19. januar 2023.19. jan 2023.
Mačva 1984:   Rajšić (trener),   Silađi, Petrović, Savić, Miražić,  nepoznat, Andrić, Iskić  (gornji red);   Vuković, Isakovski, Gajić, Vrsajković,  Ćelahmetović, Rašević  (donji red), Foto: Privatna arhiva

Mačva 1984: Rajšić (trener), Silađi, Petrović, Savić, Miražić, nepoznat, Andrić, Iskić (gornji red); Vuković, Isakovski, Gajić, Vrsajković, Ćelahmetović, Rašević (donji red), Foto: Privatna arhiva

U ringu protiv zaborava

Titule i razočaranja

Nastup Mačve u Drugoj ligi Zapad 1984/85. bilo je razočaravajuće. Peto mesto u konačnom plasmanu, pozicije ispod: Vojvodine, Dinama, Radničkog (S. Brod), zrenjaninskog Metalca bilo je daleko ispod očekivanja tima pretendenta na Prvu ligu. Šapčani su imali najbolju posetu u celoj ligi, a u sećanju se izdvaja derbi protiv Dinama iz Pančeva, kasnijeg videšampiona. Aprilsko popodne je počelo pobedama Pančevaca u lakšim kategorijama: Antonić je pobedio Gajića, Šarić Blagojevića, a Novakov Durakovića. Jedino je Kuba Miražić protiv Demira doneo bodove Mačvi. Usledio je niz crveno-crnih. Ćelahmetović pobeđuje Maksimovića, Vasiljević Dimitrijeviča, Vrsajković bez borbe protiv Belića donosi bodove, a potom Feldeždi pokazuje više od Radića. Trebao je Mačvi još bod za ukupnu pobedu.

Ipak pobedama Savića protiv Petrovića i Ivanovića nad Damjanovićem Pančevci osvajaju bod. Od devet mečeva su samo četiri donela sve tri runde. Nažalost, verni navijači pamte duel Dragana Blagojevića i Šarića u kome je domaći bokser dominirao, a sudije su pobedu dodelile gostujućem bokseru, što je izazvalo revolt u publici, a nakon meča je malo nedostajalo da arbitar bude i fizički napadnut. Bod protiv Pančeva nije bio neuspeh uprkos svemu, ali previše kikseva je bilo u preostalim kolima.

Dragan Vasiljević
Durunga šampion Jugoslavije 1986, Foto: Privatna arhiva


U narednoj sezoni je Mačva najpre nastupila u Kupu. Kraj je bio već u drugom kolu kada je položeno oružje pred odličnim Riječanima u meču koji se pamti bez obzira na konačan neuspeh.

Duel marta 1985. počeo je pobedama Riječana, Škarice i Talja nad Stojanićem i Gajićem. Miražić je trijumfom protiv Mitića doneo Mačvi prve bodove, da bi Jakupi vratio pređašnje vođstvo gostima pobedivši Raševića. Ćelahmetović, Durunga Vasiljević i Isakovski su doneli preokret i prednost za Mačvu koja je bila na snazi i nakon remija Vrsajkovića i Jurmana. Trebala je šabačkoj ekipi jedna pobeda u duelima teškaša za pobedu. Ipak, Milajić u poluteškoj i teškaš Petrović nisu uspeli u melevima protiv Radulovića, odnosno Bošnjaka, te je Rijeka slavila 11:9, kompletirala dvostruku pobedu nastavivši takmičenje u Kupu Jugoslavije.

Sudija „trener“ i suze sportiste
Meč protiv Dinama o kojem smo pisali interesantan je i po ponašanju arbitra Lutkića iz Novog Sada. U duelu Miražića i Demira, koji je sudio u ringu, nije opominjao Pančevca zbog konstantnog izbegavanja borbe, već ga je „interno“ opominjao, dajući i saveta šta može da uradi, a šta ne.
Drugi detalj urezan u sećanje sa ovog duela je gest Novakova, pančevačkog boksera. Nakon što je nokautirao Durakovića i video da je rival nepomično na podu, odmah je zaplakao od straha i bola, a suze su se videle i tokom proglašenja pobednika.


Dok u ekipnom plasmanu se Mačva nije imala podičiti sa visokim plasmanom, bila je jedini drugoligaški klub koji je u 1984. u svojim redovima imao šampiona i vicešampiona Jugoslavije, što je samo deo pojedinačnih postignuća tokom druge polovine osamdesetih. Svakako se posebno izdvaja ime Dragana Vasiljevića Durunge koji je kvalitet potvrdio kroz dve uzastopne titule šampiona Jugoslavije, ali i na Evropskom prvenstvu u Budimpešti gde je osvojio bronzanu medalju kao krunu uspeha. Bio je šampion Vojvodine, pobednik revije „Beogradski pobednik“. Bego Ćelahmetović bio vicešampion SFRJ, šampion Vojvodine, dvostruki pobednik kategorije na „Beogradskom pobedniku“. Jednak uspeh na međuanrodnom turnriru ostvaro je Moša Isakovski, odnosno Kuba Miražić.

Kobna Loznica

Velika očekivanja Mačva je imala u Drugoj saveznoj ligi 1986/87. Na korak od cilja je bila ponovo, trebala je pobedu u Loznici u pretposlednjem kolu, no poražena je 11:9. Ključni trenutak je duel Radovanovića i Bajića u poluteškoj kategoriji. Mačvin Bajić je bio apsolutni favorit i pobeda bi značila ukupnu pobedu. međutim beogradski arbitar Branko Kovač je nekoliko puta bez razloga opominjao Bajića, a potom ga diskvalifikovao u pauzi između druge i treće runde, uz obrazloženje da ga je Bajić uvredio. Mačvin as je to demantovao, ali je šteta bila nenadoknadiva, a prva liga nedostižna, ponovo.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa