19. januar 2023.19. jan 2023.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

KUPUS

Izvor zdravlja

Kupus je povrće koje je toliki izvor zdravlja a kome se tako malo poklanja pažnja. Smatram da se ne koristi u ishrani koliko bi mogao. Malo se zna koliko je zdrav, posebno u svežem stanju. Kupus sadrži mali procenat suve materije i to je pokazatelj kvaliteta oko 8%, ugljenih hidrata ima najviše 5,5%, belančevina malo 1,4%, šećera 3,5%, celuloze 2,3%, . Zato ima dosta mineralnih materija, vitamina, esencijalnih aminokiselina K, P, Ca, Fe, Mg, J, Cu i S. Najviše ima kalijuma, kalcijuma, fosfora i magnezijuma. Kalcijuma ima više nego bilo koja druga biljka. Po sadržaju vitamina C u ravni je sa limunom i narandžom. Pošto se kuvanjem gubi vitamin C, preporuka je koristiti ga što više u svežem i kiselom stanju. Sadrži dosta mlečne kiseline i zato je i lekovit, koja se kuvanjem isto gubi.

Kupus se koristi kao svež, kuvan i ukišeljen. Kuvanjem i prženjem sumpor se spaja sa vodonikom i formira vodonik sulfat koji je odgovoran za miris kupusa na pokvareno jaje i nadimanja u crevima. Ako je ukišeljen pravilno u njemu se razvijaju mikroorganizmi koji suzbijaju proces truljenja u crevima, pospešuju stolicu i eliminišu iz creva otrovne materije. Rasol od kiselog kupusa je dobro popiti svako jutro po čašu i po podne jer sadrži sve što i svež kupus i stalnu količinu mlečne kiseline. List od svežeg i kiselog kupusa se koristi i kao obloga za bolove. Eterična ulja kupusa imaju baktericidno dejstvo, smanjuju sadržaj holesterola u krvi.

Povrće iz “A” grupe gde spadaju kiseli i slatki kupus, keleraba, karfiol, krastavci, zelena salata, peršun, pečurke, zelena paprika, spanać, boranija, paradajz, blitva, kelj i cvekla preporučuju se u ishrani dijebetičara. Kupus sadrži tartronsku kiselinu koja usporava pretvaranje šećera i ostalih ugljenih hidrata u mast, pa ga to čini poželjnom namirnicom za smanjenje telesne težine. Zato nutricionisti savetuju da svinjsko meso treba jesti uz kupus kao prilog, jer absorbuje masti i čini ih svarljivim. Sadrži i indole koji neutrališu toksine metabolizma. Savet, kupus jesti što više u svežem stanju tako nam je najdostupniji.
Savetodavac za ratarstvo Dipl.inž.Svetlana Zlatarić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa