12. januar 2012.12. jan 2012.
KRAJ DVOGODIŠNjE REKONSTRUKCIJE HRAMA

NOVI SJAJ SABORNE CRKVE

Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević i vladika šabački Lavrentije prošle srede u porti Saborne crkve svečano su pustili u rad dekorativnu rasvetu čime je obeležen kraj dvogodišnje rekonstrukcije Hrama. Najvažniji deo ovog posla bio je lečenje vlage HIO metodom, za šta je u 2010. godini iz gradskog budžeta utrošeno četiri miliona dinara
Tokom prošle godine Grad je obezbedio još šest miliona dinara za osvetljenje, fasadu i limarske radove, što je ukupno deset miliona dinara. Tako je najvažniji verski objekat u ovom regionu Saborna crkva svetih apostola Petra i Pavla, koji je istovremeno vredno kulturno, istorijsko i arhitektonsko nasleđe, ne samo obezbeđen i zaštićen, već upotpunjuje atraktivnu sliku centra Šapca, naglasio je gradonačelnik Šapca Miloš Milošević.
Kako je istakao vladika šabački Lavrentije, novi sjaj Saborne crkve unosi toplinu u duše vernika i čini božićnu radost još većom.
- Hram je za vernike apoteka duhovnih lekova, omiljeno mesto sastajanja i zato se raduju kada vide da blista. Šabac je dobio novi ukras koji ga čini još lepšim i svetlijim, rekao je vladika Lavrentije i zahvalio Gradu na pomoći i pažnji koju ukazuje verskim zajednicama i objektima.
Gradnja Saborne crkve posvećene svetim apostolima Petru i Pavlu u Šapcu počela je 1827. a završena 1831. godine. Sa manjim izmenama i popravkama zbog rušenja u Prvom svetskom ratu, izvorni izgled sačuvala je do danas. Unutrašnjost crkve prvobitno je oslikao ruski slikar Andrej Bicenko. Umetnički vredan ikonostas od 1853. do 1855. godine izradio je Pavle Simić. U bombardovanju 1914. godine ikonostas je oštećen, pa su pojedini njegovi delovi zamenjeni radovima šabačkog slikara Stevana Čalića.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa