12. januar 2023.12. jan 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Godišnja izložba Udruženja likovnih stvaralaca Šapca

Generacijska različitost poveznica

Žiri za izlaganje u Narodnom muzeju odabrao je 64 rada od 56 autora. Postavka otvorena do 16. januara
Odabir radova za Godišnju izložbu Udruženja likovnih stvaralaca Šapca koju zainteresovani ljubitelji umetnosti mogu pogledati u Narodnom muzeju u Šapcu do 16. januara, rezulat je krtitičke analize likovne scene grada i selekcije tročlanog žirija.

Marina Cvetanović, kustos istoričar umetnosti u Centru za kulturu „Vuk Karadžić“ u Loznici, Slađana Marinković master grafičar iz Valjeva u dr Dragan Marković Markus predsednik Udruženja likovnih umetnika Šapca, za izlaganje odabrali su 64 rada od 56 autora.

Foto: "Glas Podrinja"


Postavku čine dela različitih tematika, likovnih senzibiliteta i tehnika. Nešto veći formati nego ranijih godina i manja zastupljenost skulptura.

Predsednik ULSŠ dr Dragan Marković Markus ističe da su godišnje izložbe tokom decenija stekle respektabilnu poziciju na kulturnoj sceni grada, ali i regiona.

-Postavke afirmišu sve likovne discipline, tradicionalne i nove stvaralačke prakse, što nam omogućava sveobuhvatnije sagledavanje naših umetničnih resursa – dodao je Marković i naglasio da postavka nosi dozu individualnosti.

Foto: "Glas Podrinja"


-Primetno je da se radovi svakog autora odlikuju individualnom ikonografijom, pronađenim rukopisom koji odgovara njegovoj percepciji sveta i shvatanja umetnosti. Očigledno, okupljeni autori poznaju izražajna sredstva, doživljavaju materijal i njegov karakter kao zonu komfora ličnog iskazivanja. Neki od njih osećaju potrebu za kvalitativnim iskoracima, inoviranje zanata, stvaranju sopstvenog umetničkog jezika, što i jeste premisa svakog kreativnog delovanja – pojasnio je Markus.

Veruje da je za inovativnost, održivost i napredak godišnjih postavki nepohodno proširiti organizacioni horizont, i da je generacijska različitost poveznica izložbe i vitalnosti Udruženja.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa