12. januar 2023.12. jan 2023.

IN MEMORIAM NADA JURIŠIĆ (1935 – 2022)

Nada Jurišić, jedna od poslednjih živih svedoka strahota logora „Jasenovac“ napustila je ovaj svet u smiraj 2022. godine.

Tiha, skromna, uvek vedra, tetka Nada preselila se u večnost istog dana kao i njen suprug Svetozar Baća, pet godina ranije. Gotovo devet decenija je ostavila iza sebe, a u njima su se skupila brojna, ni najmanje lepa iskustva.

Najveći deo života provela je u Šapcu, tu je našla i večni dom, ali svetlost dana je ugledala 1935. u Kozarskoj Dubici, odakle su je, kao šestogodišnju devojčicu, zajedno sa najbližima odveli službenici novouspostavljene kvinsliške tvorevine Nezavisne države Hrvatske put jednog od najvećih stratišta Drugog svetskog rata, koncentracionog logora „Jasenovac“. Slike i prizori su ostali u njoj čitav život, no i pored svega uvek je ostala bliža ljubavi, uverena da u ljudima uvek dobrota može prevladati.

Prošlo je više od pola decenije od kada je, u rano proleće 2017. godine sa nama podelila svoju životnu priču, jedinstveno sećanje na dane koji su je oblikovali da postane jaka, odvažna žena i ostane primer dobrote uprkos svemu.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa