19. januar 2023.19. jan 2023.
Kofer opreme i kofer uspomena

Kofer opreme i kofer uspomena

DOBRIVOJE LAZIĆ, BIVŠI BOKSERSKI SUDIJA

Uspomene s leptir mašnom

Sećanja pothranjena u fascikle i braon kožni kofer. Gotovo četvrt veka suđenja. Poštenje donosi poštenje. Nepristrasan i pravičan prema svima. Jedan meč izuzetak. Kažnjavao i boksere Mačve. Čist pred boskerima i Bogom
Braon kožni kofer, ime, adresa, a u njemu još uredno složeni patike, pantalone, košulja, leptir mašna. Sve u beloj boji, osim mašne, ona mora biti crna, to nije stvar ukusa, to su propisi. Gotovo četvrt veka prtljag nije neophodan, ali još stoji čuvajući uspomene Dobrivoja Bebana Lazića, šabačkog boskerskog sudije, na dane kada je bio treći čovek u ringu, delilac pravde i deo jugoslovenske scene plemenite veštine.

-Sve sam oblačio samo i isključivo u ringu. Košulja je menjana tokom karijere, drugo ne. Svaki put kada se vratim, supruga sve opere, pažljivo opegla i spakuje, pojašnjava Dobrivoje na početku evociranja uspomena na karijeru dugu 25 godina.

U naselju „Trkalište“, gde sada živi, zavoleo je boks u periodu kada je na mestu današnjeg naselja bila lokacija za trening BK Mačve. Najpre je želeo da trenira, ali jedan pokušaj bio dovoljan da shvati kako ne može parirati. Razočaran se vratio kući, istrpeo grdnju majke, no ljubav prema boksu je opstala.

Lazić prvi s desne strane sa kolegama


-Želeo sam potom da budem sudija i prve smernice na tom putu dao mi je ondašnji trener Mačve Mandža Veselinović. Prijavio sam se u savez u Novom Sadu. Nabavio sam potrebnu literaturu za teorijski deo, tamo sam ga i položio, a na treninzima Mačve sam pripremao praktični. Debitovao sam na reviji mladih boksera u Prnjavoru 2. oktobra 1974, što je bio i praktični ispit pred komisijom.

Postao je republički sudija, delio je pravdu na mečevima sve do prvog marta 1998. godine. Oprostio se na meču Mačva – Crvena Zvezda. Osnovni princip koga se pridržavao beše da poštovanje zahteva poštovanje.

Priznanje za najboljeg sudiju


-Želeo sam da me uvažavaju, poštuju u ringu, a znajući koliko treninga i truda iziskuje priprema svakog meča, poštenim pristupom sam iskazivao respekt prema njima. Osećao bih se loše kada bi sav njegov trud omalovažio nekorektnim suđenjem. Znali su me kao strogog, poštenog sudiju koji ume da kazni i boksera Mačve, u Šapcu.

Ni po babu...
Boksovale su, jednom prilikom, mlade ekipe Mačve i Loznice. Domaći borac je nokautirao rivala, pobednički podigao ruke, očekujući da prisustvuje odbrojavanju. Umesto toga Lazić je pokazao diskvalifikaciju šabačkog boksera. Čudile su se i kolege oko ringa, rukovodstva dva kluba, publika rezignirana.

Deo opreme za ring


-Uočio sam da je rivala najpre nagazio nogom, a potom nokautirao. To je nedozvoljeno i nisam imao dilemu kako treba odlučiti. Jedini ko je video situaciju bili su vrhovni sudija, kao i delegat, te su mi nakon meča čestitali na odluci – napominje Lazić i dodaje kako je umeo i na ulici da upozori boksere iz Šapca.

-Otovreno sam rekao onima za koje znam da ne poštuju sva pravila kako ću ih diskvalifikovati. Upozorim ih, a na ringu su naučili da ne govorim tek tako. Kada ne sudim, ja sam na tribinama, navijam za njih, ali kada sam delegiran, jednak mi je odnos prema svakome, ma čiji grb da nosi. Ja sam verujući čovek i čuvam obraz pred drugima i Bogom.

Ima jedan meč...
Sudio je neutralno, pošteno, nepristrasno, kako propisi i savest u čoveku nalažu, ali jednom i samo jednom uneo je deo navijačkog među konopce iz potpunog revolta.

- Vojvodina – Partizan u Novom Sadu. Kada sam doputovao u Novi Sad ušao sam u toalet. Ubrzo su stigla i dva navijača novosađana. Nisu znali da sam tu. Najpre su pričali o predstojećem meču, uvereni u pobedu, da bi potom jedan pomenuo kako u sledećem kolu njihov tim gostuje u Šapcu. Još pamtim svaku reč komentara: „Kod onih gedža, ma ko ih ....., malo sudije, malo delegat, lekar, pobedićemo ih.“ Moja omiljena pesma u kafani bila je „Gedžo Srbine“, taj nadimak mi nije smetao, već potcenjivački ton dotičnog. Još mi izaziva nelgaodu. Sudio sam odlučujući meč. Iskoristio sam sudijsko pravo da po slobodnoj proceni broji boskeru. Kada sam treći put to učinio, prekinuo sam duel, dodelivši poobedu predstavniku Partizana.

Nije slabo ocenjen ni u ovom duelu, a jedino je publika zvižducima reagovala posle odluke o diskvalifikaciji.

Bedž republičkog sudije BSJ


-Nisam ni onda prekršio pravila. Bile su to situacije u kojoj sudija odlučuje da li će brojati ili ne, nema pogrešne odluke, ja sam samo u trenucima gde su obe opcije bile moguće, birao jednu.
Krajem prošlog veka je poslednji put skinuo sudijsku opremu, ponovo je uredno spakovao i odložio u riznicu uspomena da pod teretom vremena žuti, zlateći istovremeno trenutke za nezaborav.

-Imao sam vrlo dobar odnos sa svim kolegama. Učio sam od iskusnijih, od boljih, a oni su cenili moju posvećenost. Nisam doživljavao pretnje, pritiske, ništa više od povika sa tribina. Ponosan sam što je jedan Mikan Popović želeo da mu ja sudim znajući da ću i njega kazniti ukoliko zasluži.
Nesebično je delio savete mlađima, spreman uvek da pomogne tokom i posle karijere.

-Pamtim situaciju kada me je jedan bivši bokser Mačve pitao da mu pomognem u pripremi za suđenje. Obećao sam svu literaturu, savete i da ću ga o svom trošku odvesti do Novog Sada i vratiti. Prelomio je ipak da suđenje nije to što želi, ali su nam se putevi kasnije ukrstili. Ne samo da je znao o kome je reč, nego nije ni zaboravio pomažući mi mnogo, ceneći raniju spremnost da ja njemu budem pomoć. Božija volja je da nam se putevi dvca puta ukrste i obojica imamo priliku da se dokažemo kao ljudi.
D.B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa