5. januar 2023.5. jan 2023.
Liga šampiona – ispunjenje sna (foto: priv. arhiva)

Liga šampiona – ispunjenje sna (foto: priv. arhiva)

VUKAŠIN ANTONIJEVIĆ, RK CELjE PIVOVARNA LAŠKO

Idealna sredina za mladog igrača

Prvi mečevi u Ligi šampiona ispunjenje sna. Oči u oči sa najvećim zvezdama. Neponovljiva iskustva. Jedini zahtev posvećenost i profesionalnost. Svaki detalj važan u igri. Pauza u mečevima ne znači pauzu u treningu. Rad sa vrhunskih igračima i stručnjacima
Najmlađi član najmlađe ekipe EHF Lige šampiona je naš sugrađanin Vukašin Antonijević, srednji bek slovenačkog tima Celje Pivovarna Laško. Iako je tek zakoračio u godine punoletsva Antonijević je dobio priliku da igra protiv velikih timova i igrača kojima se divio gledajući ih do nedavno samo na malim ekranima.

- Svaka utakmica je posebno, neponovljivo iskustvo gde mnogo toga ne mogu rečima da opišem. Mnoge od igrača je bilo čast gledati na televiziji, a sada ne samo da ih gledam uživo, već sam naspram njih i na parketu u Ligi šampiona. Kada se nađemo oči u oči ne smem da budem impresioniran, već hrabar da se upustim u duel. Doživeo sam nešto o čemu sam sanjao. Uz to Celje je miran, uređen grad, idealan za sportski razvoj, ovde pohađam i srednju školu – pokušava da sve sažme u nekolio rečenica Antonijević na početku razgovora za vaš i naš list.

U Celju je predstavljen kao jedan od najvećih evropskih talenata, što je istovremeno čast, privilegija, ali pre svega obaveza da epitet opravda
-Rukomet je moja najveća ljubav. Učiniću sve da stalno napredujem i ostvarim karijeru kojom ću ja biti zadovoljan. Svako od trenera sa kojima sam radio ima svoj udeo. Od prvog, Danila Dimića do sadašnjeg stratega. Individualno sam radio sa Željkom Jokićem i Davidom Rašićem, kondicicione osnove sam dobio od prof. Darka Stojićevića i Ognjena Jovanovića. Značila su mi i predavanja Vladana Jordovića u Šapcu na koje sam odlazio samoinicijativno i pratio sa tribina.


Celje kao najmlađi tim u elitnom nadmetanju nema velike ambicije, već da igrači stiču iskustvo protiv najboljih timova. Ipak, osim jakog otpora svima, uspeli su da zabeleže dve pobede, među kojima je senzacionalna protiv slavnog Kila.

-Pobedili smo još i norveški Elverum. Pred start nas nisu opterećivali visokim ambicijama, ali su očekivali od nas da pokažemo kako smo dostojni najjačeg takmičenja. Važno je da je EHF i zvanično odlučio da od naredne sezone šampion Slovenije ima zagarantovano mesto u grupnoj fazi Lige šampiona.

Na nacionalnom nivou Celje je vodeće, ali je Liga izjednačena i u trci su realno tri ekipe. Domaće takmičenje je prioritet.

-Trebnje je najveći rival. Oni su nas jedini savladali. Trenutno smo dva boda ispred, a Velenje ima samo bod manje od njih. Sezona će biti neizvesna. Liga je kvalitetna, značajno ispred naše Super lige, mnogo je gostovanja timovima gde je teško doći do bodova, iako su na začelju. Za raliku od Lige šampiona, ovde su očekivanja najviša.

V. Antonijević – srednji bek Pivovarne laško (foto: priv. arhiva)


U pozno proleće je Vukašin krenuo put Celja. Na jednoj strani je to bio put u nepoznato za mladog igrača, ali istovremeno su brojne preporuke ukazivale da je izbor baš te sredine dobra odluka.

-Dobio sam podršku porodice, porodičnih prijatelja, ali i nekadašnjih velikih rukometaša i svi su bili vetar u leđa. Kada se osvrnem posle nepunih godinu dana, još uvereniji sam da sam učinio pravu stvar za svoju karijeru. Odmah su mi pokazali da veruju u mene, imaju strpljenje, te da se od mene očekuje samo vredan rad, posvećenost i profesionalnost.

Iako je trenutno na odmoru, pauza nije pauza od sporta, već samo od utakmica i zajedničkih treninga, ali obaveze postoje.

-Svako je od kondicionog trenera dobio individualn plan rada do povratka u Celje, kao i program ishrane. Imamo sreću da radimo sa vrhunskim Primožom Porijem, jednim od najcenjenijih kondicionih trenera sveta. Izmerili smo težinu pred rastanak i niko ne sme da dobije i jedan kilogram viška. Sezona će brzo biti nastavljena, nema prostora da se igrač vraća u formu, već mora biti spreman odmah.

Svima poznati reprezentativac Srbije Alem Toskić je trener Celja. Mlad stručnjak posle usšene igračke započinje i trenersku karijeru na pravi način.

-To je trener za koga rukomet nije posao, već život. On je fanatik ove igre koji je spreman 24 sata da radi na sebi i usavšava trenerski posao. Ima veliku glad za znanjem, spreman je da uči, da prenosi znanje. Odmah osetite energiju i ne možete a da ne date celog sebe na treningu ili utakmici. Zahteva da bude prisutni i fizički i umom u svakom delu treninga, svaki detalj je važan, te zajedno sa njim svi živimo rukomet.

Posebna pažnja je usmerena na stvaranje timskog duha i jake odbrane. Kako ističe juniorski reprezentativac, stav je da odbrana dobija meč i osvaja bodove.

Podrška oca, bivšeg golmana Metaloplastike: Vladimir i Vukašin
(foto: priv. arhiva)


-To su zahtevi modernog rukometa. Odbrana mora biti jaka, snažna u svakoj sekundi, uz brzi tranziciju. Primljen gol je neophodno što pre nadoknaditi na drugoj strani, a potom se vratiti u odbranu kako bi bila bolja. Dobra fizička sprema je uslov svih uslova.

Antonijević je u klubu viđen kao buduća zamena za Aleksa Vlaha, reprezentativca Slovenije i nosioca igre kluba.

-On je fantastičan rukometaš, ali i izvanredan čovek i saigrač. Ukazali su mi na njega kao na primer ponašanja koji treba da sledim. Od prvog dana me jeprihvatio kao bliskog druga, ne samo saigrača. Tu je za svaki savet, u svako doba, ne samo na treningu i utakmici, treniramo zajedno u teretani. Čast mi je što igramo zajedno, te što imam priliku da učim od takvog asa.

Od 9. januara Antonijević je na pripremama juniorske reprezentacije, dobio je poziv selektora Teodorovića, sugrađanina i rukometnog trenera godine u Srbiji.

-Reprezentativni dres je uvek poseban i jedinstven. Nije važno u kojoj selekciji. Velika mi je žalja da se nametnem selektoru kako bi me uvrstio na spisak putnika za Svetsko juniorsko prvenstvo narednog leta. Kada govorimo o ispunjenju snova, uspeh sa Srbijom je najveći od svih.
Plavi dres šabačkog kluba zamenio je žuto plavim slovenačke ekipe, ali prati matični kolektiv.

- U kontaktu sam sa nekadašnjim saigračima, redovno pratim sva dešavanja. Nadam se da će proleće biti još uspešnije. Trener Matić je izuzetni cenjen i fanatik rukometa, mogu mnogo da nauče od njega. Navijam da učine nešto veliko do kraja sezone. Važan za moj napredak je bio i period u kome sam igrao i za Ub koji me je bezrezervno podržao. Odlična sredina za mladog igrača, važno iskustvo i toj ekipi takođe šaljem najlepše želje u ostatku sezone.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa