26. januar 2023.26. jan 2023.
Foto: Glas Podrinja, Bogojavljenje u Sabornom hramu u Šapcu

Foto: Glas Podrinja, Bogojavljenje u Sabornom hramu u Šapcu

PROTEKLE SEDMICE OBELEŽENA TRI VELIKA PRAZNIKA

Praznični dani

Iako je Vaskrs najveći hrišćanski praznika, kod Srba se Božić i praznici vezani za njega najsvečanije proslavljaju. Svečarsko raspoloženje traje nedeljama - počinje već od Nikoljdana, a traje do Savindana. Protekle sedmice proslavili smo Krstovdan, Bogojavljenje i Jovanjdan
Protekle srede proslavili smo Krstovadan, praznik koji se se vezuje za svetkovanje Bogojavljenja, praznika krštenja Isusa Hrista, kao i za dan posvećen svetom Jovanu Krstitelju, koji ga je krstio u reci Jordanu.

U sredu, 18. januara, obeležen je zimski Krstovdan, koji se praznuje kao uspomena na prve hrišćane koji su primili veru na samom početku hrišćanske propovedi.

Zimski Krstovdan praznuje se uoči Bogojavljenja i spada u nepokretne praznike.

U kalendaru SPC nije obeležen crvenim slovom, za razliku od Krstovdana koji se slavi 27. septembra, kao uspomena na pronalaženje Časnog Krsta, na kojem je razapet Hristos.
Na Krstovdan se služi liturgija svetog Jovana Zlatoustog, uz ritual osvećenja vode. Prilikom vodoosvećenja, moli se da voda bude na izbavljenje od grehova, za isceljenje i očišćenje duše i tela, na osvećenje srca i uma i da odgoni svaki nasrtaj vidljivih i nevidljivih neprijatelja.
Na Krstovdan se uvek posti, bez obzira koji je dan. “Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti”.

BOGOJAVLjENjE
Kada je napunio trideset godina Isus Hrist je došao na reku Jordan kako bi ga krstio Sveti Jovan Preteča. Znajući da je pred njim Mesija, Sveti Jovan dočekao je Spasitelja rečima: “Ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš meni da ja tebe krstim”. Isus mu je odgovorio: “Ostavi sad to, jer nam treba ispuniti svaku pravdu”.

U Sabornom hramu Svetih apostola Petra i Pavla, proteklog četvrtka, na Bogojavljenje, vladika šabački Jerotej služio je arhijerejsku liturgiju.

- Kada Sveti Jovan pogruzio Gospoda, a pogruženje označava smrt, umrli su i svi gresi sveta koje je on nosio na svojim plećima. Kada je izlazio iz vode, što je predstavljalo oživljavanje, vaskrsenje, desilo se bogojavljanje. Po prvi put u ljudskoj istoriji, Bog se otkrio kao Otac, Sin i Sveti duh. Začuo se glas Očev sa neba: „Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po Mojoj volji“, a sišao je i Duh sveti u vidu goluba da to i potvrdi. Gospod nije samo sahranio grehe, nego je istovremeno osvetio vodu i učinio je budućom banjom kupkom obnovljenja. Upravo je na taj dan utvrđena Sveta tajna krštenja, rekao je vladika Jerotej i dodao da bi trebalo da blagodarimo Bogu za početak našeg spasenja, jer na dan krštenja naš privremeni život postaje večni.

Nakon liturgije, vršen je obred velikog osvećenja vode, a vernici su se pozdravljali rečima: „Bog se javi!“ i „Vaistinu se javi!“.

BOGOJAVLjENSKO PLIVANjE ZA ČASNI KRST
Istog dana, na Starom gradu, održano je tradicionalno plivanje za Časni krst. U simboličnoj deonici od 33 metra nadmetalo se više od 50 plivača, među kojima su bile tri dame. Najmlađi takmičar bio je Pavle Rakić koji je sa nepune tri godine sa ocem Milanom učestvovao u Bogojavljenskom plivanju.

Najbrži je bio Vojin Milenković, dvadesetpetogodišnji profesor fizičkog vaspitanja iz Kruševca. U Šabac je došao u tazbinu da proslavi Jovanjdan, a plivao je u ime svoje porodice, posebno ćerke Petre.

Foto: Glas Podrinja, Pobednik Vojin Milenković


- Prvi put učestvujem i poručujem svima da pokušaju. Iskustvo je predivno, rekao je Milenković.
Plivanje za časni krst organizovala je Turistička organizacija grada Šapca (TOŠ).

- Drago nam je da su Šapčani pokazali spremnost i želju da na ovaj veliki praznik zaplivaju i ispoštuju tradiciju i običaj plivanja 19. januara. Uvek napominjem da na Bogojavljenje započinjemo našu manifestacionu godinu. Ukoliko se po jutru dan poznaje, verujem da će ovo biti uspešna godina, rekao je Dušan Simić, direktor TO Šabac, koji je uručio prigodan poklon pobedniku, a ostalim učesnicima zahvalnice.

Foto: Glas Podrinja, Učesnici u plivanju za Časni krst


Brojni sugrađani imali su priliku da slušaju vokalni duo „Sestre Trifunović“, uz tradicionalno kuvano vino. Da sve prođe kako treba pobrinula se dežurna ekipa Hitne pomoći šabačkog Doma zdravlja, Spasilačko društvo „Zaslon“ i Kajak klub „Zorka Šabac“.

JOVANjDAN
Sveti Jovan je bio savremenik Hristov i njegov rođak. Kad se navršilo vreme da se ispune reči arhanđela Gavrila date ocu Zahariju, Jelisaveta je rodila sina. U taj dan, 7. juli po novom kalendaru praznujemo Ivanjdan.

Zaharije je prorekao da će Jovan biti prorok, koji će ići pred Mesijom i pripremati mu put.
Još od rane mladosti Jovan je želeo usamljenički, pustinjski život. Kada je odrastao, odvažio se i otišao u pustinju, u predele oko donjeg toka reke Jordana. Tu, u samoći, sav se predao Bogu. Živeo je jednostavno, hranio se akridima (bubama sličnim skakavcima) i medom divljih pčela, a odevao se u haljinu od kostreti, napravljenu od kamilje dlake, preko koje se opasivao kaišem.

Jovan je započeo svoju misiju tako što je propovedao pokajanje i otvoreno razlobličavao ljudske mane i slabosti. Kada se pročuo, počeli su kod njega da dolaze ljudi sa svih strana, da ga vide i čuju njegove besede.

Sveti Jovan Krstitelj


Sveti Jovan naziva se Preteča, jer se pojavio pre Hrista i počeo da priprema ljude za njegovo učenje. Krstitelj se naziva zato što je krstio Spasitelja.

Sveti Jovan je primer karaktera čvrste volje, odvažnosti, pravičnosti, istine i poštenja.

Na ikonama se oslikava kako krštava Isusa na Jordanu, ili kako stoji i desnom rukom pokazuje na nebo, a u levoj drži dugi krstasti štap, preko koga stoji traka sa ispisanim rečima: „Pokajte se jer se približava Carstvo Nebesko“. Takođe, na ikonama se prikazuje kako u desnoj ruci drži poveći tanjir i na njemu odsečenu glavu, kao simbolični znak svoje smrti.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa