2. februar 2023.2. feb 2023.
OPŠTINA VLADIMIRCI U DEŽELI

Vladimirci i JKP „Izvor“ u Mariboru

U okviru EU i IPA projekta prekogranične saradnje boravili su predstavnici iz Srbije i to iz Vladimiraca, Krupnja i Bajine Bašte kao i iz Ilijaša i Sarajeva iz BiH i bili gosti javnog komunalnog preduzeća „Snaga“ iz Maribora. Pitanje otpad – teret ili snaga postavljalo se kao sumarum u projektu koji zajedno implementiraju centar za energiju, okolinu i resurse CENER 21 iz Sarajeva i inženjeri zaštite životne sredine EEG iz Novog Sada. Opština Vladimirci je na samom početku projekta razdvajanja otpada a za JKP „Izvor“ je najznajčajnija razmena iskustva i upoređivanje stanja u različitim opštinama kaže Nenad Ilić vd. direktor JKP „Izvor“..

-Poređenja radi sela u okolini Maribora imaju preko 1000 stanovnika, okruženi su šumama i nalaze se oko rečnih dolina a mariborski vodovod sa izvorišta snage 76 litara u sekundi snadbeva čak 200 000 stanovnika na mreži dugoj 1671 kilometar dok JKP „Izvor“ čak 10 puta manje stanovnika sa dva izvorišta na mreži dugoj 580 kilometara. Standard Evrope daje mogućnosti izgradnje iz fondova za gradnju kanalizacione mreže. Mi opet imamo problem da na primeru Debrca nismo uspeli ostvariti projekat izgradnje kanalizacije iz projekta „ Čista Srbija“ pošto sve nije zaokruženo urbanistički.

Usput evropski standardi ne prepoznaju naselja ispod 1000 stanovnika poput Debrca. Treba istaći i da domaćinstva u Mariboru plaćaju odnošenje otpada 14,30 evra mesečno uz obavezu razdvajanja otpada a otpad se odnosi jednom u dve do tri nedelje usled velikog volumena posuda u koje se odlaže a ako se to ne uradi dobro kazne su od 200 do 300 evra, da bi utisak zaokružilo saznanje da kubni metar vode bez troškova održavanja obračunava se uvećan i za više od 50 posto ako su troškovi prenosa veći, ako se voda uzdiže na veću visinu i ako je udaljenije od izvorišta, sumira utiske iz Dežele Ilić.
S.K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa