5. januar 2023.5. jan 2023.
Odbojkaši pred Prvenstvom (foto: worldofvolley.com)

Odbojkaši pred Prvenstvom (foto: worldofvolley.com)

SPORT: SVET U 2023. GODINI

Pariška misija

Godina u znaku potrage za olimpijskim normama. Najveća nadmetanja u košarci, dva u rukometu, vaterpolu. Kontinentalni u odbojci i košarci
Godina 2023. biće svakako u znaku borbi za najmasovnije sportsko takmičenje, Letnje olimpijske igre, 2024. godine u Parizu. Olimpijski ciklus je bio godinu dana kraći, zbog pomeranja Igara u Tokiju, te većina sportista vrhunac očekuje 2023. kako bi izborili norme. Federacije u individualnim sportovima su objavile norme.

Na polju kolektivnih, tokom 2023. godine najviše pažnje kod nas izazivaju Svetski šampionati u rukometu, obe konkurencije, košarci i vaterpolu. Na oba očekujemo prekid lošeg niza. Najbolji rukometaši sveta će igrati u Švedskoj i Poljskoj od 11. do 29. januara. Srbija je u grupi E (Katovice) zajedno sa Nemačkom, Katarom i Alžirom. Prvenstvo sveta u košarci je krajem leta, od 25. avgusta do 10. septembra, a domaćini su Filipini, Japan i Indonezija. najbolje rukometašice zatvaraju godina Svetskim prvenstvom u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj od 20. novembra do 17. decembra. Vaterpoliste od 14. do 30. jula u Japanu očekuje planetarni šampionat. Ljubitelji fudbala neće imati veliko takmičenje što se muške konkurencije tiče, ali će najbolje fudbalerske planete u Australiji i Novom Zelandu nastupati na mondijalu od 20. jula do 20. avgusta.

Kontnentalni šampionati su predviđeni u odbojci, obe konkurencije, košarci za žene i vaterpolu. Šampionske sveta, Srbija, nastupaju na EP za odbojkašice od 17. avgusta do 3. septembra u: Belgiji, Italiji, Nemačkoj i Estoniji. Njihove kolege se bore od 28. avgusta do 16. septembra. Počinju u Italiji, a domaćini su još: Severna Makedonija, Bugarska i Izrael. Najbolje košarkašice Evrope će se okupiti u Izraelu i Sloveniji od 15. juna.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa