29. decembar 2022.29. dec 2022.
Ćosa i šampioni Vojvodine (1976): Bajić, Miražić i Marković, Foto: Privatna arhiva

Ćosa i šampioni Vojvodine (1976): Bajić, Miražić i Marković, Foto: Privatna arhiva

U ringu protiv zaborava

Nove nade i stari snovi

Činilo se da je san toliko blizu da jednostavno ne može ostati nedosanjan. U poslednjem kolu Druge lige Mačvi je trebala pobeda u Šapcu nad Pulom i mesto u Prvoj saveznoj ligi bilo bi osigurano. Stizale su informacije da Istrijani ne dolaze u najjačem sastavu, jer su već obezbedili mesto među najboljima. Spremao se Šabac za bokserski spektakl. Deset Mačvinih asova delovalo je spremno, a onda, na merenju trojica težinski premašila svoju kategoriju. Propisi su jasni, ukoliko tim nema osam boksera, poraz je neminovan službenim rezultatom.

Umesto već spremnog slavlja, rezultat 0:18, Pula i Slavija Banja Luka su u Prvoj ligi. Trener Đorđe Bajić Moruna se povlači sa mesta trenera i više nikada nije zauzeo to mesto. Dušan Jančikić Jančika preuzima ekipu i sve počinje od početka, po ko zna koji put. Da bude i teže sve, Mikan Popović, adut za novi pohod prelazi u Partizan, ne baš u skladu sa propisima, ali tako nisu mislili u BSJ.

Rajšić iz nokdauna
Pomenuti duel protiv Pule bio je ključni u plasmanu u baraž, a odlučujućom pobedom smatra se uspeh Živorada Rajšića protiv Vujovića. U tom trentuku Rajša je kapiten i već veteran. Početkom druge runde je bio u nokdaunu, a bokser Pule pun samopouzdanja. Mnogi su otpisali domaćeg borca u tom trenutku Ipak, na veliko iznenađenje svih on se brzo oporavlja, umesto defanzive odlučuje sa za inicijativu i na kraju slavi ubedljivo poenima za veliko slavlje na tribinama.


U novoj sezoni, sa izmenjenim sastavom, Mačva je blizu u grupi Zapad Druge savezne lige. Tri ekipe su imale mesto u eliti. Pogađate, Mačva je četvrta na kraju, a snove su ispunili: Sloboda Tuzla, Mladost Apatin i Borovo. Jančikić napušta mesto trenera u finišu prvenstva zbog zauzetosti na radnom mestu, te klub odlučuje da prvi put angažuje profesionalnog trenera. Izbor je Mandža Veselinović.

Živko Mandža Veselinović, Foto: Privatna arhiva


Uz Mandžu započinje period angažovanog rada u pronalasku talenata kroz revije u seoskom području, a u klupskoj školi stasavaju nove snage: Milan Destanović, Dragan Petrović, Ljubiša Marković, Dragan Stanković. Iako ne uspeva u pokušajima ulaska u Prvu ligu, BK Mačva predstavlja Boskerski savez Vojvodine na interancionalnom turniru „Balaton“ u Mađarskoj 1972. i 1974. Posebno je uspešan drugi nastup kada boskeri osvajaju deset medalja, od čega dve zlatne Destanović i novi član Dragan Vučić.

Vučić pobednik turnira u Mađarskoj, Foto: Privatna arhiva


Klub osvaja 1972. Kup „Brastvo – jedinstvo“ kao najveći ekipni uspeh, uz brojne medalje u pojedinačnoj konkurenciji. Dragan Petrović je šampion Jugoslavije u papir kategoriji, potom treći u Bukureštu na Evropskom prvenstvu 1972. U četvrtfinalu je pobedio Mautamakija, da bi u polufinalu bio poražen od Nikolova. Destanović je juniorski šampion Vojvodine i najbolji bosker turnira.

1975.prvi put meč domaće lige u direktnom prenosu


Posle osvajanja prvog mesta u svojoj grupi Druge lige Mačva dobija novu prvoligašku priliku 1974. kroz dokvalifikacije sa preostalim prvacima. Pula je ostala u lošem sećanju od 1970, te je privukla pažnju u novom prvenstvu. Puljani su došli kao favoriti, jedini neporažen tim, a u Šapcu su izgubili 13:7. Za Dom sindikata se tražila karta više. Sandić je savladao Čalića, Petrović Prodana, Jašar Karadarević bolji od Softića, Rašević slavi protiv Velenika, a odlučujuću pobedu beleži Živorad Rajšić nad Vujovićem. Još je Krivokapić pobedio Rojnića. Čeda Jovanović Bedrin su boksovali nerešeno, dok su bodove Puljanima doneli: Kovijanić, Stanković i Gerlić protiv Krstića, Velenika i Vučića.

Dragan Petrović Moler, Foto: Privatna arhiva


Kako su Mačva i „14. oktobar“ Kruševac imali isti broj bodova boskovali su majstoricu i to u Beogradu. Prvi put je jedan meč domaće lige direktno prenošen tog 16. februara 1975. Velika dvorana nije imala sobodan ni milimetar na tribinama, autobusi iz Šapca su pristizali puni navijača, ali radovao se Kruševac, bilo je 12:8. Ponovo drugi slave, Mačva tuguje.

Iako je pred vama poslednji broj u tekućoj kalendarskoj godini, on ne označava kraj našeg feljtona, već će „U ringu protiv zaborava“ biti nastavljeno i prvim brojevima naredne kalendarske godine.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa