2. februar 2023.2. feb 2023.
Od 30. januara na portalu  elektronske uprave  podnošenje zahteva  za eDržavljanastvo  i eSaglasnost

Od 30. januara na portalu elektronske uprave podnošenje zahteva za eDržavljanastvo i eSaglasnost

Na portalu elektronske uprave (eUprava) od 30.januara se može podneti zahtev za izdavanje državljanstva, lične karte, pasoša i prijave prebivališta, saopštila je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Za Uverenje o državljanstvu, koje je do sada izdavano na šalterima opština, može se podneti zahtev na Portalu eUprava i preuzeti u elektronskoj formi u eSandučetu ili poručiti na kućnu adresu.

Građanima je na raspolaganju sedam novih elektronskih usluga Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) koje omogućavaju onlajn davanje izjava ili saglasnosti: za izdavanje lične karte i pasoša maloletnom detetu, prijem u državljanstvo Srbije maloletnog deteta, prijavu prebivališta maloletnog deteta, Punomoćje za preuzimanje pasoša, Saglasnost vlasnika nepokretnosti za prijavu prebivališta punoletne osobe, na adresu nekretnine čiji je vlasnik ili suvlasnik i Opoziv izjave, punomoćja ili saglasnosti.

Da bi korisnik koristio usluge eDržavljanstvo ili eSaglasnosti, potrebno je da bude prijavljen na Portal eUprava mobilnom aplikacijom ConsentID ili kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, piše u saopštenju.

“Na Portalu eUprava elektronske usluge MUP-a zakazivanja termina za lična dokumenta, produženje registracije vozila kao i usluga ePlati preko koje građani plaćaju takse i naknade su jedne od onih koje građani najviše koriste. MiUP je lider u razvoju usluga elektronske uprave i sa uslugama eDržavljanstvo i eSaglasnosti doprineće još većoj efikasnosti, ekonomičnosti i transparentnosti javne uprave”, rekao je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Dodao je da, zahvaljujući elektronskoj razmeni podataka, organi državne uprave, jedinice lokalne samouprave i centri za socijalni rad su skoro pet miliona puta vršili uvid u podatke iz evidencija koje su u nadaležnosti MUP-a.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa