12. januar 2012.12. jan 2012.
ISTAMBUL

ODAJE NAKITA

Carski Harem je mesto od posebnog značaja i raskoši kojem je svaki sultan za vreme svoje vladavine dodavao pojedine delove. U 340 soba živele su sultanova majka, deca, ljubavnice. Čuvari harema su bili evnusi. Dešavalo se da operacija kastriranja na nekom od njih nije uspela. Ukoliko bi se zbližio sa jednom od žena i tako prevario sultana - usledile bi posledice fatalne za oboje! Prestupnicu su bacali u sobu besnih i izgladnelih mačaka, a evnuha razapinjali između dve galije.
A da bi potisnuli ovu surovu priču najbolje je odmah otići u obilazak veličanstvene Odaje nakita! Sa 25.000 izloženih eksponata ona najviše privlači pažnju posetioca.
Za potrebe sultana, vezira, sultanove majke i glavne supruge - u Topkapiju je bilo zaposleno 2000 draguljara, zlatara, kujundžija. To neprocenjivo bogatstvo koje je prikupljano preko 500 godina, Kemal Ataturk je kao sastavni deo muzeja u Topkapi saraju - učinio dostupnim širokoj javnosti. Među draguljima najpoznatiji je dijamant Kašikči. Vredan 86 karata, veličine 42h35 milimetara i uokviren sa 49 brilijanata u dva reda.Iz razumljivih razloga izložen je u posebnoj kutiji i na posebnom postolju. Još uvek se pamti i prepričava slučaj sa slavnom Elizabet Tejlor koja je došla da razgleda nakit. Poznata po svojoj slabosti prema draguljima, a posebno dijamantima, prišla je suviše blizu stakla iza kojeg je bio Kašikči. Istog časa zavladao je haos. Pošto su se svi alarmi uključili nastala je neopisiva panika; posetioci su se skamenili, a svi čuvari pojurili ka odaji gde je stajala preplašena Liz.
„«Ali, ja sam samo htela da ga bolje vidim!“», rekla je i dodirnula staklo što je rezultiralo jurišem kompletne službe obezbeđenja.
Saznali smo na koji način je Kašikči pronađen.
Siromašni ribar sedeo je na obali i pecao. Nedaleko od mesta gde se nalazio ugledao je kamen neobičnog oblika i boje. Oprao ga je očistio i pošto je video koliko je lep ušao je u prvu prodavnicu i zapitao vlasnika šta može dobiti za njega. «Tri drvene kašike», rekao je trgovac i ““ pogodba je bila sklopljena.
Napuštamo Topkapi - simbol ljudske mašte i kreativnosti kroz minule decenije i vekove.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa