12. januar 2023.12. jan 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

MSC DR BRANKO VUJKOVIĆ, DIREKTOR ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVLjE ŠABAC

Stalna borba za zdrave ljude i životnu sredinu

„Novouspostavljena PCR laboratorija za samo šest meseci je obradila više od 20.000 uzoraka i to ne samo za Mačvaski upravni okrug, nego i za Kolubarski. Želja nam je da automatizujemo proces merenja kvaliteta vazduha i da imamo podatke na satnom nivou. Plan je da se ove godine uvede laboratorijski informacioni sistem, koji će omogućiti pacijentima da jednostavnije i brže dobiju rezultate“ navodi direktor Zavoda za javno zdravlje MSc dr Branko Vujković
Zavod za javno zdravlje prošle godine je zakoračio u drugi vek postojanja. Borba protiv korona virusa postala je „tekući posao“, te su akcenat stavili na druge delatnosti kojima se bave. Proširi su kapacitete i obnovili vozni park, a posebno su ponosni na PCR laboratoriju koja je oformljena u junu.

-Tokom prethodne godine naš centar za kontrolu i prevenciju bolesti uradio je više od 23.000 zdravstvenih pregleda, centar za mikrobiologiju je obradio uzroke više od 75.000 pacijenata, dok je više od 509.000 metara kvadratnih obuhvaćeno merama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. Novouspostavljena PCR laboratorija za samo šest meseci je obradila više od 20.000 uzoraka i to ne samo za Mačvaski upravni okrug, nego i za Kolubarski. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti je distribuirao i vršio nadzor nad vakcinacijom na teritoriji celog Okruga, a distribuirano je više od 100.000 vakcina različitih vrsta, navodi direktor Zavoda za javno zdrave Šabac MSc dr Branko Vujković.

Zahvaljujući PCR laboratoriji uspostavljene su i stabilne finansije. Svi zavodi na teritoriji Srbije se dominantno finansiraju iz sopstvenih prihoda, preko ugovora sa Ministarstvom zdravlja i Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje.

-Korona godine su dovele do pada tržišta i komercijalnih usluga koje pružamo, pre svega sanitarnih pregleda. Uspostavljanjem PCR laboratorije i značajnim povećanjem broja ugovora sa RFZO uspostavili smo garantovano stabilno finansiranje, navodi dr Vujković.

Direktor Zavoda podseća da je ova ustanova osnovana pre 101 godinu kako bi se borio protiv zarazanih bolesti i da je to njihov osnovni posao, ali da ne zanemaruju ni borbu za zdrav vazduh i životnu sredinu. Kao prioritet za naredni period ističu unapređenje monitoringa kvaliteta vazduha.

-Planiramo da ove godine uvedemo PCR dijagnostiku i za humani papiloma virus. Skrining je metoda kojoj se utvrđuju već postojeće promene na grliću materice. Mi ćemo iz brisa uspeti da utvrdimo da li neko ima neki onkogeni virus, odnosno predispoziciju za razvoj karcinoma grlića materice. Pored toga analiziraćemo i mikroorganizme koji su se izdvajali nekim sporijim metodama. Svaki mikroorganizam ćemo moći da izolujemo za 24 sata. To se radi i u okviru priprema za vantelesnu oplodnju, tako da naši sugrađani više neće morati da idu u Beograd, nego će to moći da urade kod nas na brz i pouzdan način. PCR dijagnostika je novi stub razvoja borbe protiv zaraznih bolesti u Mačvanskom, ali i Kolubarskom i Sremskom okrugu, ističe dr Branko Vujković.


-ZZJZ meri i prati kvalitet vazduha i upozorava donosioce odluka i lokalne samouprave kada do prekoračenja parametara dođe. Mi ne možemo da utičemo na to da neko donese mere, ali mi predlažemo mere koje su neophodne za unaređenje zaštite životne sredine. Redovni godišnji izveštaj pokazuje konstantno povećan broj PM čestica prekograničnih vrednosti. To se dešava već nekoliko godina unazad i zabrinjavajuće je. Zajedničkim delovanjem građana, lokalne samoupave i Republike moraju se praviti koraci koji će biti spori, ali će dati rezultate. Šabac ima istoriju razvijene hemijske industrije, veliki broj vozila, nerešen problem grejanja, što su sve faktori koji doprinose zagađenju životne sredine, kao i miroklimatski uslovi, navodi dr Vujković.

Zavod kvalitet vazduha meri na pet mesta u gradu i sve merne stanice su ispravne. Rade po akreditovnim metodama koje su jedine validne. Izveštaje o kvalitetu vazduha dostavljaju na nedeljnom nivou, koliko je moguće sa opremom koju imaju. Podaci su dostupni svima na društvenim mrežama i sajtu Zavoda.

-Želja nam je da automatizujemo proces merenja kvaliteta vazduha i da imamo podatke na satnom nivou. Tako bi ljudi mogli da se upozore da ne borave dugo napolju, da nose maske... Međutim, svaka automatska merna stanica vredi više od 20 miliona dinara, a znatan novac je potrebno godišnje izdvojiti i za njeno održavanje, kaže dr Vujković i poziva nevladine organizacije da se uključe i omoguće da se i iz evropskih fondova dobiju sredstva za modernizaciju monitoringa kvaliteta vazduha i izveštavanja. Takođe, apeluju i na građane i na donosioce odluka da budu lično i društveno odgovorni i preduzmu mere koje su u njihovoj moći kako bi se smanjilo zagađenje životne sredine.
Istovremeno, Zavod se bori i za zdravu vodu. Na teritoriji Okruga rade monitoring kvaliteta vode svih vodovoda, otpadnih voda, a po upitima privatnih lica i vode iz individualnih bunara. Takođe, kontrolišu i kvalitet hrane, zajedno sa sanitarnom inspekcijom.

-Prethodne, ali i ove godine nam je jako bitno da što više dece bude obuhvaćeno vakcinom protiv HPV-a, gardasilom 9. Takođe, važan nam je i obuhvat MMR vakcinom, koja je problem u celoj Srbiji, ali polako hvatamo korak ka postizanju kolektivnog imuniteta. Time ćemo se definitivno baviti i u ovoj godini, kako bi postigli što bolje rezultate, kaže dr Branko Vujković.


-Naši redovni poslovi pali su u senku zbog borbe protiv korone, ali sve ovo smo konstantno radili. Dosta posla koji radimo se i ne vidi, ali sprečava ogromne javno – zdravstvene probleme, ističe dr Vujković.

PCR laboratorija je oformljena u pomoćnom objektu. Oprema je dobijena od Vlade Republike Srbije, dok je uz pomoć donatora i iz sopstvenih sredstava finansiran prostor.

-Paralelno smo uradili i prostor za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, zatim za antirabičnu zaštitu za preglede svih koje ujede pas i davanje antirabične zaštite, kao i za sanitarne preglede. Vozni park smo dosta dobro obnovili, a uredili smo i parking za naših 14 službenih vozila. Naše prve komšije „Roda Merkator grupa“ su nam omogućili da kod njih izmestimo vozila, do uređenja našeg parkinga. Nešto iz sopstvenih sredstava, a uglavnom zahvaljujući Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i institutu „Dr Milan Jovanović Batut“ dobili smo moderne rashladne uređaje za čuvanje vakcina za našu „hladni sobu“. Svih 100.000 vakcina je prošlo kroz nju. Uredili smo još jedan pomoćni prostor na kome ćemo smestiti automatsku mernu stanicu za praćenje parametara kvaliteta vazduha, ako uspemo da je obezbedimo, kaže dr Vujković.

Modernizovanje centara u Zavodu ne bi imalo mnogo efekta bez odgovarajućih obučenih kadrova, kako mlađih, tako i starijih koji su bili spremni da usavršavaju svoja znanja za rad na savremenim aparatima. Zavod trenutno ima 107 zaposlenih, što predstavlja i popunjen kadrovski plan.

-Dosta dobro smo kadrovski osposobljeni. Dve koleginice su nam stigle sa specijalizacije iz epidemiologije, a jedna je trenutno na specijalizaciji iz mikrobiologije. Očekujemo u ovom mesecu i novog specijalistu iz socijalne medicine. Očekuje nas unapređenje informacionih tehnologija i dalja digitalizacija ustanove. Plan je da se ove godine uvede laboratorijski informacioni sistem, koji će omogućiti pacijentima da jednostavnije i brže dobiju rezultate. Ideja je da pacijenti preko naše aplikacije „Čuvar zdravlja“ mogu da imaju uvid u svoje analize onog momenta kada one budu gotove i verifikovane. Takođe, ove godine planiramo i da, u saradnji sa osnovnim školama, lokalnim samoupravama i domovima zdravlja intenziviramo kampanje na sve važnije datume, kao što su dani borbe protiv gojaznosti, protiv bolesti zavisnosti i slično, navodi dr Vujković.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa