5. januar 2023.5. jan 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

DIREKTOR OPŠTE BOLNICE „DR LAZA K- LAZAREVIĆ“ DR SLOBODAN POPOVIĆ

Za ustanovu su najvažniji ljudi

„Ono što je sada dobro je dan nam je 45 mladih lekara na edukacijama, na specijalizacijama i užim specijalizacijama, što je četvrtina od našeg ukupnog broja lekara“ ističe dr Slobodan Popović
Direktor Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“ dr Slobodan Popović ističe da je 2022. godina, nakon dve godine najteže za zdravstvo u poslednjih nekoliko decenija, bila godina u kojoj su morali brzo da se i sami oporave i vrate normalnom funkcionisanju. Podsetio je da su, za jedan veliki sitem kakav je regionalna bolnica, najvažniji ljudi, odnosno zaposleni, kako medicinski, tako i nemedicinski radnici.

-Situacija nije sjajna. Svuda fale kadrovi, ljudi odlaze u penziju, neki odlaze u privatni sektor. Odlaze i u inostranstvo, zbog toga što i njima fali lekara i sestara. Geneza problema je decenijska. Imali smo jednog ministra u pet saziva Vlade Republike Srbije koji je blokirao specijalizacije i sada plaćamo ceh loše zdravstvene politike. Ono što je sada dobro je dan nam je 45 mladih lekara na edukacijama, na specijalizacijama i užim specijalizacijama, što je četvrtina od našeg ukupnog broja lekara. Tokom 2023. i u naredne dve godine oni će se vraćati sa specijalizacija i biti stub ove Bolnice. Verujem da će ovaj trend zapošljavanja i specijalizacije i u sledećim godinama biti istog intenziteta i onda problema više neće biti. Ovo je ogroman sistem, od 1.200 zaposlenih, gde stvari ne mogu da se pomere preko noći, ističe dr Slobodan Popović.

Tokom 2022. dosta lekara šabačke bolnice završilo je subspecijalizacije. Zaposleni, ipak ne bi mogli kvalitetno da rade bez opreme, a tokom poslednjih nekoliko godina šabačka ustanova snabdevena je velikom količinom opreme.

-Tokom prethodne godine dobijen je savremeni sanitet, ultrazvučni aparat za službu ginekologije. Služba ortopedije dobila je savremeni operacioni sto koji je čekala dve decenije i čime je značajno podignut nivo zdravstvene usluge i kvaliteta rada. Zatim, jedan od najmodernijih šezdesetčetvoroslajsni skener je postavljen u hirurški blok i sada pacijente iz stacionara hirurškog bloka i sa hitnim stanjima više ne vozimo do skenera, nego je sve tu. Ta savremena dijagnostika će nam omogućiti da na tom aparatu radimo i procedure koje do sada nismo, npr. snimak krvnih sudova sa kontrastom u bilo kojoj regiji. To nam je imperativ za 2023. godinu. Koristićemo i dalje skener koji smo već imali i koji još radi dobro, navodi dr Popović.
Modernizacija čeka i službu patologije. Poslednjih 30-ak godina ulaganja u ovu službu su bila minimalna.

Dobro je dan nam je 45 mladih lekara na edukacijama, na specijalizacijama i užim specijalizacijama, što je četvrtina od našeg ukupnog broja lekara


-Služba patologije nije marginalna, tu se postavlja krajnja dijagnoza, nakon čega pacijet dobija terapiju. Sredstvima Ministarstva zdravlja dobiće najsavremeniju opremu. Nešto pre epidemije kovida privrednici grada Šapca su kupili dva mikroskopa, ali to je bilo nedovoljno. Sada će služba izgledati onako kako i treba u 21. veku, nalazi će biti kvalitetniji, a pacijenti zadovoljniji, kaže dr Popović.

Jedan od događaja koji su obeležili prethnodnu godinu u Opštoj bolnici jeste prvi ugrađeni pejsmejker. Od maja do kraja godine ugrađeno ih je ukupno 14. Proceduru je obavljala dr Jelena Peranović uz nadzor prof. dr Siniše Pavlovića. Dr Popović predviđa da će se već u prvoj polovini ove godine procedura u Šapcu obavljati rutinski, bez nadzora.

Nastavljen je razvoj minimalno invazivne hirurgije. Pre kovida je urađeno 10-ak operacija i sada nakon epidemije još nekoliko. Plan je da i ovo postane rutinska procedura do sredine ove godine. Dr Dragan Petrović završio je specijalizaciju iz laparoskopske hirurgije, minimalno invazivne.

-Dr Milan Grujić specijalizirao je endokrinu hirurgiju i hirurgija štitaste i paraštitaste žlezde u ovoj bolnici se obavlja na najvišem nivou. Jedini je endokrini hirurg u Okrugu. Protekle godine je otišao i korak dalje, te je uradio i prvu laparoskopsku operaciju nadbubrežen žlezde. Cilj je da se i ta procedura u ovoj ustanovi rutinski radi, kaže dr Popović.

Najviše opreme dobila je služba ortopedije: radiotransparentni ekstenzioni sto na kom se rade procedure od kojih pacijenti imaju ogromne koristi. Dr Popović navodi da se na ovaj način već tokom operacije vidi šta je urađeno, a ne tek sledećeg dana na snimku.

Tokom godine ustanovu su posetili brojni eminentni sručnjaci iz različitih oblasti.
Dr Popović ističe da će ove godine fokus biti na razvoju interventne kardiologije i na pripremu, a možda i realizaciju sale za kateterizaciju.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa