26. januar 2023.26. jan 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Tribina u Medicinskoj školi o značaju HPV imunizacije

Edukacija mladih i roditelja ključ

Visok stepen imunizacije dece i mladih u Mačvanskom upravnom okrugu. Kontinuirana edukacija i saradnja zdravstvenih ustanova ključ imunizacije. Strategija kroz umrežavanje obrazovnih i zdravstvenih ustanova, roditelja i dece
U okviru obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice 2023. godine u Medicinskoj školi “Dr Andra Jovanović” organizovana je tribina pod nazivom „HPV imunizacija“ namenjena učenicima sa kojima su razgovarali eminentni stručnjaci iz domena zdravstva.

Tribinu je organizovao Tim za zdravstveno vaspitanje Medicinske škole „Dr Andra Jovanović“, Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Šabac i Zavod za javno zdravlje Šabac.

-Učenici su imali priliku da se dodatno edukuju i unaprede svoje stručno znanje koje mogu da podele sa vršnjacima - istakla je direktorka Medicinske škole “Dr Andra Jovanović” Biljana Đuknić i naglasila da je predavanje višestruko korisno za srednjoškolce, kako u domenu očuvanja sopstvenog zdravlja, planiranja porodice, tako i stručnog usavršavanja.

Foto: "Glas Podrinja"


Prisutnima se obratio naučni saradnik, dr sc. med Zoran Stanković, pedijatrijski ginekolog, predsednik Udruženja DAGS (dečija i adolescentna ginekologija Srbije), koji je i generalni sekretar Svetskog udruženja za dečiju i adolescentnu ginekologiju, i domaćin 20. Svetskog kongresa pedijatrijske ginekologije koji će biti u maju tekuće godine u Beogradu. Dr Stanković je takođe i doskorašnji načelnik Republičkog centra za planiranje porodice Instituta za majku i dete.

Dr Zoran Stanković u razgovoru sa učenicima otklonio je najčešće nedoumice u vezi sa HPV vakcinom i pozvao ih da ukoliko imaju dodatna pitanja kontaktiraju zdravstvene radnike koji će im pomoći da dobiju medicinski proverene informacije i savete.

-Razgovarali smo o HPV vakcini kao metodi kolektivne imunizacije i kako da pojedinac putem vakcinacije pomogne kolektivu da bude zdraviji, sa manjim rizikom od nastanka grlića materice koji je veliki zdravstveni problem u Srbiji - rekao je dr Stanković i naveo da je prema dostupnim podacima obuhvat vakcinacije u Šapcu veoma dobar, ali da je dodatna edukacija mladih poželjna.

-Uvek postoji prostor da za otklonimo nedoumice, sumnje, zablude i možda ne tako jasne informacije. Ono što je važno da naglasimo je da, ako se vakcinišemo pre 15 godine, da će visok nivo antitela da nas faktički zaštiti doživotno.

Doktorka Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Šabac mladima je govorila o obuhvatu imunizacije HPV vakcinom u Šapcu, značaju vakcinacije i strategiji koju sprovodi Dom zdravlja kako bi sugrađane upoznali sa svim segmentima imunizacije.

-U junu je stigla vakcina koju je Republički fond za zdravstveno osiguranje obezbedio kao besplatnu za decu uzrasta od 9 do 19 godina. Od 9. do 14. godine se daju dve doze, a preko 15. godine aplikuju se tri doze. Nakon pristizanja vakcine u Službu dečje zaštite uradili smo proceduru gde pedijatri i pedijatrijske sestre su pozivali roditelje i decu na vakcinaciju. Moram da napomenem da je edukacija realizovana pre pristizanja vakcine. Verujem da je upravo edukacija uticala na veliki odziv - pojašnjava dr Jasmina Stanković napominjući da je još 2019. Godine započeta edukacija mladih u osnovnim i srednjim školama.

-Nastavićemo sa aktivnostima, jer smatramo da je ključno da se deca i roditelji upoznaju sa problemom karcinoma grlića materice. Za decu do 15 godina koja se vakcinišu HPV vakcinom potrebna je saglasnost roditelja, ili zakonskog zastupnika, a deca od 15 godina mogu samostalno potpišu.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa