5. januar 2023.5. jan 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

PREDSEDNIK GRADSKOG ODBORA SOCIJALISTIČKE PARTIJE SRBIJE ŠABAC
DR VET. MED. NIKOLA MILUTINOVIĆ

Partija nije jedan čovek

„Želim da se okružimo vrednim i čestitima ljudima, i da takvi budemo snaga slabim i nemoćnim. Potrebni su sa nam i prekaljeni socijalisti čije poštenje treba da bude uzor članstvu. Ne koristite politiku za ličnu promociju i bogaćenje. Politiku upotrebljavate za dobrobit građana“, kaže predsednik GO SPS-a u Šapcu, dr vet. Med Nikola Milutinović
Dr vet. Med. Nikola Milutinović nedavno je izabran za predsednika Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije. Izabran je jednoglasno, podrškom svih 85 delegata. Milutinović je član SPS-a od 1994. Godine i nije ih napuštao ni u danima najtežim za stranku. Nalazi se na čelu Veterinarskog specijalističkog instituta u Šapcu i zaslužan je za formiranje molekularne laboratorije u kojoj je na kovid 19 testirano više od 100.000 uzoraka.

Za „Glas Podrinja“ govori o planovima za funkcionisanje stranke u narednom periodu i njenom ponovnom postavljanju na stabilne temelje, kao i o važnosti saradnje sa građanima i praćenju njihovih potreba.

Koji su prvi koraci koje ćete preduzeti kao predsednik GO SPS u Šapcu? Da li u stranci ima mesta za nove ljude?
Svestan sam odgovornosti ali i obaveza koje čekaju moje saradnike i mene, ali i šabački SPS. Partija nije jedan čovek, već ljudi. Zbog toga će moja pažnja biti usmerena na njih. Mi smo na nedavno održanoj Izbornoj konvenciji postavili odbor na noge, glasanjem za predsednika, ali i potpredsednike. Sada sledi posao na jačanju stranačke infrastrukture, omasovljenju i radu. Želim da se okružimo vrednim i čestitim ljudima, i da takvi budemo snaga slabim i nemoćnim. Ako smo već u politici, a ja sam deo toga više od pola života, onda treba nešto i da uradimo za građane.
Svi koji na ovaj način žele da se bave politikom, dobro su došli u naše redove.

Onaj ko gaji i razvija religiozna osećanja bar jednom u životu je pomislio - U dobru se ne ponesi, u zlu ne ponizi. U tu misao stao je ceo SPS šabački. Ako je i bilo onih koji su drugačije radili, to je sigurno jedan od razloga zbog kog danas nisu ovde. Dakle, kada znamo kako je biti na vrhu, ali na dnu, onda smo savladali kako da se ne uzdignemo previše


Sa kakvim problemima se GO do sada susretao i vidite li način da se oni reše?
SPS je bila snaga. Sudeći po rezultatima, kao da nikad to nije prestala da bude. Ja sam bio deo te snage kada je bila na svom vrhuncu, ali i na dnu. To se tada činilo kao strašan pad za celo članstvo, a danas na to gledam kao na lekciju iz koje se valja mnogo toga naučiti. I onaj ko gaji i razvija religiozna osećanja bar jednom u životu je pomislio - U dobru se ne ponesi, u zlu ne ponizi. U tu misao stao je ceo SPS šabački. Ako je i bilo onih koji su drugačije radili, to je sigurno jedan od razloga zbog kog danas nisu ovde. Dakle, kada znamo kako je biti na vrhu, ali na dnu, onda smo savladali kako da se ne uzdignemo previše. Dugo je odbor SPS -a bio u povereništvu, pa je pred nama veliki posao da vratimo poverenje članstva, dovedemo nove ljude sa savremenim idejama i razmišljanjem koji znaju šta je potrebno njihovim vršnjacima. Potrebni su nam i prekaljeni socijalisti čije poštenje treba da bude uzor članstvu.

Koje su najvažnije tačke programa na kojima će se bazirati rad GO?
SPS je oduvek bio stranka koja se brine za one kojima smo potrebni i tu politiku ćemo nastaviti. Socijalna pravda i pošten odnos prema građanima biće naš cilj. Nemamo vremena za nerealna obećanja, ali ni za čekanje da pokažemo građanima da imaju razlog da nam veruju. Socijalistička partija se temelji na principima slobode i jednakosti, ali i na čestitom radu i sticanju nagrada za trud. Za to ćemo se boriti. U Šapcu za to ima prostora i svako ko hoće da radi ima gde. Mi ćemo nastojati da budu dostojanstveno plaćeni, ali i da imaju pristojne uslove za život i rad.

Kakva je saradnja sa centralom stranke u Beogradu?
Nije tajna da je ovaj odbor formiran uz podršku Beograda, ali je dobro što su danas ovde ljudi koji poznaju i vole svoj grad. Ne može se iz centrale stranke voditi politika u gradovima širom Srbije, posebno u SPS – u koji ima razvijenu stranačku infrastrukturu. Teško da može neko bolje poznavati suštinu SPS-a od mene koji sam njen deo od studentskih dana pa do danas. I na kraju, ne može neko sa strane više voleti svoj grad, od mene koji sam u njemu rođen i gde sam ostao da živim sa porodicom. Predsednik SPS-a, Ivica Dačić, vodi ozbiljnu politiku, a naš posao je da to preslikamo u lokalnoj zajednici.

Teško da može neko bolje poznavati suštinu SPS-a od mene koji sam njen deo od studentskih dana pa do danas. I na kraju, ne može neko sa strane više voleti svoj grad, od mene koji sam u njemu rođen i gde sam ostao da živim sa porodicom


Kakvi su planovi za naredne lokalne izbore? Da li će vam rezultat biti prioritet?
Izbori su tu, i to je razlog političkog prestrojavanja i grupisanja. Mi ne jurimo rezultat, jer SPS zna kako je kada su svi uz nas. Međutim, to nije suština. Mi treba da živimo bezbrižnije i bolje, u društvu socijalne pravde i dobrog privrednog okruženja. I ne samo u gradu, već i u selu. Za izbore ćemo se pripremati isključivo u dogovoru sa građanima, a ne sa strankama. Time ćemo i suštinski pokazati da su nam oni važni. Prirodno je da građani od političara očekuju pomoć, ali se podrazumeva da im oni to čine. To je sistem. Mi smo njihovi predstavnici u institucijama, a iz lokalnih sredina treba da se čuju potrebe i problemi kojima će se političari baviti. Tada bavljenje politikom ima i svrhu i cilj.

Na koji način se može unaprediti život građana Šapca?
Tako što slušate građane. Ne zanemarujete njihove probleme i ne postavljate se iznad njih. Ne koristite politiku za ličnu promociju i bogaćenje. Politiku upotrebljavate za dobrobit građana. Kada su oni zadovoljni, daju vam dobru ocenu na izborima. Ja osluškujem građane, pitam ih šta očekuju, spreman sam da se uključim u rešavanje svih problema. Ali, to ne može jedan čovek, to može više njih. Moj je utisak da ova vlast u gradu radi dosta dobrih stvari za građana, kako na privrednom tako i na infrastrukturnom planu. Uvek sam spreman da podržim dobre stvari. Za to ćemo se i mi zalagati.

Prednost Šapca je velika privredna aktivnost, koju će još više podići autoput i brza saobraćajnica. Svi se sećaju da je zbog tog projekta Milutin Mrkonjić nekoliko puta boravio u Šapcu, ali, nažalost, za to nije bilo dovoljno volje. Sada je na te projekte stavljena tačka i to je sigurna perspektiva za naš grad. Kada imamo dobar budžet, lako je ulagati. Naravno, naše je da slušamo građane i njihove potrebe, a mi socijalisti to odlično znamo. Svoje znanje i iskustvo nudimo građanima, a oni znaju da ih nećemo izneveriti.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa