5. januar 2023.5. jan 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Završen Projekat SEED

Održivost u fokusu

Tokom trajanja projekata akreditovano je 14 obuka za nezaposlena koja su imala priliku da poboljšaju svoju stručnost i obučenost kako bi postali konkurentni na tržištu rada
Projekat SEED usmeren ka podsticanju zapošljavanja i samozapošljavanja žena i mladih, nakon devet godina završen je finalnim susretom partnera u Šapcu i sumiranjem postignutih rezultata.

Kroz saradnju Grada Šapca i brojnih privrednih subjekata, akreditovane obuke za proizvodnju organske hrane, IT edukaciju, treninge u različitim oblastima (građevinarstvo, obnovljivi izvori energije, preduzetništvo) i dodelu bespovratnih sredstava za pokretanje sopstvenog posla nezaposlena lica su sticala nova znanja i veštine. Tokom trajanja projekata akreditovano je 14 obuka za nezaposlena koja su imala priliku da poboljšaju svoju stručnost i obučenost kako bi postali konkurentni na tržištu rada.
-Trening centar je dostupan svim stanovnicima Mačvanskog upravnog okruga, ali je cilj da i zainteresovani iz drugih delova Srbije pohađaju obuke. Zahvalio bih se svim partnerima na projektu, a posebno Gradu Šapcu na podršci da se aktivnosti realizuju - istakao je Hugo Van Vegel u ime Tara Internation Consulting d.o.o.

Foto: Glas Podrinja


Tokom prethodnih godina značajna aktivnost bila je osnaživanje kapaciteta lokalnog partnerstva za zapošljavanje i unapređenje stručnog osposobljavanja nezaposlenih i podrške njihovom zapošljavanju. Predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić smatra da je ključ u održivosti projekta.

-Održivost projekta je ono na šta smo posebno ponosni, a Lokalni akcioni plan zapošljavanja garantuje njegovu održivost. Nakon devet godina i svih benefita Trening centra formiranog u okviru projekta SEED, Centar je postao koomparativna prednost koju Šabac ima u odnosu na druge gradove. Potreba za kvalifikovanom i obučenom radnom snagom na tržištu rada sve je veća, a upravo to je prednost Trening centra. Edukacija i osposobljavanje kadrova. Ovaj centar odlikuje i fleksibilnost u odnosu na formalno, gde možemo da se brzo prilagodimo i primenimo nova znanja i to će značiti za ceo Mačvanski okrug - istakao je Pajić.

Projekat je finansiran je sredstvima Austrijske razvojne agencije i organizacije Volkshilfe Solidaritat, dok je aktivnosti realizovala Tara Internation Consulting d.o.o. uz podršku Grada Šapca.

-Sve ono što je realizovano na području Šapca u domenu zapošljavanja je primer dobre prakse na koju su se drugi ugledali. Ono što je urađeno ovde je bilo uzor za druge gradove i opštine (Apatin, Kula, Vladičin Han i Surdulica) - dodala je Danijela Korać Mandić u ime Novosadskog humanitarnog centra.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa