19. januar 2023.19. jan 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

PORODICA JEVREMOVIĆ ZA SMRT BEBE KRIVI PORODILIŠTE U ŠAPCU

Šabačka bolnica pod lupom

Dejan Jevremović, otac bebe, prošlog petka na društvenim mrežama izneo je niz optužbi na račun zaposlenih u šabačkom porodilišti. Narednog dana oglasila se, saopštenjem i šabačka Bolnica i navela da su tek osam sati nakon rođenja primetili probleme sa disanjem, a da je pedijatar odlučio da dete bude poslato u Tiršovu, gde je i preminulo
Hitni vanredni inspekcijski nadzor Ministarstva zdravlja u Opštoj bolnici „Dr Laza K. Lazarević“ Šabac počeo je u ponedeljak. Istovremeno se vrši i unutrašnja provera kvaliteta stručnog rada, koju obavlja komisija koju je formirala ova ustanova. Cilj je da se utvrde mogući propusti prilikom porođaja Jovane Jevremović, kojoj je 12. januara u Univerzitetskoj dečjoj klinici preminula beba rođena dva dana ranije u šabakom Porodilištu.

Takođe u ponedeljak i zaštitnik građana je pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Opšte bolnice u Šapcu i Ministarstva zdravlja. „Zaštitnik građana zatražio je od Ministarstva zdravlja da najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema ovog akta, obavesti Zaštitnika građana o svim činjenicama i okolnostima bitnim za donošenje stava o ovom slučaju a naročito da dostavi podatke o rezultatima vanrednog inspekcijskog nadzora nad radom Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“ u Šapcu koji je najavljen. Takođe, potrebno je da Opšta bolnica „Dr Laza K. Lazarević“ u Šapcu najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema ovog akta, dostavi podatke o izvršenoj unutrašnjoj proveri kvaliteta stručnog rada. Pored toga, Zaštitnik građana je zatražio od bolnice i od Ministarstva zdravlja da ga obaveste na koji način se prati i analizira zadovoljstvo pacijenata u porodilištu u Šapcu i da li porodilje imaju mogućnost da ocene zadovoljstvo odnosom medicinskog osoblja prema njima i na koji način“ navedeno je u saopštenju zaštitnika građana.

Dejan Jevremović, otac bebe, prošlog petka na društvenim mrežama izneo je niz optužbi na račun zaposlenih u šabačkom porodilišti. Naveo je da je njegova supruga 7. januara u toku noći primljena u porodilište, a da je porođaj krenuo 10. januara u prepodnevnim satima. Nakon neuspelih pokušaja da se porodi prirodnim putem urađen je hitan carski rez, nakon čega su ga pozvali i rekli da je beba dobro i da je dobila ocenu 9. Jevremović je dalje izneo da mu je supruga oko 8 sati uveče istog dana javila da beba nije dobro, te da mora da bude prebačena u Beograd, u Tiršovu. Prema njegovim rečima, dete je u Tiršovu primljeno oko 22 sata i tamo je ustanovljeno da se napilo plodove vode i aspiriralo mekonijum i da je odmah povezano na aparate. Nažalost, dete je dva dana kasnije preminulo.

Narednog dana oglasila se, saopštenjem i šabačka Bolnica. Saopštenjem su potvrdili navode Jevremovića o prijemu njegove supruge u ovu ustanovu, te da joj je urađen carski rez. Naveli su da su vitalni parametri majke i bebe praćeni sve vreme tokom porođaja i da je zaključeno da beba nije trpela bolove, traumu, niti je bila ugrožena. Takođe su saopštili da su tek osam sati nakon rođenja primetili probleme sa disanjem, a da je pedijatar odlučio da dete bude poslato u Tiršovu, gde je i preminulo.

Otac bebe najavio je tužbu protiv šabačke Bolnice zbog toga što smatra da zaposleni nisu na vreme primetili da je dete progutalo plodovu vodu i što je kasno poslato u Beograd, odnosno da je moglo biti spašeno da je nekoliko sati ranije stiglo u Tiršovu.

Iako je Jevremović u svojoj objavi naveo i da je Tiršova tužila šabačku Bolnicu, u beogradskoj ustanovi su nam demantovali ove navode i rekli da oni neće preduzimati nikakve radnje protiv ustanove iz Šapca, kao i da se neće dalje oglašavati povodom ovog događaja.

Inspekcija Ministarstva zdravlja trajaće oko sedam dana.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa