNOG KUĆNOG OTPADA

Korak ka čistijoj i zdravijoj sredini

Podela plavih kanti za sakupljanje reciklažnog kućnog otpada počela je danas za Mesnu zajednicu Žika Popović. Akcija se realizuje u okviru projekta za primarnu separaciju otpada “Odvajamo“ koji se sprovodi uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, Evropske unije i Ambasade Švedske. Grad Šabac projekat sprovodi preko JKP “Stari Grad“ koje je dobilo više od 12.600 kanti i one će u narednom periodu biti podeljene u svim mesnim zajednicama.

-Akcija JKP “Stari grad“ je izvanredna. Kante će doprineti da se oslobodimo plastičnog, metalnog i paprinog otpada koji se gomila po dvorištima. Dobili smo detaljno uputvstvo kako da vršimo odvajanje otpada i smatram da neće biti problema. Trebaće samo malo vremena da to zaživi, kaže Borivoj Milićević, stanovnik MZ Žika Popović.

Kante će u prostorijama MZ Žika Popović moći da se preuzmu do 13. januara, svakim radnim danom od 10.00 do 18.00 časova. Potrebno je samo da građani ponesu ličnu kartu i jedan račun za komunalne usluge.

-Kante delimo svim građanima u ovoj Mesnoj zajednici. Imaju obaveštenja i uputstva na ulazu u prostorije MZ, a sama procedura je veoma jednostavna. Građani dolaze ovde sa ličnom kartom i kada im se potvrdi identitet dobija kantu sa uputstvom kako pravilno da je koristi. Verujem da će ovo imati značajan ekološki doprinos da naš grad bude čistiji i zdraviji, rekao je Vladan Manjenčić, predsednik MZ Žika Popović.

Plava kanta služiće za odvajanje papira, plastike i metala, dok će se ostali otpad, kao i do sada, odvajati u tipske kante. Po završetku podele kanti u MZ Žika Popović, podela će biti vršena i u drugim mesnim zajednicama.

Foto: Glas Podrinja


JKP “Stari grad“ je u okviru ovog projekta dobilo 12.623 plastične kante plave boje, za sakupljanje reciklabirnog otpada i one će biti podeljene po individualnim domaćinstvima u mesnim zajednicama u Šapcu. Pored kanti dobijeni su i kontejneri, plavi i žuti, koji će biti podeljeni pravnim licima i objektima kolektivnog stanovanja. Pored navedenih posuda JKP “Stari grad“, u okviru ovog projekta je dobilo i dva dvoosovinska vozila zapremine 16 metara kubnih i jedno dvoosovinsko vozilo zapremine 12 metara kubnih koja će služiti za odvoženje sakupljenog reciklabirnog otpada, naveo je direktor JKP “Stari grad“ Aljoša Garibović.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa