12. januar 2023.12. jan 2023.
Poslednji nastup na Mondijalu, 2019. godina (foto: sportal.rs)

Poslednji nastup na Mondijalu, 2019. godina (foto: sportal.rs)

RUKOMET: SVETSKO PRVENSTVO

Davno sećanje na medalje

Malo radosti u prvim decenijama veka. Propuštena četiri Svetska šampionata. Bez četvrtfinala od 2009. godine. Bivši igrači šabačke Metaloplastike najuspešniji. Mesto među osam obezbeđuje kvalifikacije za OI
Rukometne reprezentacije Srbije nije bilo na Svetskom rukometnom prvenstvu 2021. godine, a u poslednjem nastupu, 2019. reprezentacija se nije proslavila, osvojila je tek 18. mesto. Ovakav rezultat se mogao smatrati uspehom, jer je ostvaren na Mondijalu gde nismo bili ni 2013, ni 2015. godine.

V. Vujović (foto: Beta Ap)


Proklamovan cilj pred start novog Šampionata, plasman u četvrtfinale, ukoliko bi bio ostvaren, ne samo da bi obezbedio kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu, već bi predstavljao najveći uspeh u poslednjoj deceniji. Iako je vek počeo odlično za onda još jugoslovenski rukomet, 22 naredne godine su donele malo razloga za radost.

Među osam najboljih na Svetskim prvenstvima Srbija nije bila od Svetskog šampionata u Hrvatskoj 2009. godine. Nekadašnji igrač Metaloplastike Jovica Cvetković predvodio je reprezentaciju koja bi, da je savladala Poljsku u drugoj grupi igrala u polufinalu.

Dve godine kasnije, 2011, u Švedskoj, Veselin Vuković je bio načelu tima kome je za bod izmaklo četvrtfinale, no postavljene su osnove reprezentacije koja je stigla do srebra na Evropskom prvenstvu 2012. i Olimpijskih igara u Londonu. Igrali su: Stanić (golman), Ilić, Vujin, Toskić, Šešum, Prodanović, Stojković, Marković, Vučković, Rnić...

V. Vuković (foto OK Radio)


Još jedan „vanzemaljac“ kao selektor sudelovao je u rezultatima kakvi danas deluju nerealno, a mnogi ih onda nisu okarakterisali kao uspešne. Veselin Vujović, aktuelni elektor Irana, je kao selektor Srbije i Crne Gore 2005. u Tunisu osvojio peto mesto. U odlučujućem duelu za polufinale izgubili smo od Hrvatske 24:23. Bila je to generacija: Petrića, Sudžuma, braće Krivokapić, Milosavljevića, Anđelkovića, Šterbika (g), Nikolića.

Put do četvrtfinala
Među osam najboljih Srbiju vodi najpre osvajanje jedne od prve tri pozicije u grupi sa Alžirom, Katarom i Nemačkom, a potom i prva ili druga u narednoj fazi gde ukrštamo sa grupom F gde su: Norveška, Argentina, S. Makedonija i autsajder Holandija. Bodovi se prenose. U eventualnom četvrtfinalu mogući su rivali: Španija, Francuska, Poljska, Slovenija, Crna Gora, Iran.


Poslednje medalje su osvojene 1999. godine u Egiptu i 2001. u Francuskoj. Ondašnja SR Jugoslavija je bila treća, predvodili su je: Zoran Živković (1999) i Branislav Pokrajac (2001). To je poslednja predstava velike generacije koja je nedostatkom uspeha platila sankcije: Puljezević, Kokir, Škrbić, Matić, Jovanović, Đođrić, Golić, Kapisoda, Maksić, Lapčević, Lisičić, Butulija, Peruničići...
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa