12. januar 2023.12. jan 2023.
Mačva iz osamdesetih:  stoje: Rajšić (trener),  Ćelahmetović, Vasiljević, Vulin, Bajić, Simjonović,  Isakovski, Savić  (pom. trener);   čuče: Miražić, Perišić,  Jovanović, Blagojević  i Sm. Karadarević  (pom. trener), Foto: Privatna arhiva

Mačva iz osamdesetih: stoje: Rajšić (trener), Ćelahmetović, Vasiljević, Vulin, Bajić, Simjonović, Isakovski, Savić (pom. trener); čuče: Miražić, Perišić, Jovanović, Blagojević i Sm. Karadarević (pom. trener), Foto: Privatna arhiva

U ringu protiv zaborava

Oteta Prva liga

Uprkos brojnim promenama u sastavu, Mačva je uspela da opstane u vrhu Druge lige početkom osamdesetih i kao po tradicije bude na korak od najvišeg ranga i opet propusti veliku priliku. Beše to godine 1981. kada je šabački klub nastupao u severnoj grupi gde se borio i izborio protiv Vojvodine, Srema, Apatina, Spartaka, Banata, Kikinde, Slovena, Bečeja i Loznice. Sandić i Ivanović napuštaju tim, ali dolaze Popović Popak i Gajić, odnosno najvažnija pojačanja Dragan Vasiljević, poznatiji kao Durunga i Radule Popović. Dominira Mačva u ligi, osvaja prvo mesto i ponovo je jedan korak deli od Prve lige. Ekipu predvodi Živorad Rajšić Rajša.

Meč odluke odigrao se početkom juna u Šapcu, kada je u velikom derbiju Mačva dočekala Vojvodinu. U redovima gostiju su nastupali Slobodan Kačar, olimpijski šampion, Tadija Kačar vicešampion sveta, odnosno Đerđ, Crnokrak i Vuković, reprezentativci Jugoslavije. Tribine dvorane „Zorka“ su tog 6. juna 1981. bile ispunjene do poslednjeg mesta. Đerđ je doneo prvu pobedu Vojvodini protiv Gajića, uzvratili su Miražić protiv Stojanovića i Marković protiv Krstića. Niz je nastavio Petrović nokautom u duelu sa Miloševićem, da bi nadu gostima vratio Kokanović pobedom nad Blagojevićem.

Najbolji meč večeri priredili su očekivano Vasiljević Durunga u dresu Mačve i reprezentativni as Crnokrak u velter kategoriji. Zapravo, to je trebao biti neizvestan duel, no Vasiljević je boksovao briljantno. Kretnjom u ringu je onemogućavao čak i udarac rivala, dok je on pesnicama nekoliko puta reprezentativca doveo na ivicu nokauta.

Nesportski do pobede
U duelu Vasiljevića i Bore Gardaševića u Nikšiću, bokser Mačve je bio dominantan, već u prvoj rundi je oborio rivala, no krajem perioda pukla mu je jedna, a potom druga arkada nakon što ga je rival udario, ne rukom, već glavom. Arbitri nisu primetili ili bar nisu sankcionisali, ali su prekinuli meč zbog krvarenja dodelivši pobedu Nikšićaninu.


Kada je Milivoj Vuković pobedio Despotovića, a Zoran Vuković iz Vojvodine izborio remi protiv Bajića, Mačva je vodila 9:7, no preostala su dva meča gde nastupaju braća Kačar i činilo se da Vojvodina ima sve u svojim rukama, meč, duel i prvenstvo. Radule Popović, kao potpuni autsjader hrabro se upustio u borbu sa Tadijom Kačarom, zadavši udarac kojim je rivalu pukla arkada. Meč nije mogao biti nastavljen, a dvorana je eksplodirala od oduševljenja, obezbeđena je pobeda. Ni trijumf Sloboda Kačara protiv Cvijića nije promenio suštinu. Osvojeni su bodovi, Vojvodina sustignuta na tabeli, a na koncu je šabački klub bio prvi.

Za 5sekudni Petrović nokautirao Miloševića


U dokvalifikacijama sistem je izmenjen. Četiri šampiona Druge lige bore se po kup sistemu. Ishod žreba kakav se poželeti može, meč protiv Nikšića, realno najslabije od ekipa u konkurenciji. Šapčani su putovali u Crnu Goru kao blagi favoriti. Iako su Popak i Bajić bili van stroja, još se očekivalo da Mačva pobedi. Dragan Blagojević je prognozirao da Mačva u Nikšiću osvaja osam, u Šapcu 14 bodova i ulazi u Prvu ligu.

Šabački klub se namerio na motivisanog domaćina, brojnu publiku, ali ono što je najvažnije, na pristrasne sudije. Miražić je ostvario jedinu pobedu, dok je Popović boksovao nerešeno. Poraženi su: Gajić, Blagojević, Petrović, Vasiljević, Krstić, Despotović, Naregalić, a jedino je Gajić zasluženo poražen dok su arbitri kumovali ostalim neuspesima. Vrhovni sudija Azirovski iz Zagreba i bodovni Kecman iz Prištine su označeni kao glavni krivci.

Radule Popović, Foto: Privatna arhiva


Žalba Mačve je odbijena, a isti rivali su sedam dana kasnije u Šapcu boskovali i Mačva je pobedila 14:6! Imala je 13:1 posle pobeda Miražića potiv Rustemova, Petrovića protiv Poturaka, Blagojevića nad Lekićem, Stamenkovića protiv Gardaševića, Vasiljevića protv Parunovića, Krstića nad Blažom Gardaševićem. Više od 5.000 gledalaca je poverovalo u čudo, ali je slaba poslednja runda Nikačevića donela bod Nargiliću, a potom je i Popović podbacio protiv Rudonjića, što je Nikšićanima bilo dovoljno za ukupan trijumf.

Pojedinačno početkom osamdesetih Petrović Moler je prvak Vojvodine, Krstić takođe, Durunga osvaja Reviju povodom oslobođenja Beograda. Ignjat Andrić je juniorski prvak Vojvodine. Gajić, Vasiljević i Popović su seniorski prvaci BS Vojvodine, a prva dvojica su kasnije vicešampioni Jugoslavije. Vasiljević naredne godine brani tutlu, a osvaja je i Popović.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa