5. januar 2023.5. jan 2023.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Branka Novaković sama pravi unikatne poklone

Izazov je napraviti nešto drugačije u moru istih stvari

Kada se pažljivo spoje kamenčići doneti sa letovanja nastaju srećne porodice, zagrljeni parovi, ali i kuce, mace... Pravi mali trg sa kućicama, klupicama, uličnim svetlima, novogodišnjom jelkom i lampicama, posebna je atrakcija....
Malo seoce i trg sa svim neophodnim detaljima uz malo materijala i vešte ruke postaju stvarnost. Kamenčići postavljeni na pravo mesto formiraju oblike kakve samo mašta može da osmisli, a po želji to mogu biti oblici životinja ili zagrljeni ljubavni par. Pre pet godina, po završetku radnog veka u knjigovodstvu, Šapčanka Branka Novaković došla je na ideju da se bavi kreativnim zanimanjem i osmišljava originalne poklone koji daju draž svakom životnom prostoru. Niko ne može da odoli unikatima i sada su se oni već našli i van granica naše zemlje- u Turskoj, Americi, Nemačkoj....

Kamenčići iz Jonskog i Egejskog mora u jednom ramu
-Sama radim, za svoju dušu. Mislim da je Ajnštajn rekao da je kreativnost inteligencija koja se zabavlja. Moja prva ljubav su kamenčići i verujem da sam jedina u regionu koja to radi i po tome sam prepoznatljiva. Ranije sam radila različite kreativne poklone sa brojnim lepo upakovanim predmetima i potrepštinama, a kućice i seoski trgovi su se pojavile kao nova ljubav. Pravim ih sa puno pažnje, razmišljajući o svakom detalju i predmetima koje nije lako nabaviti, pa u potrazi za onim što sam zamislila istražujem sajtove i poručujem iz inostranstva. Po tim detaljima se moji radovi razlikuju- objašnjava Branka.

Foto: Privatna arhiva


Kada se pažljivo spoje kamenčići doneti sa letovanja nastaju srećne porodice, zagrljeni parovi, kao i kuce, mace, a posebnu draž daje im činjenica da u sebi imaju komadić Jonskog, Egejskog i drugih mora... Naizgled jednostavno, ali nije lako naći odgovarajući oblik i veličinu, pa nekad potraga za adekvatnim može da potraje... Na sajtovima koji se bave prodajom ovakvog tipa unikatnih poklona ona je jedini ponuđač iz Srbije, a prisutna je i na brojnima bazarima u zemlji.

-Kamenčići koje donosim sa obala mora su različiti, ne mogu da nađem dva ista i nikada ne može nastati identična slika. Raduje me što mi ih donose i prijatelji sa letovanja, jer time potvrđuju da im se dopada to što radim. Zavisi od ispiracije koliko ću brzo nešto da napravim, jer oni ostaju u svom izvornom obliku, ne bojim ih, niti bilo šta na njima menjam. Nekad se prvo rodi ideja, pa tragam za delovima koji bi je ispratili, a dešava se i da vidim nekoliko kamenčića koji se uklapaju i tako formiram oblik- navodi ona, dodajući da niz radova može da ispriča i jednu životnu priču.
Pravi mali trg sa kućicama, klupicama, uličnim svetlima, novogodišnjom jelkom i lampicama, posebna je atrakcija.

Unikati koji putuju
-Osnova za seoce je drvo, a ostalo su akrilne boje, malo detalja, jelkica i svega što mi se dopadne i u trenutku inspiracije složim, sve su slične, a zapravo su sve različite i unikatne. Trenutno su aktuelne zimske, ali isto tako pravim i sa trešnjinim cvetom, letnje, sa morskim motivima, bundevicama na jesen itd. Preobrazim ih u skladu sa godišnjim dobom- kaže i dodaje da ti pokloni podjednako privlače sve generacije.

Kupuju sebi i dragim osobama, a na njenom štandu u Beogradu i Novom Sadu zastaju i naši ljudi i stranci, pa su neki suveniri otputovali i hiljadama kilometara daleko. Nedavno je na poziv Ambasade SAD u Srbiji učestvovala na novogodišnjem marketu za zaposlene.

Foto: Privatna arhiva


-Dopadaju mi se stvari koje su različite. Ne ono što ima na gomili i „na svakom ćošku“. Sve što je masovno mene odbija, čak iako je lepo. Izazov su mi kreativne stvari koje nisu svakidašnje i koje se ne viđaju tako često, želim da probam da ih napravim i sama stvorim nešto drugačije- poručuje Branka.

Originalnost je imperativ za izdvajanje u moru istih stvari i recept za trajanje u svetu u kome sve što nastane liči na nešto već viđeno i zato se potraga za drugačijim čini tako beskrajno zanimljivim izazovom.
D.D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa