19. januar 2012.19. jan 2012.
RUKOMET: EVROPSKO PRVENSTVO

ŠAPČANI NA ČELU ORLOVA

Srbija domaćin Evropskog prvenstva za rukometaše. Gradovi domaćini grupa: Beograd, Novi Sad, Niš i Vršac. Ekipa “Glasa Podrinja“ posetila reprezentativce Srbije na pripremama u Kovilovu
Evropsko rukometno prvenstvo počelo je u nedelju. Srbija je u prvoj utakmici pobedila Poljsku rezultatom 22:18. U utorak je pobeđena i Danska, vicešampion sveta, 24:22. Ovim je napravljen ogroman korak ka plasmanu u polufinale. Večeras se igra poslednja utakmica u grupi protiv autsajdera Slovaka.
Šapčanin Luka Mitrović nije se našao među 16 reprezentativaca za prvu fazu takmičenja. Ipak, on je ostao “u pogonu“ jer selektori imaju pravo zamene dva igrača posle prve, kao i jednog igrača posle druge faze prvenstva. U svakom slučaju, trening sa vrhunskim igračima i atmosfera velikog takmičenja biće za Mitrovića ogromno iskustvo.
Selektor srpske reprezentacije Veselin Vuković dva dana pre početka takmičenja istakao je da je prva utakmica veoma bitna i da će dati sve od sebe da u njoj pobede. Dodao je i da “ne sme da razišlja“ o tome dokle bi Srbija mogla da stigne sa dve pobede.
-Naša želja je da kroz ovo takmičenje izborimo vizu za olimpijske kvalifikacije u aprilu. Postoji uvek mogućnost i da se ode direktno, ali to nudi samo zlatna medalja ili eventualno finale sa Francuzima. Mislim da u ovom trenutku nije realno očekivati takav ishod, ali nikad se ne zna. Ne znamo snagu drugih reprezentacija, koliko su se spremili i koliko su moćni. Mislim da na domaćem terenu ne smemo da precenimo ni jednu ekipu, kao što nismo u situaciji nikog ni da potcenimo. Treba da se ponašamo kao da niko nije bolji od nas dok nam to ne dokaže na terenu.
Vuković kaže da je izuzetno teško održati kontinuitet reprezentacije u trenutku kada svi igrači igraju u inostranstvu. U takvoj situaciji, navodi on, biraju se igrači koji mogu da se uklope u koncept igre koju selektor sprema.
-Imamo tri igrača iz domaće lige. Svi ostali su u inostranstvu. Teško je pratiti formu. Igraju u različitim ligama, na različitim nivoima opterećenja i u različitim ulogama u svojim klubovima. Dosta toga smo uklopili i nadam se da ćemo uspeti da to pretočimo u neki dobar rezultat.
Vuković smatra da domaći teren može da bude mač sa dve oštrice. Kao primer za to navodi košarkaše koji pred domaćom publikom nisu uspeli da prođu ni prvi krug na evropskom prvenstvu pre nekoliko godina.
-Imali su izuzetnu generaciju sa vrhunskim trenerom i nisu prošli ni takmičenje u grupi. Mi nismo u situaciji da takmičenje shvatimo olako, ali pritisak domaćeg terena postoji. Ja se nadam da ćemo dobiti mnogo više na planu samopouzdanja zbog podrške sa tribina, nego što ćemo razmišljati o mogućem neuspehu.
Šabac, iako grad rukometa, neće ugostiti ni jednu od grupa ovog prvenstva. Vuković misli da je propuštena velika šansa.
-Možda je taj novac koji je potrošen u Nišu za renoviranje Čaira mogao da se bolje iskoristi i da se u Šapcu napravi nova dvorana. Pitanje je koja će sledeća generacija imati prilike da igra kod kuće ovakvo takmičenje.
Direktor reprezentacije Vladica Spasojević smatra da bi Šabac mogao da iskoristi svoju priliku sledeće godine kada će se igrati svetsko prvenstvo za žene. Ipak, grad će morati da pokaže da je uopšte zainteresovan za realizaciju jednog ovakvog takmičenja. Pred uslovne hale, morao bi da postoji i adekvatan hotel.
-U Šabac mi moglo da dođe šest ekipa. Bio bi pun hotel i hala. Možda bi mogli da biramo grupu, da se izborimo za Norvežanke ili Dankinje. Iz ovih država tradicionalno dolazi veliki broj gledalaca. Morala bi da se renovira hala, ili da se napravi nova. Grad bi mogao da dobije nešto novca i od saveza i od svetske rukometne federacije. Ali morao bi nešto i da da. Trenutno ne postoji jasna strategija, šta Šabac hoće i može.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa