12. januar 2023.12. jan 2023.
Biti babica je nešto najlepše
LjUBICA ILIĆ 36 GODINA POMAŽE DA BEBE U ŠAPCU DOĐU NA SVET

Biti babica je nešto najlepše

„Divno je raditi u porodilištu. Sve je manje stresnih situacija. Žene dolaze upućenije, edukovanije. Najvažnije nam je da imamo dobru saradnju sa majkom. Neretko posle prvog porođaja čujemo „nikad više“, ali dođu opet. Kada sve prođe dobro, kada beba jako zaplače, to je najlepše“ navodi Ljubica Ilić , babica zaposlena u službi za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“
Tokom prošle godine u šabačkom porodilištu rođeno je 1.145 beba, što je 11 beba više nego u 2021. godini, a čak 167 beba više nego u 2020. godini, kada je rođeno njih 978. Jedna od onih koje bebe prve uzmu u ruke je Ljubica Ilić, babica sa 36 godina iskustva, zaposlena u službi za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“. Ni sama ne zna koliko je beba dočekala za sve ove godine, ali sa mnogim roditeljima je ostala u kontaktu, a još više je onih koji je prepoznaju kada je sretnu.

-Prošle godine smo imali i 15 pari blizanaca, a trojke pamtim da su rođene pre 20ak godina. Bilo je lepih i laganih porođaja, a imali smo više dečaka. Poslednjih nekoliko godina prvo su se rađali dečaci, nekada se verovalo da je to predznak rata. Sada je prvo stigla devojčica, sumira Ljubica utiske iz godine koja je ostala za nama.

Prošle godine je rođeno čak 85 dečaka više nego devojčica. Naša sagovornica kaže da, ipak i kod nas prolazi vreme kada su muška deca bila željenija od ženske.

Biti babica je nešto najlepše. Pomoći ženi da se porodi, doneti bebu na svet, prvi put sam i plakala i smejala se i drhtala


-Sve je manje parova kojima je bitno da dete bude muško i koji rađaju dok ne dođu do muškog. Sa druge strane, pohvalno je i lepo što je sve više mladih odlučuje da ima treće dete. Nedavno smo imali i ženu koja se porodila osmi put. Sećam se i godina kada smo u smeni imali po pet, šest porođaja i tako tri smene. Sada se desi da prođe dan, a da se ne rodi nijedno dete, kaže Ljubica.

Porođaj je za svaku majku posebno iskustvo. Uglavnom im ostane u lepom sećanju, ali ima i drugačijih situacija. Babice su tu da olakšaju te trenutke i pomognu da sve protekne najbolje moguće.

-Divno je raditi u porodilištu. Važan je timski rad, da se dopunjujemo, da funkcionišemo kao jedno, jer drugačije ne bi ni moglo. Rađanje bebe je nešto najlepše na svetu i tako treba da bude za svaku majku. Babice provode najviše vremena sa trudnicama u bolnici. Lakše im je kada pričamo sa njima, bodrimo ih, nasmejemo ih. Sve je manje stresnih situacija. Žene dolaze upućenije, edukovanije. Imaju više izvora informacija, imaju internet, lakše razmenjuju iskustva sa drugima. Svaki porođaj je za sebe, ali uglavnom su drugi ili treći lakši od prvog, kaže Ljubica.

Bilo je i nekoliko slučajeva tokom prošle godine da trudnice ne stignu do porodilišta. Porađale su se kod kuće, u sanitetu, u automobilu. Radilo se, uglavnom, o višerotkama, ali ranije je i to bilo učestalije.

-Ranije smo imali i slučaj da se žena porodi na čardaku, pa se penju merdevinama po nju i dete. Sada je sve ređe da se dete rodi van porodilišta. Nekada se i carski rez radio u izuzetnim slučajevima, a sada je to dosta češće, što je dobro, jer je tako svaki potencijalo rizičan porođaj bezbedniji. Epidural je postao uobičajen i podržavam to. Tako je mnogo lakše, manje je napora i zašto bi ženu nešto bolelo, ako ne mora da je boli. Sećam se kada nam je pre 30ak godina došla žena pred porođajem, koja je imala srčanu manu i nije smela da se napreže. Došao je anesteziolog, dr Tojić i rekao da će joj dati spinalnu anesteziju. Radili su joj carski rez, a bila je budna. Mi smo bili u čudu, zajedno sa njom. Sada su takve procedure normalne, navodi Ljubica.

Sa napretkom medicine postalo je praktično nemoguće i da se pogreši pol deteta, odnosno da se roditelji iznenade na porođaju.

Porađala svoju snahu, ali i tri generacije jedne porodice
Tokom 36 godina radnog snaža Ljubica je porodila i svoju snahu, suprugu svog sina, kada je rodila njihovu prvu ćerku.
-Zamolila sam koleginicu da bude tu, ali kada me je doktor pozvao instinktivno sam navukla rukavice, prišla i prihvatila dete. Tek kada sam je spustila postala sam svesna da je to moja unuka i počela sam da se tresem. Bila sam van sebe. Pamtim i da sam kao mlada babica porodila jednu ženu koja me kasnije zvala i da porađam ženu njenog sina, a kada je ta beba odrasla i nju sam porodila. Tri generacije u jednoj porodici.


-Kada žena redovno ide na preglede, ne mogu više da se dese previdi. Sada doktori veoma precizno odrede i kilažu bebe pre porođaja, kaže Ljubica.

Stresne situacije se dešavaju. Ljubica ističe da je najvažnije da majka sarađuje, a kao dobra stvar se pokazala i školica roditeljstva, koju u Šapcu organizuje Dom zdravlja.

-Bude i neprijatnih situacija. Majke nekada nisu svesne u potpunosti šta se dešava, ni kako sve treba da protiče. Ja moje pripremim na to da će biti gore, nego što će zaista biti, pa im posle bude lakše. Najvažnije nam je da imamo dobru saradnju sa majkom. Školica roditeljstva je dobra i trudnice bi trebale češće da idu tamo, da nauče kako da dišu, da čuju kako će izgledati kada do porođaja dođe.

Dešava se da ne ide sve kako treba, ali mi moramo da budemo pribrani. Uvek je tu doktor, dve babice, čitav tim. Ukoliko je porođaj krenuo ranije spreman je i inkubator i transport do Beograda. Tek kada se sve završi mi možemo da damo sebi oduška i onda bude i drhtanja i suza, kaže Ljubica.

Doktor jeste važan za svaki porođaj, ali mnogi će se složiti da je još važnije uz sebe imati pouzdanu babicu. Ljubice se često sete i kada odu iz porodilišta šalju joj fotografije i snimke beba, čestitke za praznike. Nekada taj kontakt traje i godinama i prati kako dete raste.

-Neretko posle prvog porođaja čujemo „nikad više“, ali dođu opet. Često mi se majke jave na ulici, nekada ih prepoznam, a nekada i ne. Lakše zaboravim kada sve prođe dobro. Mene je porađala drugarica iz razreda, a tada koleginica babica. Lepo je i kada pored sebe imate poznato lice. Imamo i koleginicu po kojoj je jedna majka dala ime svojoj ćerki. Biti babica je nešto najlepše. Pomoći ženi da se porodi, doneti bebu na svet, prvi put sam i plakala i smejala se i drhtala. Tu se radi o dva života – i majke i bebe. Kada sve prođe dobro, kada beba jako zaplače, to je najlepše, navodi Ljubica.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa