19. januar 2012.19. jan 2012.
CENTAR ZA KONTINUIRANO OBRAZOVANjE ODRASLIH

ČOVEK UČI DOK JE ŽIV

Šabačka Ekonomsko trgovinska škola među dvanaest obrazovnih ustanova u Srbiji , jedina na teritoriji Mačvanskog okruga, dobija status Centra za kontinuirano obrazovanje odraslih
Ministarstvo prosvete i nauke Republike Srbije u saradnji sa Projektom modernizacije sistema srednjeg stručnog obrazovanja, sredinom prošle godine objavilo je Konkurs za izbor novih centara za kontinuirano obrazovanje odraslih. Iako je u planu bilo da ovaj status dobiju tri škole sa područja Republike, u konkurenciji od sto prijavljenih, u novembru je doneta odluka da se Centri uspostave u dvanaest obrazovnih ustanova. Ovom prilikom, jedini predstavnik Mačvanskog okruga, postala je Ekonomsko trgovinska škola iz Šapca.
Projekat koji finansira Evropska unija podrazumeva i neke od statusnih promena. S tim u vezi trenutno se kod Privrednog suda u Valjevu čeka na odluku o proširenju delatnosti na tzv. “celoživotno obrazovanje“. Veliku potporu predstavlja i usvajanje novog Zakona o obrazovanju odraslih, koji bi uskoro treba da se nađe u skupštinskoj proceduri.
Kako navodi direktor šabačke Ekonomsko trgovinske škole, Momčilo Pavlović odluka da se učestvuje u jednom ovakvom projektu bazirana je na dugom iskustvu u ovoj oblasti. Naime, višegodišnja praksa je pokazala da je postojeći sistem obrazovanja odraslih nesređen kako institucionalno, tako i u domenu sertifikacije, dok je u programu kojem rukovodi Trevori Kuk, uočena mogućnost efikasnog prevazilaženja pomenutih slabosti. Prema programu Ministarstva prosvete i nauke za ovu godinu, dva najznačajnija zadatka u oblasti srednjeg obrazovanja su razvoj 12 novih centara za kontinuirano obrazovanje odraslih i uvođenje oglednih profila u redovnu proceduru. Ove aktivnosti su od izuzetnog značaja za ekonomsku školu.
- Ceo ovaj projekat je baziran na ideji da čovek stvarno uči dok je živ. Ovo se posebno odnosi na savremeno doba kada mnoga od zanimanja uslovljena ubrzanim razvojem tehnike i tehnologije doživljavaju različite transformacije. Imamo situaciju da je sa dosadašnjim srednjoškolskim obrazovanjem nemoguće zadovoljiti potrebe za ceo život. Postaje neophodno da se periodično to znanje obnavlja ili usvajaju nova kako bi se ispunili sve suroviji uslovi na tržištu rada. Na primer, na listi NSZ još uvek imamo ljude koji u svojim radnim knjižicama imaju upisano zvanje daktilografa. Zanimanja koje je danas apsolutno neupotrebljivo. Za takve osobe jedino realno je da se prekvalifikuju u neku drugu struku, objašnjava Pavlović.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa